English

EU definitivně schválila migrační pakt. Co je dobré o něm vědět?

Seznam Zprávy

Schválená podoba migračního paktu je definitivní. Dlouhodobě proti němu vystupovaly Polsko a Maďarsko, Češi se hlasování zdrželi.

More from Seznam Zprávy

Jun 13

Maďarsko musí zaplatit stovky milionů eur kvůli své migrační politice

www.seznamzpravy.cz

Budapešť podle soudu nezavedla nezbytná opatření ve své migrační politice, která žádal již verdikt z prosince 2020. Maďarsko rozsudek Soudního dvora EU nerespektovalo.

May 21

Členské státy definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v EU

Seznam Zprávy

Členské státy dnes definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v Evropské unii, oznámilo na síti X belgické předsednictví.

May 8

Schváleno. Státy EU odhlasovaly migrační balíček, Česko se zdrželo

www.seznamzpravy.cz

Členské státy EU se dohodly na migračním balíčku. Česko se zdrželo a Maďarsko s Polskem byly proti. Nová pravidla zahrnují efektivnější kontroly migrantů a solidaritu mezi státy.

May 7

Členské státy EU schválily první unijní normu o potírání násilí na ženách

Seznam Zprávy

Smyslem nového unijního právního předpisu je předcházení násilí vůči ženám a zajištění silnějších práv obětí domácího i dalšího násilí. Členské státy EU budou mít tři roky na to, aby jej převedly do svého vnitrostátního práva.

Apr 16

Slovenský premiér Fico odmítl nový migrační pakt EU

www.seznamzpravy.cz

„Toto není ta solidarita, o které jsme hovořili,“ řekl slovenský premiér Robert Fico ke schválené úpravě migračního paktu. Jeho vláda prý hodlá prosazovat „suverénní zahraniční politiku.“

Apr 10

Rakušan zdůrazňuje plusy migračního balíčku, podle Babiše problémy nevyřeší

www.seznamzpravy.cz

Kvůli paktu chce ANO svolat mimořádnou schůzi sněmovny.

Apr 8

Dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny do EU bude bez cel a kvót

www.seznamzpravy.cz

Na dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny budou platit určitá omezení, která by podpořili unijní zemědělce. Ke schválení nových pravidel by mělo dojít na konci dubna.

Apr 5

Česko musí vrátit EU některé evropské dotace, které dostali velcí farmáři

www.seznamzpravy.cz

Podle Evropské komise není investiční podpora poskytnutá Českou republikou v letech 2017 a 2018 některým velkým českým zemědělským podnikům v souladu s pravidly EU.

Feb 19

Česko v EU podpořilo humanitární pauzu v Gaze. Proti bylo jen Maďarsko

www.seznamzpravy.cz

„Za Česko považuji za důležité, že se klade důraz na mezinárodní humanitární právo i že uznáváme právo státu Izrael na sebeobranu,“ uvedl český ministr Jan Lipavský po jednání se svými unijními kolegy.

Feb 9

Členské státy EU schválily zpřísnění emisních předpisů pro nákladní vozy

www.seznamzpravy.cz

Emise nákladních vozů by se podle nových předpisů měly do roku 2040 snížit o 90 procent ve srovnání s rokem 2019. Opatření ještě musí odsouhlasit plénum Evropského parlamentu.

Jan 16

Fico: Slovensko a Maďarsko odmítají migrační pakt i zrušení práva veta v EU

www.seznamzpravy.cz

Slovenský premiér Robert Fico se dnes v Budapešti sešel se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem. Po setkání mimo jiné uvedl, že Slovensko a Maďarsko s nevůlí sledují tlak na své vlády ze strany unijních institucí.

Dec 20

Země EU se shodly na nových migračních pravidlech. Budapešť je odmítá

www.seznamzpravy.cz

Nová pravidla počítají mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádějí také povinnou solidaritu všech států. Maďarsko dohodu odmítlo.

Sep 18

Evropská komise navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondů EU

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur (184 miliard korun) z fondů Evropské unie.

Jun 3

Víc peněz z EU i kapes Čechů. Ministryně má recept, jak z Česka udělat mozkovnu

www.seznamzpravy.cz

Česká republika musí mít ambici zařadit se mezi evropskou špičku v oblasti excelence, vědy, výzkumu a inovací, napsala si vláda do svého vládního prohlášení. Co pro to zatím udělala?

Dec 2

Polsko a Maďarsko jsou o kousek blíž ke ztrátě dotací EU

Seznam Zprávy

Generální advokát Soudního dvora Evropské unie ve čtvrtek doporučil zamítnout žalobu Polska a Maďarska proti spojení právního státu a peněz. Jeho stanovisko není pro soudce závazné, většinou k němu ale přihlížejí.

Aug 21

EU má v plánu dát peníze členským zemím, které přijmou afghánské uprchlíky

Seznam Zprávy

Členské země EU, které přijmou afghánské uprchlíky, budou moct od Evropské komise získat finanční podporu. V sobotu to uvedla její předsedkyně Ursula von der Leyenová společně s plánem navýšení humanitární pomoci pro Afghánistán.

May 18

Ministři EU vyzvali k příměří mezi Izraelem a Hamásem, až na Maďarsko

Seznam Zprávy

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes vyzvali k okamžitému zastavení bojů mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás. Maďarsko společné komuniké nepodpořilo.

Sep 30

Maďarsko a Polsko znovu na unijním pranýři. Evropská komise kárá i Česko

www.seznamzpravy.cz

Eurokomisařka Věra Jourová dnes představila vůbec první zprávu Evropské komise o stavu právního státu v jednotlivých členských státech. Nejhůře dopadly země bývalého východního bloku.

Sep 29

Debata o EU: Unie chtěla na začátku krize pomoct, členské státy odmítly

Seznam Zprávy

Pandemie covidu-19 ovlivnila dění po celém světě. Evropa se aktuálně potýká se silnou druhou vlnou a více než kdy jindy vyvstává otázka – změní se Evropská unie? Sledujte debatu s politiky i odborníky.

Sep 24

Babiš nesouhlasí s migračním balíčkem, bude ho řešit v Bruselu

Seznam Zprávy

Andrej Babiš nesouhlasí s migračním balíčkem, který ve středu představila Evropská komise. Podle něj se unie málo soustředí na boj proti pašerákům lidí, který považuje za hlavní problém v otázce nelegální migrace do Evropy.