English

Kdo zachrání Liberty? O hutě bychom mohly mít zájem, přiznávají české firmy

Seznam Zprávy

Česko hledá investora, který by zachránil provoz zadlužené huti Liberty Ostrava. Na rozjezd budou podle Jana Rafaje, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy, potřeba miliardy. I tak se o společnost zajímají některé firmy.

More from Seznam Zprávy

Jul 23

Liberty Ostrava chce zavřít koksovnu a propouštět, odejít by mohlo až 2600 lidí

www.seznamzpravy.cz

Až 2600 lidí, tedy více než polovina současného počtu zaměstnanců, by mohlo ztratit práci v Liberty Ostrava. Z nich by zhruba 2300 odešlo do konce listopadu a 300 do konce ledna.

Jul 17

Po hutích Liberty zkrachoval Guptovi v Česku i byznys se šrotem

Seznam Zprávy

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s firmou Liberty Metal Recycling Czech byznysmena Sandžíva Gupty. Společnost byla přímo napojená na Guptovy hutě Liberty Ostrava. Kvůli jejich problémům také zkrachovala.

Jun 19

Komentář: Kdo vytyčil hutím Liberty cestu do pekla?

www.seznamzpravy.cz

Za čtyři roky se má slavit 200 let ostravského hutnictví. Jestli tomu tak bude, záleží na schopnostech vlády najít investora pro huť Liberty. Naděje žije, i když právě vládní úřady mají na zastavení výroby v Ostravě lví podíl.

Jun 14

Kdo zachrání Liberty? O hutě bychom mohly mít zájem, přiznávají české firmy

Seznam Zprávy

Česko hledá investora, který by zachránil provoz zadlužené huti Liberty Ostrava. Na rozjezd budou podle Jana Rafaje, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy, potřeba miliardy. I tak se o společnost zajímají některé firmy.

Apr 10

Bylo to zklamání, řekl ministr Síkela po jednání s majitelem hutí Liberty

Seznam Zprávy

Krize oceláren Liberty Ostrava se vůbec poprvé stala předmětem jednání na nejvyšší úrovni. Majitel Liberty Sandžív Gupta se v Praze setkal s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou.

Apr 2

Ostravská elektrárna dodávající proud i teplo hutím Liberty je na prodej

Seznam Zprávy

Majitelé energetické společnosti Tameh dodávající elektřinu hutím Liberty Ostrava oslovují případné zájemce o koupi firmy. Tameh spadl kvůli finanční krizi v Liberty do insolvence. Podnik nevylučuje, že se od Liberty odstřihne.

Mar 22

Hutě Liberty Ostrava za měsíc prohloubily ztrátu o miliardu

Seznam Zprávy

V ocelárnách Liberty Ostrava došlo od konce února do konce března k prohloubení ztráty na více než tři miliardy korun. Hlavní část výroby hutí stojí od prosince. Podniku bez provozních příjmů se tak horší i další ukazatele.

Mar 12

Hutě Liberty mají záchranný plán. O práci by přišly tisíce lidí, říká odborář

www.seznamzpravy.cz

Zadlužené hutě Liberty Ostrava představily svým věřitelům restrukturalizační plán, který počítá se snížením výroby o 60 procent. Podle předsedy odborů KOVO Romana Ďurča je ale plán nepřijatelný, o práci by přišly tisíce lidí.

Mar 11

Hutě Liberty Ostrava pojedenácté odložily nástup většiny zaměstnanců do práce

www.seznamzpravy.cz

Ani tento týden nepůjde většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava do práce. Firma jejich návrat opět o týden posunula, už pojedenácté. ČTK to řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Feb 23

Nový problém Liberty. Lidé dávají výpovědi, mohou chybět při rozjezdu huti

Seznam Zprávy

Tisícům zaměstnancům ostravské huti Liberty, kteří jsou už dva měsíce na nuceném volnu, dochází trpělivost. Řada z nich podává výpovědi. „Tahle agonie musí co nejdřív skončit,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy odborový předák.

