English

Putin chce na Ukrajině nárazníkovou zónu. Plán další anexe, říká analytik

Seznam Zprávy

Kreml kvůli sílícím útokům na ruské území mluví o vytvoření nárazníkové zóny v ukrajinské Charkovské oblasti kontrolované Kyjevem. Ukrajina to považuje za důkaz, že válka bude eskalovat.

More from Seznam Zprávy

Jun 14

Na Ukrajině bojuje na 700 000 ruských vojáků, prohlásil Putin

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že do války proti Ukrajině nasadilo Rusko téměř 700 000 vojáků. Ukrajinský generální štáb ale odhaduje ruské ztráty na více než 524 000 vojáků. Tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

May 23

Moskva hrozí Británii odvetou, pokud Kyjev použije britské zbraně na ruské cíle

www.seznamzpravy.cz

Podle Davida Camerona má Ukrajina právo použít zbraně poskytnuté Londýnem k útokům na území Ruska. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ve čtvrtek uvedla, že Moskva by odpověděla údery na britské cíle.

May 5

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl do Paříže

www.seznamzpravy.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl poprvé od pandemie koronaviru do Evropy. Momentálně je v Paříži, kam přijel na dvoudenní státní návštěvu. Si následně navštíví i Maďarsko a Srbsko.

Mar 19

Putin chce na Ukrajině nárazníkovou zónu. Plán další anexe, říká analytik

Seznam Zprávy

Kreml kvůli sílícím útokům na ruské území mluví o vytvoření nárazníkové zóny v ukrajinské Charkovské oblasti kontrolované Kyjevem. Ukrajina to považuje za důkaz, že válka bude eskalovat.

Jan 10

Putin poprvé ve funkci prezidenta navštívil Čukotku na ruském Dálném východě

www.seznamzpravy.cz

Cesta na Čukotku zahajuje Putinovo turné po regionech před březnovými prezidentskými volbami, usoudil zpravodajský server Meduza.

Apr 4

Putin nepoužívá mobil ani internet. Zběh z Kremlu popsal izolaci prezidenta

www.seznamzpravy.cz

Rozhovor s uprchlým důstojníkem bezpečnostní služby FSO, který měl na starosti utajenou komunikaci ruského prezidenta během výjezdů, zveřejnil investigativní web podnikatele Michaila Chodorkovského.

Mar 10

Čínským prezidentem bude potřetí Si Ťin-pching. Parlament volil jednomyslně

www.seznamzpravy.cz

Čínským prezidentem bude i nadále Si Ťin-pching. Parlament o této bezprecedentní volbě rozhodl jednomyslně. Poprvé v historii tak Čínu povede stejný muž třetí volební období za sebou.

Jan 20

Šéf CIA tajně navštívil Kyjev. Nastínil Zelenskému další ruské plány

Seznam Zprávy

Šéf americké CIA William Burns se minulý týden tajně sešel s představiteli ukrajinských tajných služeb a prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jednání se týkala mimo jiné plánů ruských jednotek a podpory Západu.

Dec 5

Moskva obvinila Kyjev z útoků na dvě ruská letiště

www.seznamzpravy.cz

Moskva obvinila Ukrajinu z pokusu o provedení dronového útoku na dvě ruská armádní letiště. Ruská protivzdušná obrana sice drony sestřelila, při útoku ale údajně zemřeli tři ruští vojáci.

Nov 27

Uniklá pošta ruského agenta naznačuje, kam je Putin na Ukrajině schopný zajít

Seznam Zprávy

Americký týdeník se dostal k e-mailům, ve kterých whistleblower z ruské kontrarozvědky zblízka popisuje ruského prezidenta Vladimira Putina. Přibližuje jeho psychologický profil a odhaduje, čeho je na Ukrajině schopen.

Oct 26

Kreml popírá slova prezidenta z Afriky. Putin vzkaz do Kyjeva neposlal

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin žádný vzkaz do Kyjeva po prezidentovi Guineje-Bissau nevyslal, oznámil Kreml. Umaro Sissoco Embaló ve středu řekl, že ho Putin požádal o předání vzkazu o nutnosti rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Sep 15

„Co se děje na Ukrajině?“ Si Ťin-pching se dožadoval Putinova vysvětlení

Seznam Zprávy

Agresoři ve válce hledají spojence těžko, obzvlášť když se jim nedaří. Putin spoléhá na Si Ťin-pchinga, se kterým se poprvé od invaze setkává osobně. Tentokrát jde však o existenčně důležitou schůzku i pro čínského prezidenta.

Sep 15

Záběry následků ruského útoku na přehradu. Moskva je v úzkých, zní z Kyjeva

Seznam Zprávy

Rusko v posledních dnech na Ukrajině útočí na civilní cíle. V noci ruská armáda zaútočila na Karačunivskou přehradu. Hladina řeky Inhulec již klesá, ale předtím stoupla cca o 2,5 metru a ve městě Kryvyj Rih zaplavila několik domů.

Aug 19

Putin a Si Ťin-pching se zúčastní summitu G20 na Bali

www.seznamzpravy.cz

Mnoho západních zemí v čele se Spojenými státy však usiluje o vyloučení Ruska ze zasedání kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Šlo by o první setkání amerického prezidenta Joea Bidena s jeho ruským protějškem od začátku války.

Jul 25

Moskva tvrdí, že se Kyjev s pomocí novinářů snažil naverbovat ruského letce

Seznam Zprávy

Ruská tajná služba FSB podle prokremelských médií zmařila ukrajinskou operaci, jejímž cílem bylo zmocnit se ruských armádních letounů. V televizi vystoupil pilot, který prý dostal nabídku peněz a občanství jedné ze zemí EU.

May 30

Kyjev Paříži nevěří. Ministryně na Ukrajině žehlí řeči o nadbíhání Kremlu

Seznam Zprávy

V poslední době se spekulovalo o francouzském tlaku na uzavření příměří na Ukrajině „za každou cenu“, podezření vzbudilo i Macronovo varování před ponižováním Putina.

Apr 13

Putin má plán na záchranu ruského exportu. Železnici přes Arktidu

www.seznamzpravy.cz

Projekt arktické dráhy se ruská vláda původně podle tisku chystala odložit kvůli zhoršení ekonomické situace pod vlivem války na Ukrajině a západních sankcí.

Mar 1

Naši reportéři na Ukrajině: Před Kyjevem pokračuje lov na ruské diverzanty

Seznam Zprávy

Reportéři Seznam Zpráv přinášejí rozhovor s ukrajinskými policistkami ze Žitomiru. Město ležící zhruba 130 kilometrů před Kyjevem, ostřelují každou chvíli ruské rakety.

Feb 25

Ukrajinci získali podrobný ruský plán na dobytí Kyjeva

Seznam Zprávy

Ukrajinské speciální služby nastínily další Putinovy plány. Tentokrát neinformují jen o způsobu útoku, ale i o jeho cílech. V Kyjevě podle nich půjde o jediné: vyvolat paniku a dostat se k vedení státu.

Oct 6

Si Ťin-pching bude prezident navždy. Jeho myšlení je ve školách povinné

Seznam Zprávy

Čína má na další roky jasno, kdo bude stát v jejím čele. Díky usnesení o Si Ťin-pchingovi jako jediném hlavním vůdci strany bude zřejmě vládnout navždy. Jeho myšlenky se nově také staly povinným předmětem čínských vysokoškoláků.