English

Polsko, Česko, Německo. To je uhlák Evropy

Seznam Zprávy

Uhlí stále tvoří více než třetinu globální produkce elektřiny. Jeho největším konzumentem jsou asijské státy, které se uhelných elektráren jen tak nevzdají. Naopak některé země Evropy se už od uhlí oprostily.

More from Seznam Zprávy

Jun 27

TMBK: Není mistrovství jako mistrovství. Fotbalové Euro Čechům nevyšlo

www.seznamzpravy.cz

Žluté karty, kam se podíváš. Nemůže být každé mistrovství posvícení. Koláž o českém fotbalu od TMBK pro Seznam Zprávy.

May 27

V Polsku dopadli Čecha hledaného kvůli drogám

www.seznamzpravy.cz

Polská policie informovala, že zadržela Čecha, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač. Je podezřelý z podílení se na vyrábění, pašování a prodávání drog.

Mar 12

Polsko, Česko, Německo. To je uhlák Evropy

Seznam Zprávy

Uhlí stále tvoří více než třetinu globální produkce elektřiny. Jeho největším konzumentem jsou asijské státy, které se uhelných elektráren jen tak nevzdají. Naopak některé země Evropy se už od uhlí oprostily.

Jan 22

Čím vzdělanější, tím spokojenější. Češi jsou mezi optimisty Evropy

Seznam Zprávy

V Evropě se žije dobře. Myslí si to většina obyvatel starého kontinentu, hlavně ti vzdělanější. A spokojení jsou i Češi.

Nov 17

Kvalifikace o Euro vrcholí. První úkol: neprohrát večer v Polsku

Seznam Zprávy

Kvalifikace o fotbalové EURO 2024 vrcholí. Z posledních dvou zápasů musí Češi vydolovat dva body. Když neuspějeme dnes večer ve Varšavě, bude bitvou o všechno až poslední zápas s Moldavskem, které v pondělí hostí Češi v Olomouci.

Jun 19

Fotbalista za miliardu. Rosický byl příliš dobrý, přišel tím o titul mistra Evropy

Seznam Zprávy

Tomáš Rosický byl výjimečný fotbalista. Své kvality prokazoval od mládí, byl tak dobrý, že v reprezentaci přeskočil juniorskou kategorii. Dosud drží rekord v částce, jakou kdy český klub za hráče obdržel.

Mar 23

Program a výsledky kvalifikace o EURO 2024: Kdy hrají Češi, tabulka skupiny

www.seznamzpravy.cz

Probíhá kvalifikace o evropský fotbalový šampionát, který bude příští rok hostit sousední Německo. O postup bojuje 53 evropských mužstev. Kdy hrají Češi?

Dec 6

Už šetříme i na jídle. Češi se stali nejúspornějším národem Evropy

Seznam Zprávy

Zdejší domácnosti v říjnu spořily ještě víc než v září a jejich útrata poklesla nejhlouběji v Evropské unii. Tím spotřebitelé mimo jiné potvrdili, že Česko už vstoupilo do recese.

Nov 20

S nakupujícími Čechy v Polsku. Pro cigarety za polovic si jezdí až z Prahy

www.seznamzpravy.cz

Lázeňské město Kudowa-Zdrój zná většina Čechů ne kvůli lázeňské kolonádě, ale kvůli tržnici, kam už roky jezdí na levné nákupy.

Sep 7

V utahování opasků jsou Češi nejpřísnější z Evropy

Seznam Zprávy

Česko je třetí nejhorší zemí z pohledu propadu tržeb obchodníků v porovnání s předcovidovým rokem 2019. Horší už jsou jen Španělsko a Rakousko, kterým se nedaří nastartovat turismus.

Aug 7

Komentář: Česko je prý vrakoviště Evropy. Není to pravda a je to jedno

www.seznamzpravy.cz

Není potřeba se o něco snažit pod tlakem. Koupit si nové auto, pokud na to máte, je stejně dobrá volba jako nekoupit. Nebo nemít.

Jul 19

Češi pracují déle než průměr Evropy. Češky v důchodu tvrdě doplatí

www.seznamzpravy.cz

ANALÝZA. Současné patnáctileté čeká v Česku přes 36 let na pracovním trhu. Oproti Západu zde méně času v práci tráví ženy. Ty se s odchodem do důchodu ocitnou často pod hranicí chudoby. Na penzi se proto mohou těšit spíš muži.

May 16

Česko v čele Evropy může vyrvat Ukrajinu z Putinových spárů

www.seznamzpravy.cz

ANALÝZA. Nenechte se zmást – české předsednictví Evropské unii není nuda. Česko má příležitost provést Evropu historickými okamžiky, jako je třeba přivítání Ukrajiny v EU. I tentokrát ale hrozí domácí politické turbulence.

Jun 22

30 fotek o fotbalové vášni: Tak se letos fandí na mistrovství Evropy

Seznam Zprávy

Po déle než roce, který byl ve znamení uzávěr, izolace a strachu, si fanoušci napříč starým kontinentem společně užívají fotbalové Euro. I když mnohde dál platí restrikce, když se dá gól, je čas slavit. Nabízíme malou ochutnávku.

Jun 20

Češi dali gól! Na mistrovství, o kterém nevíte

Seznam Zprávy

Sportovní úspěchy českého týmu řeší půlka republiky. Ty filmové jsou stejně velké, ne-li větší, ale neví o nich skoro nikdo.

Jun 11

Česko není kolonií Evropy, rozohnil se Babiš

Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš opět zaútočil na Evropský parlament a opozici. EP podle něj Česku diktuje, kdo v něm má být premiérem.

Mar 9

LVMH je nejhodnotnější značkou Evropy. V Česku jí ale prodeje klesly

Seznam Zprávy

Skupina LVMH je nejcennější značkou v Evropě. Za jejím růstem stojí především prodeje luxusního zboží na asijském a americkém trhu. V Česku naopak obchody Louis Vuitton, Dior a další zaznamenaly pokles.

Dec 31

Rok 2020 ve středu Evropy: zapálené Polsko i rozbitá mafie na Slovensku

Seznam Zprávy

Pandemie koronaviru letos ovlivnila život každému a převrátila vzhůru nohama i dění ve střední Evropě. Život ani politika se ale nezastavily úplně. Přinášíme výběr toho, co se letos událo v našem regionu.

Sep 4

Polsko bude do deseti let novým Německem Evropy, věští Orbán

Seznam Zprávy

Páteční Středoevropský deník se věnuje proroctví maďarského premiéra Viktora Orbána. Píšeme i o ostrém vyjádření polského premiéra na adresu Ruska nebo německém lavírování kolem budoucnosti plynovodu Nord Stream 2.

Aug 10

Česko je stále vrakovištěm Evropy. Jak staré je vaše auto?

Seznam Zprávy

Dovoz ojetých osobních aut představuje v Česku podstatnou část přírůstků vozového parku. Jeho stáří je však stále nadprůměrně vysoké. I přesto, že v posledních letech rostly počty registrací nových vozů.