Feb 16

Plán na záchranu hutí Liberty se hroutí, podle správce je firma v insolvenci

Seznam Zprávy

Okolo hutí Liberty Ostrava sílí pochybnosti o reálnosti plánu na jejich záchranu. Podle správce je podnik v úpadku. Navrhl proto soudu, aby Liberty zrušila ochranu před věřiteli. Soud již kvůli tomu nařídil jednání.

Feb 15

Tajná návštěva, krizi hutí Liberty přijel hasit osobně majitel Gupta

Seznam Zprávy

V Česku se nečekaně objevil majitel hutí Liberty Ostrava Sandžív Gupta. Pokoušel se domluvit obnovení dodávek energií do ocelárny z firmy Tameh. Ta však trvá na tom, že Liberty nejdříve musí začít splácet dvoumiliardový dluh.

Feb 1

Průmyslník Strnad se zajímá o vstup do ostravských hutí Liberty

Seznam Zprávy

Skupina CE Industries byznysmena Jaroslava Strnada jedná o možnostech vstupu do oceláren Liberty Ostrava. Ty jsou ve finanční krizi. Strnadovo angažmá ale zatím jisté není. Liberty bude na rozjezd výroby potřebovat miliardy.

Jan 21

Fotky: Podívejte se, jak to vypadá uvnitř zavřené huti Liberty

Seznam Zprávy

Výroba v ostravské firmě Liberty stojí a zaměstnanci jsou už od konce minulého roku doma. Poslední oznámený termín, kdy by se mohli vrátit do práce, je 23. ledna.

Jan 11

Česko si pojistilo trumf v Liberty. Získalo do zástavy pozemky pod hutěmi

Seznam Zprávy

Stát získal prostřednictvím exportní pojišťovny EGAP silnou pozici při jednání o dluhu hutí Liberty Ostrava. Pojišťovna sice za Liberty zaplatila její úvěr, ale zároveň tím stát získal do zástavy nemovitosti největší ocelárny.

Jan 8

Zaměstnanci ostravské hutě Liberty by se měli vrátit do práce 16. ledna

www.seznamzpravy.cz

Termín návratu zaměstnanců hutě Liberty Ostrava do práce se posouvá na 16. ledna, uvedla dnes Česká televize (ČT). Hutní společnost se stále nedohodla s dodavatelem energií Tameh.

Dec 21

Odborář z Liberty: Miliardy vyvedené z hutí musí řešit dozorčí rada

Seznam Zprávy

Zástupce zaměstnanců v dozorčí radě ostravských hutí Liberty Ostrava požaduje svolání dozorčí rady. Jedním z hlavních témat má být osm miliard korun, které si z podniku vypůjčily jiné firmy z holdingu Sandžíva Gupty.

Dec 20

Ostravské hutě Liberty se topí ve ztrátě. Před lety přitom vydělávaly miliardy

Seznam Zprávy

Od začátku letošního roku do konce listopadu prodělaly hutě Liberty Ostrava 1,6 miliardy korun. V minulých letech přitom hospodařily v černých číslech. Kolem pěti miliard korun dokonce poslaly do britské firmy svého majitele.

Dec 18

Tameh do středy skončí, přestane dodávat energie hutím Liberty

www.seznamzpravy.cz

Společnost Tameh Czech řízeně ukončí provoz do středy. Do té doby využije uhlí, které jí dodá OKD. Médiím to řekl mluvčí Tamehu Patrik Schober. Znamená to, že Tameh přestane dodávat energie hutní společnosti Liberty Ostrava.

Apr 16

Huť Liberty Ostrava odstaví kvůli koronaviru jednu z vysokých pecí

Seznam Zprávy

Vedení hutí tvrdí, že kvůli nejistotě vyvolané koronavirem, musí snížit výrobu železa o dvacet procent. S plnou výrobou počítá zase od srpna. Odboráři se bojí o budoucnost firmy.