English

I vlivný institut varuje před válkou Ruska s NATO. Důkazy leží v ekonomice

Seznam Zprávy

Rusko podle amerického ISW startuje válečnou ekonomiku a sbírá sílu a sebevědomí k dalšímu útoku. Další analytici ale upozorňují, že do konfliktu s NATO se Moskva může pustit až po výhře na Ukrajině. A ta ani nemusí přijít.

More from Seznam Zprávy

Jun 30

Expert: Aliance, do které vstoupil Babiš, je extrémně pozitivní zpráva pro Rusko

Seznam Zprávy

Aliance, kterou spoluzakládá Andrej Babiš, bude v Evropském parlamentu nevýznamná, říká Martin Vokálek, ředitel Institutu Europeum. Radost ze spojení ale podle něj bude mít Rusko a Babiš ho může využít v domácí politice.

Apr 22

Německo a Rusko si navzájem vyhostilo diplomaty, uvádí Moskva

Seznam Zprávy

Rusko vyhostí přes 20 německých diplomatů poté, co Berlín označil za nežádoucí osoby obdobný počet ruských diplomatických pracovníků, uvedla dnes agentura RIA Novosti. Berlín se zatím nijak nevyjádřil.

Mar 28

Moskva připravila past na firmy opouštějící Rusko

www.seznamzpravy.cz

Každá firma opouštějící Rusko bude muset přispět do jeho státní kasy. Tlak na společnosti, které až doteď zůstaly, se tak nejspíš ještě zvýší. Kritice se nevyhnou: Buď budou podnikat v zemi agresora, nebo přímo přispějí na válku.

Feb 16

Pavel: Už si nejsem jistý, že by se Rusko neopovážilo napadnout NATO

Seznam Zprávy

Nově zvolený prezident Petr Pavel ukončil návštěvu Karlovarského kraje. Ve čtvrtek mluvil se studenty gymnázia. Posledním bodem programu byla cesta do Jáchymova.

Dec 28

Rusko si zajišťuje novou generaci bojovníků

www.seznamzpravy.cz

Ruští vojáci mají starost o budoucnost svých genů. Žádali ujištění, že jejich ženy budou mít přístup k jejich spermatu, pokud by se z bojů na Ukrajině nevrátili. Ruské úřady teď slíbily pokrýt výdaje na zmrazení i skladování.

Dec 22

Ukrajina: Rusko v konfliktu přišlo o více než 100 tisíc vojáků

www.seznamzpravy.cz

Ztráty v řadách ruských vojáků již podle Ukrajinců překročily hranici 100 tisíc. Stejně jako při dřívějších odhadech však na uváděná čísla nelze plně spoléhat.

Sep 29

Na ruskou anexi zareagujeme tvrdě, varoval Moskvu Zelenskyj

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Ukrajina zareaguje „velmi tvrdě“ na pokus Ruska anektovat další části jejího území.

Jun 19

Šéf NATO: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky

Seznam Zprávy

Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky. Řekl to v rozhovoru s německým listem Bild am Sonntag generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg.

May 30

Rusko porušilo dohodu, NATO smí posilovat na východě, řekl náměstek aliance

www.seznamzpravy.cz

„Přijali rozhodnutí, učinili závazek nenapadat sousedy, což dělají, a vést pravidelné konzultace s NATO, což nedělají,“ zdůvodnil náměstek generálního tajemníka NATO Mircea Geoana, proč se aliance necítí vázaná dohodou s Ruskem.

May 15

Pravé Rusko začíná za Moskvou, je to bezbarvá země, říká fotografka

Seznam Zprávy

Velkým tématem byl pro ni odsun sovětských vojsk z Československa. Do Sovětského svazu, respektive do Ruska, se podívala mnohokrát. A nejen podívala, samozřejmě především fotila. Hostem Ušáku byla fotografka Dana Kyndrová.

May 13

Rusko pozastaví dodávky elektřiny do Finska

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

May 4

Finsko se odstřihává od Ruska: Ploty na hranicích nebo stopka hokejistům

Seznam Zprávy

Finové se kvůli ruské invazi na Ukrajinu chystají vstoupit do NATO. Současně se snaží čím dál více izolovat od agresivního souseda.

Apr 29

Blíž k Rusku, s letadly a ponorkami. Jak Švédsko a Finsko posílí NATO

Seznam Zprávy

Očekávané připojení Švédska a Finska k Severoatlantické alianci by změnilo bezpečnostní architekturu severní Evropy na úkor ruských zájmů. NATO by posílilo o pokročilé vojenské technologie.

Apr 14

Online: Křižník Moskva se potopil, potvrdilo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Jan 26

Dveře do NATO zůstanou otevřené, vzkazují USA Rusku

Seznam Zprávy

Dveře Severoatlantické aliance zůstávají i přes ruské výhrady otevřené a nic se na tom nezmění. Prohlásil to dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Jan 18

NATO chce Rusku předložit písemné návrhy k bezpečnosti

www.seznamzpravy.cz

Návrhy jasně ukážou, že jsme připraveni sednout si a jednat o kontrole zbrojení, o raketách či větší transparentnosti ve vojenských otázkách, uvedl v rozhovoru pro Spiegel šéf NATO Jens Stoltenberg.

Jan 4

Finsko vyděsilo dění okolo Ukrajiny. Navzdory Rusku pošilhává po NATO

Seznam Zprávy

Ve Finsku se stále hlasitěji mluví o možnosti vstupu do Severoatlantické aliance. Zemi zneklidňuje situace na ukrajinsko-ruských hranicích a také varování Moskvy namířené proti Finsku a sousednímu Švédsku ohledně členství v NATO.

Dec 22

Rusko chce v lednu jednat s NATO. Žádá záruky, že se aliance nerozšíří

Seznam Zprávy

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg mluvil už v úterý o brzkém svolání Rady NATO-Rusko kvůli napětí na ukrajinských hranicích. Rozhovory ale podle něj musí být smysluplné a brát v potaz zájmy Kyjeva.

May 15

Stáhněte zprávy o mrtvých v Rusku, nebo uvidíte, vyhrožuje Moskva

www.seznamzpravy.cz

Britský deník Financial Times si spolu s americkým listem The New York Times vysloužily kritiku přímo od ruského ministerstva zahraničí i výhrůžku od poslance Státní dumy. Moskvě se nelíbí jejich články o počtu obětí covid-19.

Apr 30

Opouštíme vás, napsal šéf NATO. Je to dezinformace, nejspíš z Ruska

Seznam Zprávy

Ve stejné době, kdy Česko řeší hrozbu kybernetických útoků na nemocnice a také ohrožení komunálních politiků, se musí Litva a další pobaltské státy vypořádávat se závažnými dezinformacemi o Severoatlantické alianci.