English

Rusko tvrdí, že peníze na teror přišly z Ukrajiny. Islámský stát se znovu ozval

Seznam Zprávy

Útočníci, kteří vraždili v koncertní hale v Krasnogorsku, obdrželi podle ruského vyšetřovacího výboru hotovost a kryptoměnu od Ukrajiny. Ani tentokrát Kreml konkrétní důkazy nezveřejnil.

More from Seznam Zprávy

Mar 3

Kreml si přál „puškinský scénář“. Dostal stvrzení touhy části Ruska po změně

Seznam Zprávy

Pohřeb Alexeje Navalného symbolicky stvrdil vůli části ruské společnosti změnit poměry v Rusku za cenu vlastní oběti, píše pro Seznam Zprávy rusista s bezmála dvacetiletou zkušeností z Moskvy.

Jan 25

Ještě horší, než se Kreml obával. Rusko vymírá mnohem rychleji

www.seznamzpravy.cz

ANALÝZA. Nové prognózy ukazují, že krize je ještě mnohem hlubší, než Putinův režim čekal. A to i kvůli jím vyvolané válce na Ukrajině. Stárnutí populace a klesající počet obyvatel dlouhodobě podkopávají Rusku výhledy do budoucna.

Jan 10

Rusko nutí ukrajinské farmáře na okupovaných územích ke vstupu do armády

www.seznamzpravy.cz

Rusko se snaží přimět obyvatele okupovaných oblastí ke vstupu do své armády. Chce se tak před blížícími se prezidentskými volbami vyhnout nepopulární mobilizaci ruských občanů, tvrdí ukrajinská rozvědka.

Sep 30

Rusko začne odvádět do armády mladé muže z okupovaných částí Ukrajiny

Seznam Zprávy

Pravidelné odvody do ruské armády se budou poprvé týkat i okupovaných ukrajinských oblastí, které přesně před rokem Kreml nelegálně anektoval. Na základní vojenskou službu má nastoupit 130 tisíc lidí ve věku od 18 do 27 let.

Aug 6

Kreml to konečně přiznal: Volby v Rusku nejsou demokratické

www.seznamzpravy.cz

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov jasně řekl, o jaká ukrajinská území má Kreml zájem. Jde o všechny regiony, které teď zcela nebo částečně kontroluje.

Jun 22

Kreml volá počítačové experty zpátky do Ruska

Seznam Zprávy

Po zahájení invaze na Ukrajinu opustily Rusko desítky tisíc IT odborníků. Oficiální ruská místa ale tvrdí, že mnozí emigranti se příliš dobře neuchytili.

Apr 17

Oči ukrajinské armády mají problém. Rusko se naučilo je oslepit

Seznam Zprávy

Ve válce na Ukrajině sehrávají důležitou roli i nenákladné technologie. Malé a původně komerční drony, které jednotky využívají hlavně k průzkumu, ale začínají narážet na zlepšující se obranu. V té má trochu navrch Rusko.

Feb 5

„Náš cíl je unášet lidi z Kremlu.“ Ukrajinci popisují diverzní akce v Rusku

www.seznamzpravy.cz

„Ukazujeme Rusům, že můžeme vstoupit na jejich území.“ Členové ukrajinského praporu Bratstvo deníku The Guardian přiblížili, jak probíhají jejich operace na ruském území. Pomocnou ruku jim prý někdy podají i ruští obyvatelé.

Jan 24

Zprávy z bojiště: Rusko zaútočilo v další části fronty

Seznam Zprávy

Ruské jednotky nadále pokračují v pokusu o obklíčení Bachmutu. Nově se také pokusily zaútočit na jižní, Záporožské frontě.

Nov 15

Kreml: Rusko pokračuje v plnění vojenských cílů na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a ministr zahraničí Sergej Lavrov reagovali na projev Volodymyra Zelenského na summitu G20. Ukrajinský prezident řekl, že válka musí skončit, ale Rusku se nedá důvěřovat.

Sep 29

Rusko v pátek anektuje okupovaná území, oznámil Kreml

Seznam Zprávy

Kreml po skončení referend slíbil, že brzy podnikne kroky k připojení okupovaných regionů na Ukrajině k Rusku. Teď potvrdil, že v pátek prezident Vladimir Putin podepíše příslušné dekrety.

Aug 24

V Rusku zadrželi kvůli diskreditaci armády opozičního politika Rojzmana

www.seznamzpravy.cz

Devětapadesátiletý Rojzman od roku 2013 řídil chod čtvrtého největšího ruského města Jekatěrinburg. Jako starosta proslul tím, že si troufal kritizovat prezidenta Vladimira Putina i místního gubernátora.

May 16

Malé zisky a velké ztráty. Už i v Rusku se mluví o hlouposti velení armády

Seznam Zprávy

Poslední kapka, zpackaná operace. Od ruské armády se po posledních událostech na východě Ukrajiny odvracejí vlivní ruští bloggeři. Podle deníku New York Times někteří z nich začali otevřeně kritizovat ruské vojenské velení.

Oct 8

Rusko schválně „přiškrcuje“ plynovody, zlobí se Británie. Kreml to odmítá

Seznam Zprávy

Zvýšení cen plynu a zprovoznění Nord Stream 2. Podle britské vlády právě těchto dvou cílů chce Rusko dosáhnout „přiškrcením“ dodávek plynu do Evropy. Rusko vinu odmítá a po projevu prezidenta Vladimira Putina cena klesla.

Jun 16

Biden po jednání s Putinem: Jsem pro Ameriku, nejsem proti Rusku

Seznam Zprávy

Setkání amerického prezidenta Joea Bidena s ruským protějškem Vladimirem Putinem skončilo předčasně. Podle Putina bylo jednání konstruktivní, podle Bidena si Rusko zoufale snaží udržet postavení světové velmoci.

May 6

Šéf americké diplomacie: Na bezohledné jednání Ruska odpovíme

Seznam Zprávy

Na bezohledné a agresivní jednání Ruska budeme reagovat, uvedl v rozhovoru pro BBC americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Apr 21

Česko dalo Rusku ultimátum. „Nemá to perspektivu,“ reagoval Kreml

Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek vyzval Rusko, aby umožnilo návrat českých diplomatů do Moskvy. Kreml v první reakci požadavek odmítl. Postoj může přehodnotit do čtvrtečního poledne.

Jan 26

Kreml: Rusko a USA prodloužily odzbrojovací dohodu

Seznam Zprávy

Rusko a Spojené státy se v úterý dohodly na prodloužení smlouvy o kontrole jaderných zbraní Nový START a obě strany si vyměnily příslušné diplomatické nóty.

Jan 14

Na Navalného čeká v Rusku zatykač. Nikdo neví, jakou Kreml ukáže tvář

Seznam Zprávy

Navalnému po návratu do Ruska hrozí 3,5 roku vězení. Opoziční předák, který se léčil v Německu po otravě novičokem, totiž kvůli léčbě porušil podmínky podmínečného trestu, který si odpykával v Rusku. Tam se nyní vrací.

May 7

Dvě dekády Putinova Ruska: Medvěd, který se do Kremlu neměl vracet

www.seznamzpravy.cz

Přesně před dvaceti lety, 7. května 2000, se konala první inaugurace Vladimira Putina do funkce. S Jaroslavem Šimovem, ruským novinářem z Rádia Svobodná Evropa, jsme probrali Rusko i prezidenta tehdy a teď.