English

Pomalá pomoc Ukrajině? O munici se Česko přetahuje s Ruskem

Seznam Zprávy

Česká iniciativa na nákup munice pro Ruskem napadenou Ukrajinu pokračuje. Někteří ale kritizují její pomalost. Podle ministra zahraničí však není možné na dodavatele ze třetích zemí tlačit. Pro společnou iniciativu EU není vůle.

More from Seznam Zprávy

May 28

Fiala: První munice z české iniciativy už brzy dorazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina by podle českého premiéra měla mít právo útočit západními zbraněmi na vojenské cíle na ruském území. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga by to neznamenalo zatažení aliance do konfliktu.

May 4

Fiala: Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády

www.seznamzpravy.cz

Česko s Ukrajinou jedná průběžně na všech úrovních, země napadená Ruskem potřebuje především zbraně a munici, řekl český premiér v rozhovoru s ČTK.

Mar 17

WSJ: Česko nakupuje munici pro Ukrajinu i od spojenců Ruska

www.seznamzpravy.cz

Česká republika, kterou deník označil za jednoho z nejhorlivějších podporovatelů Ukrajiny v její obraně proti Ruské agresi, podle WSJ zajistila asi 800 000 dělostřeleckých granátů od různorodé skupiny dodavatelů z celého světa.

Dec 13

Rusko podle USA ztratilo 87 % vojáků, které před invazí na Ukrajinu mělo

Seznam Zprávy

Z 360 000 vojáků, kteří vstoupili na Ukrajinu, včetně smluvního a branného personálu, jich Rusko podle zprávy amerických tajných služeb na bojišti ztratilo až 315 000.

Nov 18

Moskva si kvůli rozšíření českých sankcí předvolala zástupce velvyslance v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo zástupce českého velvyslance v Moskvě. Je to kvůli zmrazení majetku ruského podniku v Česku.

Oct 2

Komentář: Hloupé české chyby. Velvyslance v Rusku potřebujeme

www.seznamzpravy.cz

Měli bychom vztahy s Ruskem držet ve svých rukou, nevzdávat se nástrojů a možností. A také si zbytečně nekomplikovat život.

Jul 28

Ukrajina přesouvá Štědrý den. Kvůli Rusku

www.seznamzpravy.cz

Zelenskyj přijal zákon, který přesouvá některá data státních i náboženských svátků, mezi kterými je i Štědrý den. Ukrajinská pravoslavná církev nyní oficiálně přešla na gregoriánský kalendář.

Jun 9

České sankce proti Rusku se zadrhly

Seznam Zprávy

Ministerstvu zahraničních věcí se zatím nepodařilo obsadit oddělení, které se má věnovat sankční politice. Agendu „dočasně“ řeší úředníci z jiných pracovišť. A na českém sankčním seznamu zůstává od jeho spuštění jediná položka.

Jun 7

Ukrajina kvůli zničení přehrady zažaluje Rusko v Haagu

www.seznamzpravy.cz

Přírodní katastrofa postihne jak ukrajinské obyvatele, tak ukrajinské zemědělství. Hrozí nedostatek pitné vody v Chersonské, Záporožské, Dněpropetrovské oblasti a dokonce i na okupovaném Krymu.

Oct 3

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká diplomacie zároveň varovala před cestami na ruské území.

Jun 18

Ukrajina měla pořádat Eurovizi, ale kvůli útoku Ruska nebude. Nesouhlasí s tím

www.seznamzpravy.cz

Příští ročník mezinárodní písňové soutěže Eurovize se nebude konat na Ukrajině, jejíž zástupci tuto soutěž letos vyhráli.

Mar 16

Haagský soud nařídil Rusku zastavit invazi na Ukrajinu

Seznam Zprávy

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu (ICJ) vynesl rozhodnutí ohledně ruské invaze na Ukrajinu. Podle „prozatímního opatření“ musí ruská armáda pozastavit použití vojenské síly na ukrajinském území.

Mar 10

Co píší v Rusku: Z pultů mizí české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nehledejte hlubokou analýzu ruských stanic, zpravodajských webů, novin či agentur. Nabízíme jen drobný vhled do toho, na jaké zprávy narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Mar 3

První shoda v jednání Ruska s Ukrajinou. Mají vzniknout humanitární koridory

www.seznamzpravy.cz

Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech pro odchod obyvatelstva s možným dočasným příměřím v jejich okolí, vyplývá to z prohlášení obou stran po čtvrtečním jednání.

Mar 2

Video: Stojíme za Ukrajinou. Cizinci v Česku proti invazi

www.seznamzpravy.cz

Spolek Milion chvilek pro demokracii natočil názory lidí různých národností, kteří spolu stojí proti agresi ruské vlády na Ukrajině.

Mar 2

Do Ruska přestává téct české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nesouhlas se zabíjením na Ukrajině vyjádřil lídr Plzeňský Prazdroj, dvojka trhu Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar nebo Bernard. České pivovary se tak v reakci na válku odstřihávají od dodávek do Ruska.

Feb 19

Neviditelná a levná: Kyberválka je pro Rusko výhodná, cílí na Ukrajinu i Česko

Seznam Zprávy

Dezinformace, hackerské útoky i ovlivňování nálad obyvatelstva. To jsou jen některé ze „zbraní“ hybridní války, jak ji popisují vojenští stratégové Ruska. Proč je hybridní válka tak oblíbená a na co „vlivové operace“ nestačí?

Dec 1

Rusko zaplatí vysokou cenu, varuje šéf NATO před invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Napětí mezi Ruskem a NATO neutichá. Z jedné strany na druhou létají slova o „zaplacení vysoké ceny“ nebo „překračování červených linií“. NATO se obává napadení Ukrajiny, Rusko zase mluví o hrozbě západního útoku.

Apr 22

Rusko-česká roztržka lidi v Rusku nezajímá. Ani v byznysu, říká podnikatel

Seznam Zprávy

„Pokud by došlo k další eskalaci, může to mít vliv na akceptaci českého zboží ruskými orgány při dovozu – změnou výše cla nebo různými žertíky se zadržováním kamiónů,“ říká o byznysu s Ruskem Jan Petrák, která tam působí už 7 let.

Apr 30

Zprávy o plánu zabít české politiky jsou nemyslitelné, reaguje Rusko

Seznam Zprávy

Zprávu o plánu zabít české politiky, která se objevila v týdeníku Respekt, označil dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za „nemyslitelnou“.