English

Nové zbraně na Ukrajině: průlom ve válce o přežití? Rusko pošle vzkaz

Seznam Zprávy

Ukrajina dostala infuzi dobrých zpráv. Kromě schválení amerického balíčku pomoci získala i střely dlouhého doletu. „Na euforii je ale příliš brzy,“ říká Volodymyr Dubovyk. Rusko podle něj vyšle vzkaz v podobě velkého výpadu.

More from Seznam Zprávy

Jun 21

Rusko hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů, Ukrajina čtyř ruských raket

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek.

May 23

V Rusku zadrželi zástupce náčelníka generálního štábu

www.seznamzpravy.cz

Nejmenovaný zdroj z justice deníku Kommersant řekl, že generál je podezřelý z machinací a že po domovní prohlídce byl předveden k výslechu k vojenským vyšetřovatelům federální kriminální ústředny.

Mar 13

Ukrajina zaútočila na ruské regiony desítkami dronů, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských činitelů drony zasáhly několik regionů včetně Voroženské či Leningradské oblasti. Zneškodněné drony při pádu nachápaly škody na infrastruktuře a obytných budovách.

Feb 20

Tři krutá výročí pro Ukrajinu. „Rusko cítí, že je Kyjev oslaben,“ říká novinářka

Seznam Zprávy

Ukrajina se blíží k milníku dvou let od počátku plného vojenského útoku Ruska na svého souseda. V jaké fázi konflikt po dvou letech bojů je? V podcastu 5:59 to rozebíráme s ukrajinskou novinářkou Olgou Tokariuk.

Feb 9

„Je nemožné, aby Rusko na Ukrajině prohrálo,“ řekl v rozhovoru Putin

www.seznamzpravy.cz

V rozhovoru s kontroverzním americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem prezident Putin uvedl, že strategická porážka Ruska ve válce na Ukrajině je nemožná. Mluvil také o tom, že Moskva nemá zájem napadnout Polsko ani Pobaltí.

Dec 7

Fotky: Kyjev zdobí vánoční strom. I ten Ukrajině pomáhá vzdálit se Rusku

Seznam Zprávy

Vánoční strom navzdory pokračující válce prozářil centrum Kyjeva. Letošní Vánoce Ukrajinci poprvé oficiálně oslaví stejně jako na Západě podle gregoriánského kalendáře už 25. prosince.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Jan 26

Ruské střely létaly na Ukrajinu. Kyjevem zněly exploze

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina tvrdí, že sestřelila 47 z 55 řízených střel, které Rusko na její území odpálilo. Úlomky jedné z nich zabily v Kyjevě muže.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Aug 23

Rusko dosáhlo svého cíle. Ukrajina už do NATO nevstoupí, řekl Medveděv

Seznam Zprávy

Jedině Rusko může do budoucna poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky, tvrdí ruský exprezident Dmitrij Medveděv. Na pokračování mírových rozhovorů to ale v tuto chvíli nevypadá.

Aug 16

Rusko není Putinova řiť, řekl ruský zpěvák. Teď dostal pokutu

www.seznamzpravy.cz

Zpěvák Jurij Ševčuk v květnu na koncertě mimo jiné s odkazem na ruského státníka Vladimira Putina prohlásil, že Rusko „není prezidentova řiť, kterou je potřeba líbat“.

Jul 27

Fico šíří ruskou propagandu, řekl Kyjev. Zařadil ho na černou listinu

www.seznamzpravy.cz

Slovenský expremiér se ocitl na ukrajinském seznamu veřejných osob šířících ruskou propagandu. Fico reagoval slovy, že není na straně USA, Ukrajiny ani Ruska, ale pouze na straně Slovenska.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Mar 9

Video: Rusko zapojilo do války na Ukrajině obrněné vlaky

www.seznamzpravy.cz

Jeden z obrněných vlaků, které využívá ruská armáda, byl spatřen na ukrajinském území. Souprava se objevila nedaleko města Melitopol, jež je pod kontrolou okupantů.

Mar 1

Naši reportéři na Ukrajině: Před Kyjevem pokračuje lov na ruské diverzanty

Seznam Zprávy

Reportéři Seznam Zpráv přinášejí rozhovor s ukrajinskými policistkami ze Žitomiru. Město ležící zhruba 130 kilometrů před Kyjevem, ostřelují každou chvíli ruské rakety.

Feb 26

Ukrajina přehledně v datech: Proč je pro Rusko tak důležitá

Seznam Zprávy

Spor o to, zda se má Ukrajina přiblížit Rusku, nebo EU, trvá skoro třicet let. Po dramatickém Euromajdanu v roce 2013 tento týden Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo. Seznam Zprávy připravily ucelený přehled v mapách a grafech.

Feb 24

Šílence je třeba izolovat, řekl prezident Zeman na adresu Putinova Ruska

Seznam Zprávy

„Domnívám se, že je na čase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány a mám tím namysli především vyřazení Ruské federace z platebního styku,“ řekl dnes v projevu k národu prezident Miloš Zeman.

Jan 19

Rusko možná brzy zaútočí, řekl Blinken na Ukrajině

Seznam Zprávy

Šéf americké diplomacie Antony Blinken upozornil na ruské plány na další zvýšení počtu vojáků na ukrajinských hranicích. Rusko mezitím vyzvalo Spojené státy, aby neposílaly na Ukrajinu další zbraně a soustředily se na diplomacii.

Jan 16

Hackerský útok na Ukrajině byl závažnější než se myslelo. Kyjev viní Rusko

Seznam Zprávy

Ukrajinské ministerstvo pro digitální transformaci viní z pátečních hackerských útoků Rusko a potvrdilo, že má pro to důkazy. Kreml vinu vytrvale odmítá.