English

Washington se snaží zatlačit na Izrael „psychologickou operací“, říká novinář

Seznam Zprávy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se kvůli způsobu vedení války v Gaze dostal do zatím nejostřejší roztržky se Spojenými státy. Dobré vztahy s Washingtonem přitom až dosud byly základním stavebním kamenem izraelské politiky.

More from Seznam Zprávy

Jul 4

Izraelský premiér Netanjahu vyslal další delegaci k jednáním s Hamásem

www.seznamzpravy.cz

Izrael je podle premiéra Netanjahua ochoten přistoupit na dočasnou dohodu o příměří, ale hodlá bojovat, dokud Hamás zcela nezničí.

Jun 30

Spojené arabské emiráty přecházejí z ropy na technologie. USA se ale bojí Číny

www.seznamzpravy.cz

Microsoft investuje do technologické skupiny G42 ze Spojených arabských emirátů. Země chce využít umělou inteligenci k posílení ekonomiky. Politici z USA se však obávají špionáže z Pekingu, který má k arabské zemi blízko.

Jan 1

Z některých čtvrtí města Gazy se stáhly izraelské tanky

www.seznamzpravy.cz

Jeden z izraelských činitelů podle Reuters naznačil blížící se změnu taktiky, když oznámil, že armáda tento měsíc stáhne některé své jednotky z Gazy a z rozsáhlé ofenzívy přejde do lokalizovaných „dokončovacích“ operací.

Dec 4

Na jih Gazy vjely podle svědků desítky izraelských tanků

www.seznamzpravy.cz

Do jižní části Pásma Gazy na úrovni města Chán Júnis vjely desítky izraelských tanků, vojenských vozidel s vojáky, ale i buldozery, píše agentura AFP s odvoláním na svědky.

Oct 24

Od vězně k mocné osobnosti Gazy. Muž na izraelské mušce

Seznam Zprávy

Jahjá Sinvár strávil více než dvě desetiletí v izraelských věznicích, než byl v roce 2011 propuštěn při výměně vězňů. Vůdcem Hamásu v Gaze se stal v roce 2017. Podle Izraele sehrál významnou roli při plánování útoku na Izrael.

Oct 23

Pásmo Gazy v mapách: Jak se žije v místě pod izraelským útokem

Seznam Zprávy

V Pásmu Gazy žijí více než dva miliony lidí. Už před válkou, kterou spustil 7. října útok teroristů z Hamásu na Izrael, oblast do značné míry spoléhala na mezinárodní a humanitární pomoc. Teď se situace ještě zhoršila.

Sep 29

Arabské emiráty tajně vyzbrojují súdánské rebely v krvavé válce

www.seznamzpravy.cz

Pod záminkou záchrany uprchlíků vedou Spojené arabské emiráty ve skutečnosti v Súdánu operaci na podporu milicí RSF. Píše o tom list The New York Times s odkazem na desítky výpovědí zasvěcených osob z USA, Evropy i afrických zemí.

Aug 17

Do Prahy přiletí izraelský premiér Netanjahu

Seznam Zprávy

Vláda Petra Fialy potvrdí nadstandardní vztahy České republiky s Izraelem. I přes protesty, jimž kvůli justiční reformě čelí izraelský premiér Netanjahu doma i na mezinárodní scéně.

Jul 16

Izraelský premiér Netanjahu byl propuštěn z nemocnice

www.seznamzpravy.cz

Izraelský premiér Benjamim Netanjahu byl v sobotu hospitalizován, protože mu nebylo dobře a cítil mírnou závrať. Lékaři mu nařídili, aby zůstal kvůli dalšímu pozorování v nemocnici přes noc. V neděli nemocnici opustil.

Jul 15

Izraelský premiér Netanjahu byl kvůli dehydrataci převezen do nemocnice

www.seznamzpravy.cz

Premiérův úřad později potvrdil, že 73letý Netanjahu podstoupil vyšetření v nemocnici Šeba u Tel Avivu a že jeho stav je dobrý.

Jan 27

Izrael udeřil na Pásmo Gazy

www.seznamzpravy.cz

Izrael provedl letecké útoky na výrobnu raket v Pásmu Gazy. Reagoval tak na krok radikálních Palestinců, kteří odtud předtím na Izrael vystřelili pět raket. Neklid v regionu vyvolala izraelská razie, při které zemřelo devět lidí.

Nov 1

V izraelských parlamentních volbách podle odhadů zvítězil Netanjahu

www.seznamzpravy.cz

V Izraeli se v úterý konaly páté parlamentní volby za tři a půl roku. Podle prvních odhadů získal dostatek hlasů k zajištění většiny potřebné k sestavení vlády bývalý premiér Benjamin Netanjahu a jeho spojenci.

Jan 28

Necestujte do Spojených arabských emirátů. USA varují před útoky rebelů

Seznam Zprávy

„Skupiny rebelů operujících v Jemenu vyjádřily záměr zaútočit na sousední země pomocí raket a dronů,“ uvádí ve varování americké ministerstvo zahraničí.

Sep 24

Na arabských životech záleží. Izraeli se vrací neřešená krize arabských měst

Seznam Zprávy

Když nedávno izraelská vláda představila své priority, figurovaly mezi nimi i investice do zlepšení života v městech obývaných arabskou populací. Od té doby si ale tamní neřešená kriminalita vyžádala další lidské životy.

Apr 5

Netanjahu a korupce. Izraelský premiér stanul před soudem

Seznam Zprávy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí stanul před soudem, u kterého začal výslech svědků v jeho korupčních kauzách. Na úvod jednání shrnula obvinění proti premiérovi prokurátorka Liat ben Ariová.

Mar 13

Liga arabských států odsoudila český diplomatický úřad v Jeruzalémě

Seznam Zprávy

Tvrzení, že otevření českého diplomatického úřadu v Jeruzalémě nebude mít žádný dopad na vztahy s Palestinskou samosprávou, se nepotvrdilo. Otevření úřadu kritizují Palestinci i Liga arabských států.

Dec 9

Izraelský klub s protiarabskými fanoušky koupil arabský investor

Seznam Zprávy

Mírová smlouva mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty přináší konkrétní výsledky. Po zavedení leteckých spojů mezi oběma zeměmi je propojí i pouta fotbalová - arabský investor koupil podíl v klubu Bejtar Jeruzalém.

Sep 15

SAE a Bahrajn navázaly diplomatické vztahy s Izraelem

Seznam Zprávy

Zástupci Spojených arabských emirátů (SAE) a Bahrajnu podepsali ve Washingtonu dohody o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem.

Aug 17

Mírová dohoda mezi Izraelem a Emiráty má své poražené: Palestince

Seznam Zprávy

Palestinci ztrácejí svůj hlavní trumf v jednáních s Izraelci. Dlouhá léta doufali, že výměnou za izraelský odchod z okupovaných území mohou nabídnout normalizaci vztahů s arabskými státy. K té ale dochází i bez jejich přičinění.

Aug 16

Průlom, mezi Izraelem a Emiráty fungují telefony a internet

Seznam Zprávy

Reportéři AP si volali z Jeruzaléma do Dubaje. Ve Spojených arabských emirátech jsou poprvé dostupné také izraelské zpravodajské weby.