English

More from Živě.cz

Jun 6

Další testovací let prototypu kosmické lodi Starship je tady

Živě.cz

13:55 Živý přenos s českým komentářem by měl začít za cca 40 minut. SpaceX oznámila, že zahajuje tankování paliva: 13:45 Pokud by z nějakého důvodu dnešní let musel být odložen, SpaceX má k dispozici dvě další dvouhodinová startovací okna:…

Jul 29

Tým studentů navrhl vesmírný habitat, který může přepravovat kosmická loď Starship

Živě.cz

S pomocí dánské designérské společnosti SAGA Space Architects vytvořili studenti švýcarské internátní školy Institute auf dem Rosenberg tzv. Rosenberg Space Habitat (RSH). Jde o futuristické třípatrové prostory, které byly navrženy tak,…

Jun 15

NASA se obává exploze prototypu kosmické lodi Starship

Živě.cz

NASA opravdu nechce, aby prototyp kosmické lodi Starship explodoval na odpalovací rampě v Kennedy Space Center na Mysu Canaveral. Podle agentury Reuters by to teoreticky mohlo způsobit tak závažnou katastrofu, že USA by v jejím důsledku…

Mar 15

SpaceX opět spojila prototyp kosmické lodi Starship s prototypem boosteru Super Heavy pomocí „Mechazilly“

Živě.cz

SpaceX vybudovala relativně jednoduše stavěnou ocelovou věž o výšce 145 metrů

Jan 28

Kosmická loď Starship bude schopná i zachycovat poškozené satelity za účelem jejich opravy či likvidace

Živě.cz

Kosmická loď Starship vyvíjená společností SpaceX toho zvládne opravdu hodně. Mj. by mohla na oběžné dráze zachycovat poškozené satelity. Upozornil na to server Tesmanian.

Jan 13

Ve videoklipu od Katy Perry a Alesso se objevily modely kosmické lodi Starship

Živě.cz

Pozorní diváci, kteří sledovali pondělní večerní premiéru hudebního videa k singlu When I’m Gone od Katy Perry a Alesso, si nemohli nevšimnout zajímavého detailu: kosmických lodí vypadajících jako Starship.

Dec 14

Elon Musk si není jistý, zda vývoj kosmické lodi Starship neskončí fiaskem

Živě.cz

Elon Musk připustil, že si není jistý, zda vývoj kosmické lodi Starship neskončí fiaskem. Došlo k tomu jen několik dní poté, co do médií unikl e-mail podle nějž SpaceX čelí hrozbě bankrotu.

Jun 7

SpaceX hledá medicínského inženýra, který se bude podílet na vývoji kosmické lodi Starship

vtm.zive.cz

Kosmická loď Starship bude mj. muset disponovat něčím na způsob malého zdravotnického zařízení – tedy kabiny s lékařským vybavením, v níž budou ošetřováni nemocní či zranění členové posádky i případní pasažéři.

May 17

Prototyp kosmické lodi Starship určený pro orbitální let je již ve výrobě

Živě.cz

SpaceX staví první prototyp kosmické lodi Starship, který by měl v nadcházejících týdnech letět na oběžnou dráhu. Plyne to z informací zveřejněných serverem Tesmanian.

Mar 31

ELONOVINKY: Starship s raketou Super Heavy poletí na orbitu už v létě

Živě.cz

SN11 je poslední zástupce jedné generace prototypů a tak SpaceX postupně přechází na přípravy testů cílících až na oběžnou dráhu. První by měly být hotové již v létě, do té doby je ale třeba připravit ještě mnoho věcí.

Feb 2

Sledovali jsme živě: Prototyp kosmické lodi Starship zvaný SN9 explodoval při pokusu o přistání

Živě.cz

Aktualizace 21:15 začal živý přenos s českým komentářem Dušana Majera:; Aktualizace 21:05 tankování pokračuje. Aktualizace 20:45 tankování bylo pozastaveno. Zdá se, že někdo narušil bezpečnostní zónu.

Nov 11

ELONOVINKY: Okřídlená kosmická loď Starship již brzy vzletí do výšky 15 km

Živě.cz

Na začátku září provedl prototyp lodi Starship úspěšný první test. Od té doby SpaceX pracuje na vylepšeních a dokonce má i aerodynamickou špičku. Další prototypy zvládly poskočit do výšky 150 metrů, nyní se ale chystá vyletět do výšky až…

Oct 19

Elon Musk ukázal spodní část prototypu připravované kosmické lodi Starship

Živě.cz

Elon Musk na svém Twitteru zveřejnil snímek spodní části SN8, tedy prototypu kosmické lodi Starship se třemi motory Raptor.

Oct 5

Elon Musk slíbil aktualizaci o stavu vývoje kosmické lodi Starship

Živě.cz

SpaceX za cca 3 týdny odhalí další podrobnosti o připravované kosmické lodi Starship. Na Twitteru to slíbil Elon Musk, z jehož vyjádření je zřejmé, že tato aktualizace se bude týkat designu.

Sep 8

ELONOVINKY: Další prototyp kosmické lodi Starship úspěšně vzlétl

Živě.cz

Měsíc po krátkém letu prototypu Starship jsme se dočkali dalšího pokusu. Nový model s označením SN6 opět poskočil opět do výšky okolo 150 metrů. Elon Musk tentokrát uvedl, že let byl mnohem plynulejší a samotné přípravy kratší. Cesta k…

Sep 4

SpaceX začíná pracovat na raketovém boosteru Super Heavy pro kosmickou loď Starship

Živě.cz

Elon Musk na pondělním virtuálním summitu Humans to Mars oznámil, že SpaceX hodlá v průběhu tohoto týdne zahájit montáž prototypu masivního raketového boosteru Super Heavy. Ten je určený pro připravovanou kosmickou loď Starship.

Jul 13

První testovací let prototypu kosmické lodi Starship by měl proběhnout do konce tohoto týdne

Živě.cz

Prototyp kosmické lodi Starship s označením SN5 by měl uskutečnit první testovací let do konce tohoto týdne. Plyne to z úterního tweetu CEO společnosti SpaceX Elona Muska.

Jun 29

Nový snímek pěkně ilustruje, jak obrovská bude Muskova kosmická loď Starship

Živě.cz

Šéf společnosti SpaceX Elon Musk se minulý týden na svém Twitteru pochlubil povedeným snímkem dvou prototypových nádrží připravované kosmické lodi Starship: Na úplně první pohled možná vypadají jen jako průměrně velké nádrže na horkou vodu…

Apr 2

Kosmická loď Starship bude disponovat velkými společnými prostorami i soukromými kabinami

Živě.cz

Společnost SpaceX vydala první verzi „uživatelské příručky“ pro připravovanou kosmickou loď Starship. Ta by jednoho dne měla dopravovat desítky pasažérů na Měsíc a dokonce i na Mars.