English

Izrael nedodržuje nařízení ICJ. Pokračuje ve vojenských krocích na jihu Pásma Gazy

EuroZprávy.cz

Izrael pokračuje ve svých vojenských krocích na jihu Pásma Gazy i přes rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (ICJ), který žádal okamžité zastavení operace. Uvedl to v pondělí šéf diplomacie EU Josep Borrell, píše agentura Reuters.

More from EuroZprávy.cz

May 27

Izrael nedodržuje nařízení ICJ. Pokračuje ve vojenských krocích na jihu Pásma Gazy

EuroZprávy.cz

Izrael pokračuje ve svých vojenských krocích na jihu Pásma Gazy i přes rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (ICJ), který žádal okamžité zastavení operace. Uvedl to v pondělí šéf diplomacie EU Josep Borrell, píše agentura Reuters.

May 25

"To nestačí." Hamás se vyjádřil k rozhodnutí ICJ o invazi do Pásma Gazy

eurozpravy.cz

Hnutí Hamás přivítalo rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (ICJ), který nařídil Izraeli okamžitě zastavit vojenskou ofenzívu ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Informuje o tom agentura Reuters.

May 12

Raketa vystřelená z Pásma Gazy zasáhla izraelský Aškelon

EuroZprávy.cz

Tři osoby utrpěly zranění v noci na neděli při raketovém útoku z Pásma Gazy na město Aškelon na jihu Izraele. Terčem útoku byl v sobotu také hraniční přechod Kerem Šalom, informuje TASR podle agentury DPA.

Mar 2

USA shodily z letadel první humanitární pomoc do Pásma Gazy

EuroZprávy.cz

Tři americká vojenská transportní letadla v sobotu shodila první humanitární pomoc pro civilisty do Pásma Gazy.

Feb 18

Izraelská armáda vtrhla do poslední nemocnice na jihu Pásma Gazy. Je mimo provoz

EuroZprávy.cz

Násirova nemocnice ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy je mimo provoz v důsledku týden trvajícího obléhání izraelskou armádou a následné razie. V příspěvku na sociální síti X to v neděli uvedl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO)…

Jan 22

Izraelská armáda vtrhla do nemocnic na jihu Pásma Gazy. Údajně brání v léčbě zraněných

EuroZprávy.cz

Izraelské bezpečnostní síly vstoupily do nemocnice ve městě Chán Júnis v jižní části Pásma Gazy, čímž vyvolaly obavy o přístup zraněných pacientů k nezbytné poúrazové péči. Palestinské zdroje uvádějí, že izraelské jednotky pronikly poprvé…

Dec 17

Izrael otevřel hraniční přechod Kerem Šalom, do Pásma Gazy proudí humanitární pomoc

EuroZprávy.cz

Izrael oznámil, že na hraniční přechod Kerem Šalom začala v neděli vjíždět nákladní auta s humanitární pomocí pro Gazu. Izrael průchod otevřel vůbec poprvé od 7. října, kdy vypukla válka s palestinským militantním hnutím Hamás.

Dec 7

Izrael by kvůli humanitární pomoci mohl otevřít další hraniční přechod s Pásmem Gazy

EuroZprávy.cz

Náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Martin Griffiths ve čtvrtek uvedl, že by už brzy mohl být otevřen hraniční přechod Kerem Šalam mezi Izraelem a Pásmem Gazy.

Dec 7

Izrael podlehl tlaku USA. Umožní dodávky paliva na jih Pásma Gazy

EuroZprávy.cz

Izrael oznámil, že umožní minimální dodávky paliva na jih Pásma Gazy, aby předešel humanitární katastrofě v této palestinské enklávě, uvedl úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Nov 18

"Teď už je to na OSN." Izrael povolil neomezené dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy

EuroZprávy.cz

Izrael oznámil, že umožní neomezené dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy, aniž by dále omezoval množství přijímané pomoci. Podle serveru The Guardian to uvedla izraelská armáda.

Oct 27

Izraelské jednotky opět útočily uvnitř Pásma Gazy

EuroZprávy.cz

Izraelské síly v noci potřetí za 24 hodin vnikly do Pásma Gazy a zaútočily na pozice palestinského radikálního hnutí Hamás. Uvedl to server Haaretz s odkazem na vyjádření Izraelských obranných sil (IDF).

Oct 23

Do Pásma Gazy vyrazil třetí humanitární konvoj s pomocí

eurozpravy.cz

Podle informací agentury Reuters, která cituje pracovníka humanitární organizace a dva bezpečnostní zdroje, byl do Pásma Gazy vpuštěn třetí konvoj s humanitární pomocí, který překračuje hraniční přechod Rafáh.

Oct 18

Izrael tvrdí, že na jihu Pásma Gazy vzniká humanitární zóna

EuroZprávy.cz

Izraelská armáda oznámila, že na jihu Pásma Gazy vytváří humanitární zónu, kde bude mezi lidi distribuována mezinárodní pomoc. Palestinští i ostatní obyvatelé oblasti byli zároveň opětovně vyzváni k tomu, aby se evakuovali ze severu na jih.

Aug 25

Izrael ze brání útokům zápalnými balónky, bombardoval jih Pásma Gazy

Izraelská armáda bombardovala ráno pozice islámských radikálů v palestinském Pásmu Gazy v odvetě za předchozí vyslání zápalných balonů z pásma do Izraele. V posledních dnech se znovu obnovilo napětí mezi radikály působícími v pásmu a…

May 10

Izraelské složky zastřelily v Pásma Gazy mladého Palestince

Izraelské bezpečnostní složky při protestech u hraničního plotu mezi palestinským Pásmem Gazy a Izraelem zastřelily čtyřiadvacetiletého Palestince. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví v Gaze o tom dnes informovala televize Al-Arabíja.

Jul 22

Izrael chce opět otevřít hraniční přechod do Pásma Gazy

Jeruzalém - Pokud se udrží klid na hranici palestinského Pásma Gazy a Izraele, Izrael v úterý znovu zprovozní hraniční přechod určený k přepravě zboží do Gazy.

Mar 18

Izraelská armáda zničila komplex tunelů z Pásma Gazy

Gaza - Izraelská armáda zničila dva tunely budované z palestinského Pásma Gazy do Izraele. Radikálové je chtěli využít pro útoky na Izraelce. Podle sdělení armády při tom vojáci nevstoupili do Pásma Gazy.

Nov 18

Při konfliktu s izraelskými vojáky zemřel u Pásma Gazy Palestinec

Tel Aviv - Agentura AFP s odvoláním na palestinské ministerstvo zdravotnictví informuje, že při střetech s izraelskými vojáky u bezpečnostního plotu, který odděluje Izrael a palestinské Pásmo Gazy dnes zahynul palestinský muž.

Jul 12

Izraelský Arab dnes odešel dobrovolně do Pásma Gazy

Jeruzalém - Do palestinského Pásma Gazy dnes dobrovolně odešel člen izraelské komunity Arabů. Oznámila to izraelská armáda, která případ vyšetřuje.

Apr 24

Na Izrael dopadla raketa z Pásma Gazy

Jeruzalém - Palestinští radikálové odpálili ve čtvrtek večer z Pásma Gazy přinejmenším jednu raketu na území jižního Izraele. Informovala o tom dnes světová média.