English

Unavení a zoufalí. Fotky ukazují, jak lidé z Rafahu prchají před útokem

Seznam Zprávy

Rafah začali po pondělní izraelské výzvě opouštět první civilisté. Velká část z nich už před válkou mezi teroristy z Hamásu a Izraelem utíkala několikrát. Židovský stát opakuje, že se chystá na Rafah zaútočit.

More from Seznam Zprávy

Jun 2

Izraelská armáda zahájila operaci v táboře v centrálním Rafahu

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda zahájila operaci v táboře v centrálním Rafahu, píše Times of Israel. Podle úřadů v Gaze bylo za poslední den zabito 60 Palestinců.

May 24

Mezinárodní soudní dvůr nařídil Izraeli zastavit ofenzivu v Rafahu

www.seznamzpravy.cz

Zastavit ofenzivu ve městě Rafah v Pásmu Gazy nařídil Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) Izraeli. Podnět k haagskému soudu podala Jihoafrická republika.

May 13

Izrael stupňuje útoky v táboře na severu Pásma Gazy i na jihu v Rafahu

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda pronikla do Pásma Gazy ze severu i z jihu. Údery si podle agentury Reuters vyžádaly desítky mrtvých i zraněných, úřady ovládané Hamásem informovaly o 57 palestinských obětech za posledních 24 hodin.

May 11

Izrael vyzval k dalším evakuacím v Rafahu, ale i na severu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Z Rafahu se podle úřadu OSN tento týden evakuovalo přes 110 000 lidí. Izrael vyzval k pokračování evakuace než začne s plnohodnotnou ofenzivou. Mnoho velitelů Hamásu z oblasti Rafahu už ale uteklo v předchozích týdnech.

May 7

Izraelská armáda uvedla, že její jednotky bojují na východě Rafáhu

www.seznamzpravy.cz

Izrael má pod kontrolou palestinskou část hraničního přechodu Rafáh, který spojuje Pásmo Gazy s Egyptem. Hraniční přechod je kvůli tomu zavřený.

May 6

Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafahu, píší izraelská média

www.seznamzpravy.cz

Do Rafahu na jihu Gazy se v průběhu války uchýlil až milion Palestinců. Spojenci Izraele jej tak vyzývají, aby s ofenzívou proti městu počkal na jeho vylidnění. Izraelská média v pondělí píší, že židovský stát zahájil evakuaci.

Apr 23

Izraelská armáda chce evakuovat oblasti na severu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda nařídila evakuace ze čtyř zón na severu Gazy. Považuje je za nebezpečné bojové zóny.

Mar 14

Izrael tvrdí, že civilisty z Rafáhu před ofenzivou přesune do humanitárních zón

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy nadále podporují Izrael v jeho snaze zlikvidovat Hamás; především z řad Demokratické strany však zní stále ostřejší kritika Netanjahuova způsobu vedení války.

Feb 15

Izraelská armáda zahájila operaci v největší nemocnici na jihu Pásma Gazy

www.seznamzpravy.cz

Teroristé z palestinské organizace Hamás údajně v nemocnici ve městě Chán Júnis drželi rukojmí, uvádí Reuters s odkazem na izraelskou armádu.

Feb 13

Čína vyzvala Izrael, aby zastavil operaci v Rafáhu na jihu Pásma Gazy

www.seznamzpravy.cz

K zastavení izraelských operací v Rafáhu na jihu Pásma Gazy kromě Pekingu vyzývá také OSN, Spojené státy a několik dalších zemí.

Feb 12

Izraelská armáda osvobodila dva rukojmí v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Podle agentury AP jde o malý, ale symbolicky významný úspěch Izraele. Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaného islamistickým hnutím Hamás si nejnovější úder vyžádal stovky obětí.

Feb 9

Netanjahu nařídil armádě, aby připravila evakuaci Rafáhu na jihu Pásma Gazy

www.seznamzpravy.cz

Město Rafáh se nachází na samém jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem a před boji na severu se tam uchýlilo mnoho civilistů. Izraelský premiér Netanjahu v pátek oznámil, že nařídil armádě, aby připravila plány pro jejich evakuaci.

Jan 23

Izraelská armáda: V Pásmu Gazy zemřelo v pondělí 21 izraelských vojáků

www.seznamzpravy.cz

V pondělí zemřelo v Pásmu Gazy 21 izraelských vojáků. Celkový počet padlých izraelských vojáků v Gaze se tak od začátku listopadu vyšplhal na 219.

Dec 8

Fotky: Izraelská armáda ukázala, jak „čistí“ jih Pásma Gazy od Hamásu

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda (IDF) ve válce proti Hamásu v jižní části Pásma Gazy hlásí zničené teroristické základny, sklady zbraní i zajaté a zabité ozbrojence. Za poslední den prý zasáhla 450 cílů. Nabízíme snímky zveřejněné přímo IDF.

Dec 5

Izraelští vojáci jsou v srdci Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy

Seznam Zprávy

Izraelská armáda v úterý oznámila, že její jednotky vedou pozemní boje v srdci Chán Júnisu. Předpokládají, že se tam může skrývat vedení Hamásu.

Dec 4

Na jih Gazy vjely podle svědků desítky izraelských tanků

www.seznamzpravy.cz

Do jižní části Pásma Gazy na úrovni města Chán Júnis vjely desítky izraelských tanků, vojenských vozidel s vojáky, ale i buldozery, píše agentura AFP s odvoláním na svědky.

Dec 3

Izrael rozšířil pozemní operaci i na jih Pásma Gazy, potvrdila armáda

www.seznamzpravy.cz

Izraelské síly postoupily na jih Pásma Gazy. Zde žijí zhruba dva miliony lidí.

Oct 12

Civilisté z Gazy pociťují tvrdou izraelskou odvetu

www.seznamzpravy.cz

Neschovají se, neutečou, bez potravin, bez vody a izolovaní od zbytku světa. Odveta Izraele vůči teroristům z Hamásu, kteří se ukrývají v Gaze, tvrdě dopadá i na palestinské civilisty. Svět mluví i o „kolektivním trestu“.

Oct 12

Izrael dal půlce Gazy den na evakuaci. Cena za pozemní invazi může být krvavá

Seznam Zprávy

Izrael znovu podnítil spekulace o blížící se pozemní invazi do Pásma Gazy. To je v podstatě velké město, což znamená specifické bojové podmínky. Izraelská armáda má sice bohaté zkušenosti, přesto to i pro ni může být náročné.

Aug 28

Britská armáda ukončí evakuaci civilistů z Afghánistánu

Seznam Zprávy

Podle agentury Reuters ukončení britské evakuace z Afghánistánu oznámil náčelník generálního štábu britské armády Nick Carter.