English

Nedává to smysl, ale Rusko podle USA skutečně vyvíjí jadernou vesmírnou zbraň

Seznam Zprávy

Po oznámení USA, že Rusko vyvíjí jadernou protisatelitní zbraň, se předpokládalo, že může jít o zbraň s jaderným napájením a nikoliv bombu. Podle nových informací ale byla řeč o jaderné hrozbě se vším všudy.

More from Seznam Zprávy

Jun 25

Ministři obrany Ruska a USA spolu poprvé od března 2023 mluvili

www.seznamzpravy.cz

Jedním z témat rozhovoru byl i význam udržení otevřených komunikačních kanálů. Další podrobnosti nebyly zveřejněny.

Jun 20

Rusko a KLDR si slíbily bezodkladnou vojenskou pomoc ve válce

www.seznamzpravy.cz

Severokorejská státní agentura KCNA uvedla, že se obě země zavázaly „bezodkladně nasadit všechny prostředky, které jsou k dispozici“, aby si poskytly „vojenskou a další pomoc“.

Apr 15

Hackeři, špionáž a jedno velké mlčení. Co tu neprojde Rusku, Číně prochází

Seznam Zprávy

Dva „čínské incidenty“ naznačily, jaký zájem má režim v Pekingu o české vnitřní záležitosti. Výrazné reakce ale v tuzemsku nepřišly. A z bezpečnostní komunity zní obavy z dopadů, jaké dvojí metr v přístupu k Číně a Rusku může mít.

Feb 2

KLDR se vyplácí dodávky zbraní Rusku, oživují její ekonomiku

www.seznamzpravy.cz

Severní Korea, kde žije 60 procent populace pod hranicí chudoby, původně dodávala zbraně a munici pouze vlastní armádě, časem si ale našla několik klíčových zákazníků i jinde ve světě.

Jan 13

Těšíme se na spolupráci. Na volby na Tchaj-wanu reaguje Čína, USA, Rusko i Česko

Seznam Zprávy

Svět reaguje na prezidentské volby na Tchaj-wanu, které vyhrál viceprezident a šéf vládní Demokratické pokrokové strany (DPP) William Laj.

Oct 13

Ruský hacker Nikulin, vydaný z Česka do USA, už je na svobodě

www.seznamzpravy.cz

Část trestu mu byla prominuta za dobré chování. Kde se teď někdejší hacker nachází, není jasné.

Aug 7

Hackeři z KLDR se nabourali přátelům v Rusku do předního výrobce raket

www.seznamzpravy.cz

Krátce po tom, co ruský ministr obrany navštívil své spojence v KLDR, vyšlo najevo, že severokorejští hackeři pronikli do systému společnosti NPO Mašinostrojenija, jedné z předních firem ruského raketového průmyslu.

Mar 30

Muž ze Slovenska chtěl Rusku prodat zbraně z KLDR

www.seznamzpravy.cz

Slovenský občan plánoval od Severní Koreje získat 20 druhů zbraní a munice. Výměnou za „komerční letadla, suroviny a další zboží“ pro KLDR je chtěl prodat Rusku.

Mar 14

Srbský obrat? Ministr vyzval k uvalení sankcí na Rusko

Seznam Zprávy

Srbsko dlouhodobě lavíruje mezi Ruskem a Západem, ale teď se dostává pod tlak. K uvalení sankcí na jednoho z nejbližších spojenců teď vyzval i srbský ministr hospodářství.

Mar 7

„Rusko a Čína jdou příkladem.“ Čínský ministr varuje USA před „konfliktem“

Seznam Zprávy

Podle čínského ministra zahraničí Čchina Kanga je „americké vnímání Číny pokřivené“ a „americko-čínské vztahy se zcela odchýlily od rozumného směřování“. Věří, že příkladem demokracie je vztah Ruska a Číny.

Jan 5

Nekritizujte Rusko, naznačil ministrům šéf izraelské diplomacie

www.seznamzpravy.cz

Nová izraelská vláda se snaží vylepšit vztahy s Ruskem. Zatímco bývalý premiér Jair Lapid opakovaně odsuzoval ruskou agresi proti Ukrajině, noví ministři dostali pokyn, aby se komentářů o válce zdrželi.

Aug 15

Putin napsal Kim Čong-unovi, že Rusko a KLDR rozšíří spolupráci

www.seznamzpravy.cz

Spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem by podle slov ruského prezidenta Vladimira Putina měla rozšířit bilaterální vztahy.

Jun 14

Rusko zveme k další agresi, říká litevský ministr

Seznam Zprávy

Jedinou otázkou je čas, kdy bude Rusko připravené na další strategické ohrožení Západu, řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf litevské diplomacie Gabrielius Landsbergis. Západ dle něj nedostatečně odstrašuje Rusy od další agrese.

Apr 14

Američtí vojáci v Česku? První jednání už proběhlo

Seznam Zprávy

Česká a americká strana má podle informací Seznam Zpráv za sebou první kolo jednání o nové obranné smlouvě. Ta určí podmínky pobytu amerických vojáků v Česku.

Mar 9

Jednání ministrů Ukrajiny a Ruska je pro Moskvu porážka, říká bývalý diplomat

Seznam Zprávy

„Rusko využívá Turecko proti Západu. Velice se mu hodí, že člen NATO vystupuje tímto disidentským způsobem,“ komentuje pro SZ turkolog Tomáš Laně postoj Ankary k válce na Ukrajině. Turecko teď bude hostit rozhovory obou zemí.

Jan 14

Rusko vyhovělo Američanům. Zasáhlo proti skupině hackerů

Seznam Zprávy

Rusko na žádost Spojených států amerických provedlo speciální operaci proti hackerské skupině REvil, která je zodpovědná za takzvané ransomware útoky. Podle agentury Reuters to v pátek uvedla ruská FSB.

Jun 16

Biden po jednání s Putinem: Jsem pro Ameriku, nejsem proti Rusku

Seznam Zprávy

Setkání amerického prezidenta Joea Bidena s ruským protějškem Vladimirem Putinem skončilo předčasně. Podle Putina bylo jednání konstruktivní, podle Bidena si Rusko zoufale snaží udržet postavení světové velmoci.

May 6

Šéf americké diplomacie: Na bezohledné jednání Ruska odpovíme

Seznam Zprávy

Na bezohledné a agresivní jednání Ruska budeme reagovat, uvedl v rozhovoru pro BBC americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Sep 11

Pod palbou Ruska, Číny a Íránu. Americké volby jsou opět terčem hackerů

Seznam Zprávy

Američané si v listopadu zvolí svého příštího prezidenta. Zatímco jsou kampaně kandidátů v plném proudu, své síly mobilizují i další důležití hráči. Tedy hackeři – podle Microsoftu z Ruska, Íránu i Číny.

Mar 9

USA začaly soudit Nikulina. Česko ho vydalo a teď mu hrozí 30 let

www.seznamzpravy.cz

Proces s hackerem Jevgenijem Nikulinem odstartoval. Americká prokuratura ho viní z útoků na sociální sítě i webové úložiště. Rusovi hrozí až 30 let za mřížemi.