English

Netanjahu neudržel válečný kabinet, teď ho čekají ústupky extremistům

Seznam Zprávy

Krajně pravicový kabinet Benjamina Netanjahua přišel v neděli o středopravicovou Stranu národní jednoty. O větší slovo při vedení války se už hlásí pravicoví extremisté.

More from Seznam Zprávy

Jun 17

Izraelský premiér Netanjahu po odchodu Gance rozpouští válečný kabinet

www.seznamzpravy.cz

Rozpuštění izraelského válečného kabinetu přichází zhruba týden poté, co jej opustil Benny Ganc. Jako důvod odchodu uvedl bývalý náčelník generálního štábu neschopnost premiéra Netanjahua představit vítěznou válečnou strategii.

Apr 26

Netanjahu: Rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu neovlivní izraelské jednání

www.seznamzpravy.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že jakékoli rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu neovlivní izraelské jednání. Tribunál vyšetřuje údajné zločiny spáchané v Gaze.

Mar 10

Biden: Netanjahu přístupem k válce v Gaze Izrael více poškozuje, než mu pomáhá

www.seznamzpravy.cz

Vysoký počet obětí v Pásmu Gazy je podle Bidena „velkou chybou“. Prohlásil to v rozhovoru pro televi MSNBC.

Feb 16

Izrael odmítá diktáty ze zahraničí ohledně vztahů s Palestinci, uvedl Netanjahu

www.seznamzpravy.cz

Izraelský premiér to uvedl na sociální síti krátce poté, co jeho úřad oznámil, že mluvil zhruba 40 minut po telefonu s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Nov 4

Netanjahu zešílel, nebo chce požár i na Západním břehu, říká izraelský poslanec

Seznam Zprávy

Jmenování extremistického poslance Zvi Sukkota do parlamentního podvýboru odpovědného za správu Západního břehu Jordánu vyvolává obavy o další eskalaci násilí. Proti němu se staví i noví členové izraelského válečného kabinetu.

Aug 17

Do Prahy přiletí izraelský premiér Netanjahu

Seznam Zprávy

Vláda Petra Fialy potvrdí nadstandardní vztahy České republiky s Izraelem. I přes protesty, jimž kvůli justiční reformě čelí izraelský premiér Netanjahu doma i na mezinárodní scéně.

Jul 16

Izraelský premiér Netanjahu byl propuštěn z nemocnice

www.seznamzpravy.cz

Izraelský premiér Benjamim Netanjahu byl v sobotu hospitalizován, protože mu nebylo dobře a cítil mírnou závrať. Lékaři mu nařídili, aby zůstal kvůli dalšímu pozorování v nemocnici přes noc. V neděli nemocnici opustil.

Jul 15

Izraelský premiér Netanjahu byl kvůli dehydrataci převezen do nemocnice

www.seznamzpravy.cz

Premiérův úřad později potvrdil, že 73letý Netanjahu podstoupil vyšetření v nemocnici Šeba u Tel Avivu a že jeho stav je dobrý.

May 1

Izrael zůstane silnou demokracií i po soudní reformě, tvrdí Netanjahu

Seznam Zprávy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poskytl televizi CNN rozhovor, ve kterém obhajoval svůj postup při prosazovaní reformy. Podle něj byl Izrael vyveden z rovnováhy. Naznačil ale, že je schopen udělat ústupek.

Mar 25

Demonstranti v Izraeli se střetli s policií u domu premiéra Netanjahua

www.seznamzpravy.cz

Izraelský ministr obrany Joav Galant se vzepřel premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a vyslovil se proti kontroverzní soudní reformě. Premiér si to nenechal líbit a v neděli ho odvolal. V reakci na to Izraelci znovu vyrazili do ulic.

Jan 22

Rána pro koalici v Izraeli. Netanjahu odvolal ultraortodoxního spojence

www.seznamzpravy.cz

Významný spojenec izraelského premiéra musel odejít z vlády po rozhodnutí nejvyššího soudu, který mu zakázal zastávat ministerskou funkci.

Nov 1

V izraelských parlamentních volbách podle odhadů zvítězil Netanjahu

www.seznamzpravy.cz

V Izraeli se v úterý konaly páté parlamentní volby za tři a půl roku. Podle prvních odhadů získal dostatek hlasů k zajištění většiny potřebné k sestavení vlády bývalý premiér Benjamin Netanjahu a jeho spojenci.

Jun 13

Izrael má nového premiéra, Netanjahu po dvanácti letech končí

Seznam Zprávy

Naftali Bennett se v neděli stal novým izraelským premiérem. V hlasování o důvěře zvítězil nejtěsnějším poměrem hlasů 60:59. Jeho vítězství ukončilo dvanáctileté působení ve funkci jeho předchůdce Benjamina Netanjahua.

May 16

Izrael dnes provedl nejtvrdší útok na Gazu. Budou pokračovat, uvedl Netanjahu

Seznam Zprávy

Boje mezi Izraelem a Palestinci se odehrávají již několikátý den. Konflikt a dění s ním spojené sledujeme v online reportáži.

Apr 5

Netanjahu a korupce. Izraelský premiér stanul před soudem

Seznam Zprávy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí stanul před soudem, u kterého začal výslech svědků v jeho korupčních kauzách. Na úvod jednání shrnula obvinění proti premiérovi prokurátorka Liat ben Ariová.

Mar 23

Volby v Izraeli: Souzený Netanjahu bojuje o přežití. Šance má solidní

Seznam Zprávy

Čtvrté izraelské volby během pouhých dvou let budou podle průzkumů velice těsné. Z korupce obviněný premiér Benjamin Netanjahu je k vítězství blíž než jeho odpůrci. Reálnou možností je ale i další volební pat.

Nov 23

Netanjahu tajně navštívil bin Salmána v Saúdské Arábii, píší izraelská média

Seznam Zprávy

Izraelská média dnes informují, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu tajně letěl do Saúdské Arábie, kde se setkal s korunním princem Muhammadem bin Salmánem, píše agentura AP.

May 7

Izraelský nejvyšší soud nezablokoval koalici Netanjahua s Gancem

www.seznamzpravy.cz

Nejvyšší soud v Izraeli ve středu v noci rozhodl, že premiér Benjamin Netanjahu může i přes soudní stíhání kvůli údajné korupci stanout v čele nové vlády.

Apr 20

Konec politického patu. Izraelský premiér Netanjahu a Ganc se dohodli na vládní koalici

Seznam Zprávy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho centristický rival Benny Ganc podepsali dohodu o vytvoření krizové koaliční vlády.

Mar 11

Aby se zbavili Netanjahua, spojují se v Izraeli dávní nepřátelé

www.seznamzpravy.cz

Koronavirus sice na dva týdny takřka oddělí Izrael od okolního světa, povolební jednání ale epidemie nezastavila. V posledních dnech se zdá, že ani volební vítězství nezabrání politickému pádu premiéra Benjamina Netanjahua. Politici totiž…