English

Začátek konce Orbánova systému? Vyloupl se nečekaný protivník

Seznam Zprávy

V průzkumech už předskočil opozici, do politiky přitom vtrhl teprve v březnu. Péter Magyar zná poměry Orbánova systému, proto mu věříme, slyšely Seznam Zprávy na manifestaci podporovatelů nečekaného protivníka Viktora Orbána.

More from Seznam Zprávy

Mar 10

Babiš premiér. Byl by jako Fico, nebo spíš Orbán?

Seznam Zprávy

Pokud by byl Andrej Babiš premiérem, nechal by se zaslepit touhou po pomstě jako Robert Fico, nebo by volil orbánovsky pragmatický přístup? Seznam Zprávy nově přinášejí vždy v neděli část podcastu Vlevo dole v textové podobě.

Feb 23

Maďaři koupí gripeny. Orbán prý přesvědčil Fidesz, ať podpoří Švédsko v NATO

www.seznamzpravy.cz

Obchod oznámil v Budapešti předseda švédské vlády Ulf Kristersson. S maďarským premiérem před novináři mluvili o odlišnostech mezi oběma zeměmi a jejich politikami, ale vyzdvihli ochotu spolupracovat, zejména na obraně.

Nov 13

Orbánova strana chystá další krok k umlčení maďarských médií

www.seznamzpravy.cz

Vládnoucí strana maďarského premiéra Viktora Orbána plánuje předložit návrh zákona, jehož úkolem bude vyšetřovat aktivity ohrožující „suverenitu“ Maďarska. Ve skutečnosti tak ale ohrožuje financování posledních nezávislých médií.

Dec 7

Orbánova taktika se Maďarsku vymstila. Benzin podražil o 10 korun za pár sekund

Seznam Zprávy

Maďarská vláda premiéra Orbána v úterý večer zrušila více než rok trvající zastropování cen pohonných hmot. Učinila tak po naléhání ropného a plynárenského podniku MOL, který už kritickou situaci nezvládal.

Nov 30

Orbána čeká rána. Evropská komise navrhla zablokovat miliardy pro Maďarsko

www.seznamzpravy.cz

Maďarské reformy, jimiž chtěla Budapešť docílit odblokování peněz z fondů EU, nejsou podle unijní exekutivy dostatečné. O návrhu Evropské komise budou rozhodovat členské státy.

Nov 22

„Orbán je jako Putin.“ Šála s „velkým Maďarskem“ pobouřila sousedy

www.seznamzpravy.cz

Fotografie z přátelského fotbalového zápasu, kde se maďarský premiér Viktor Orbán potkává s jedním z maďarských reprezentantů, vyvolala vlnu kritiky. Orbán měl na své šále znázorněné území „velkých Uher“.

Oct 7

Maďarský fotbal stoupá. Podporuje ho vláda i osobně Orbán

Seznam Zprávy

Hodně zaprášené jsou úspěchy maďarské reprezentace, vicemistrů světa 1938 a 1954. Naposledy se na světovém šampionátu představila v roce 1986 v Mexiku. Přesto se její kvalita hodně výrazně zvedá.

Jul 23

Orbán se pustil do Západu kvůli Ukrajině. Mluvil i o „nemíšené maďarské rase“

www.seznamzpravy.cz

Orbán tvrdí, že strategie Západu na podporu Ukrajiny nefunguje a je potřeba nová. Řekl to na sobotním projevu při návštěvě Rumunska.

Jul 17

Orbán chce změnit paušální daň a maďarští živnostníci vyrazili do ulic

www.seznamzpravy.cz

V Budapešti se v sobotu pátým dnem protestovalo proti daňové politice vlády konzervativního premiéra Viktora Orbána. Ta

Jun 7

Evropa by ráda umravnila Maďarsko. Ale na Orbána nemá účinné páky

www.seznamzpravy.cz

Maďarsko drželo týdny celou EU v šachu, aby u sankcí dosáhlo hned nadvakrát svého. I za cenu sílící izolace.

May 11

Proti všem po maďarsku. Celá EU tlačí na Orbána, aby kývl na ropné embargo

www.seznamzpravy.cz

Dohoda o navrhovaném zákazu Evropské unie na dovoz ruské ropu by mohla být uzavřena tento týden, tvrdí Francie. A to i navzdory odporu maďarského premiéra Viktora Orbána, který plány EU blokuje.

Jul 24

Foto: Maďarský Pride jako oslava i protest. Budapešť zahalila duha

Seznam Zprávy

Tisíce Maďarů se v sobotu připojily k budapešťskému duhovému pochodu. Lidé tím vyjádřili podporu LGBTQ komunitě i odpor k zákonu, který zakazuje výskyt této tématiky ve vzdělávacích materiálech i mediálních výstupech pro děti.

May 15

Orbán má vyzyvatele. Primátor Budapešti chce být premiérem

Seznam Zprávy

Liberální primátor maďarské metropole Gergely Karácsony se bude v primárkach opozice ucházet o post kandidáta na předsedu maďarské vlády. Politik to oznámil na sociálních sítích. Parlamentní volby mají proběhnout v roce 2022.

Mar 19

Rok do voleb v Maďarsku. Orbána může vyzvat europoslankyně i primátor

Seznam Zprávy

Letos na podzim čekají důležité parlamentní volby Čechy i Němce. Sledují se trendy, strategie a průzkumy. Mnohem déle už se ale přípravy na velký souboj vedou v jiné středoevropské zemi.

Mar 3

Maďarský Fidesz opustil frakci evropských lidovců, předešel tak vyloučení

Seznam Zprávy

Maďarská vládní strana Fidesz se se svými kolegy v Evropské lidové straně často zásadně rozcházela a lidovci opakovaně jednali o jejím vyloučení. Orbánova strana se nyní může podílet na vzniku nové nacionalistické frakce.

Nov 29

Vysílá Orbán. Maďarský premiér neváhal a zatočil s médii hned po volbách

Seznam Zprávy

Je ČT v ohrožení? Napovědět může zkušenost z okolních zemí. Seznam Zprávy připravily dvoudílný seriál popisující mechanismus ovládnutí veřejnoprávních médií v Polsku a Maďarsku. Druhý díl se týká maďarské skupiny MTVA.

Nov 26

Noční můra Orbána má maďarské kořeny, píšou o Bidenovu ministrovi

www.seznamzpravy.cz

Kandidát na nového amerického ministra zahraničí Antony Blinken vzbuzuje pozornost v Polsku i Maďarsku. Obě země upozorňují na jeho středoevropské kořeny a zvažují, co se dá od šéfa diplomacie očekávat. Velkou radost nemají.

Oct 23

Tisíce maďarských studentů demonstrovaly v Budapešti

Seznam Zprávy

V Budapešti demonstrovalo až 10 tisíc studentů proti ideologickému převzetí své umělecké školy vládou premiéra Viktora Orbána.

Sep 29

Maďarský premiér Orbán vyzval k rezignaci eurokomisařku Jourovou

Seznam Zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou k odstoupení za to, co označil za „opovržlivá veřejná prohlášení“ o Maďarsku.

Mar 24

Orbán zavelel a maďarská armáda přebírá kontrolu ve firmách

www.seznamzpravy.cz

Úterní Středoevropský deník se dál věnuje dění v Maďarsku, kde si premiér Viktor Orbán řekl o bezprecedentní kompetence. Píšeme i o zpřísňování opatření na Slovensku a v Polsku a také o vlně žalob, které možná čeká rakouské Tyrolsko.