English

Česká ekonomika se konečně vrací. Už je silnější než před krizí

Seznam Zprávy

Hospodářský výkon v prvním čtvrtletí vyrostl o 1,4 procenta HDP proti předkrizovému roku 2019. Přirovnávat Česko k nemocném muži Evropy proto ztrácí veškerý smysl. Horší bilanci má Německo i Rakousko, jen o málo lepší je Francie.

More from Seznam Zprávy

Jan 7

Proč je česká ekonomika zakonzervovaná?

www.seznamzpravy.cz

Česká ekonomika je ustrnulá podobně jako hlavní město Praha, v němž něco zbořit či postavit trvá řadu dlouhých let. Proč stále tak nehybně stojíme na místě?

Nov 15

Místo růstu pokles. Evropská komise vidí českou ekonomiku černě

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise zhoršila výhled české ekonomiky a zatímco na jaře ještě počítala s růstem o 0,2 procenta, nyní jí předpovídá pokles, který odhaduje na 0,4 procenta.

Sep 29

Česká ekonomika meziročně klesla. Propad byl horší, než statistici očekávali

www.seznamzpravy.cz

Tuzemská ekonomika v druhém čtvrtletí meziročně klesla o 0,6 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Statistici očekávali propad jen čtyři desetiny procenta.

Aug 18

Dukovany mohou zvednout české HDP o stovky miliard, říká šéf Sigmy

Seznam Zprávy

České firmy by se na obří zakázce na dostavbu Dukovan mohly podílet i víc než ze dvou třetin. Podle Milana Šimonovského, majitele Sigma Group a šéfa České aliance energetického průmyslu, by to zvedlo české HDP o stovky miliard.

Aug 10

Inflace v Česku klesla, ale stále jsme v nejhorší evropské desítce

Seznam Zprávy

Tuzemská inflace sice opět zpomalila, ale oproti minulému měsíci si Česko své umístění v evropském žebříčku nevylepšilo. Inflace je tu devátá nejvyšší.

Jan 31

Česká ekonomika spadla do recese

www.seznamzpravy.cz

Česká ekonomika vstoupila do recese, hrubý domácí produkt ve čtvrtém kvartálu podruhé za sebou poklesl. Podle analytiků však propad bude jen mírný a hospodářství se brzy vrátí k růstu.

Nov 1

Ekonomika prudce brzdí, HDP v Česku klesl mezičtvrtletně o 0,4 procenta

www.seznamzpravy.cz

Podle předběžného odhadu klesl hrubý domácí produkt v Česku ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,4 procenta a meziročně vzrostl o 1,6 procenta.

Apr 29

Krize se odkládá, česká ekonomika rychle rostla

www.seznamzpravy.cz

Podle předběžného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,7 procenta a meziročně o 4,6 procenta.

Feb 10

Index prosperity: Česká ekonomika je devátá nejlepší v Evropské unii

Seznam Zprávy

Nový Index prosperity Česka porovnává kvalitu života a prosperitu Česka s ostatními zeměmi EU. Posuzované oblasti zahrnují nejen makroekonomická témata, ale třeba i kvalitu vzdělávání, zdravotnictví nebo životního prostředí.

Jan 25

Srdce Evropy, Sudety. Britští poslanci si při jednání o Ukrajině pomohli Českem

Seznam Zprávy

Britský parlament se v úterý zabýval napětím okolo Ukrajiny. Premiér Boris Johnson prezentoval na půdě Dolní sněmovny výsledky pondělního jednání se západními partnery. Několikrát britští zákonodárci zmínili i Českou republiku.

Jan 7

Česká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí o 3,3 procenta

Seznam Zprávy

Češi utráceli, míra úspor klesl. I díky tomu rostla česká ekonomika ve třetím čtvrtletí o 3,3 procenta.

Mar 2

Loňský propad českého HDP byl nejvýraznější od vzniku Česka

Seznam Zprávy

Výkon české ekonomiky loni klesl nejvíce v novodobé historii. HDP se propadl o 5,6 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Feb 2

Evropská ekonomika dopadla hůř než česká. Propadla se o 6,4 procenta

www.seznamzpravy.cz

Ekonomika Evropské unie se podle odhadů Eurostatu v loňském roce propadla o 6,4 procenta. Výsledek zemí eurozóny dopadl ještě hůř. Na poklesu se podepsala hlavně opatření proti šíření koronaviru.

Oct 2

Potvrzeno. Česká ekonomika se propadla nejvíc v historii země

Seznam Zprávy

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí klesla meziročně o 10,9 procent. Informaci o nejhlubším poklesu v historii České republiky v pátek zveřejnil Česká statistický úřad.

Aug 24

Důvěra v českou ekonomiku roste pomaleji, více mezi podnikateli

www.seznamzpravy.cz

Důvěra v českou ekonomiku v srpnu meziměsíčně vzrostla o 0,3 bodu na 87 bodů. Růst důvěry výrazně zpomalil proti červenci, kdy se zvýšila o 9,5 bodu. V srpnu byla důvěra vyšší mezi podnikateli, naopak u spotřebitelů klesla.

Aug 14

Pokles o 8,3 procenta – slovenská ekonomika je na tom podobně jako česká

www.seznamzpravy.cz

Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů klesla proti předchozím třem měsícům o 8,3 procenta, v meziročním srovnání pak o 12,1 procenta. Propad je ale v obou případech slabší, než čekali analytici.

Jun 24

Švejnar: Česká ekonomika letos propadne o 7,5 až osm procent HDP

Seznam Zprávy

Propad české ekonomiky v letošním roce bude vyšší, než se všeobecně odhaduje, a bude činit 7,5 až osm procent HDP. ČTK to v rozhovoru řekl Jan Švejnar.

Jun 11

Českou ekonomiku čeká šok, lidé zchudnou

Seznam Zprávy

Má státní pomoc firmám pokračovat? Ještě ani nezačala, zní od kritiků. Z avizovaného bilionu se zatím rozdělil jen zlomek. A podle odhadů OECD čeká naši zemi letos propad 9,6 procenta HDP, ve srovnání pátý nejhorší výsledek.

May 15

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí poklesla nejvíce od krize 2009

www.seznamzpravy.cz

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla meziročně o 2,2 procenta a mezičtvrtletně o 3,6 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Mar 28

Britská a česká ekonomika jsou na tom stejně. Vidí to tak Fitch

www.seznamzpravy.cz

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie o jeden stupeň na úroveň AA-.