English

Výrobci mobilů versus zloději: Android využívá AI, Apple polohu a otisk prstu

Seznam Zprávy

Brazilští uživatelé Androidu si od července budou moci chránit své mobilní telefony proti krádežím novým systémem umělé inteligence.

More from Seznam Zprávy

Apr 29

Data: EU už 20 let omezuje těžbu ropy a stále více spoléhá na import

www.seznamzpravy.cz

Evropská unie je rekordně závislá na importu ropy, vlastní produkce rapidně klesá. Podle experta to není nic nového, jen se mění státy, od kterých kupujeme.

Jan 17

Apple předstihl Samsung v čele výrobců mobilních telefonů

www.seznamzpravy.cz

Americký výrobce elektroniky Apple má nově největší podíl na celosvětovém trhu s chytrými telefony, poprvé po 12 letech sesadil z první příčky jihokorejský Samsung.

Nov 30

NÚKIB varuje před čínskou aplikací WeChat. Data by mohla sloužit k vydírání

www.seznamzpravy.cz

Používání čínské mobilní aplikace WeChat může být podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost nebezpečné. Na stejné nebezpečí dříve upozornil úřad u sociální sítě TikTok.

Sep 14

Soud EU potvrdil obří pokutu pro Google. Android zneužil svého „monopolu“

Seznam Zprávy

Americká firma Google musí EU zaplatit pokutu ve výši 4,34 miliardy eur (106 miliard Kč). Evropský soudní tribunál tak definitivně potvrdil rozhodnutí z roku 2018. Může to otevřít cestu dalším žalobám a regulacím. Nejen Google.

Oct 22

Používáním čínských aplikací posíláte data straně, říká vědec. Jaké máte v mobilu vy?

Seznam Zprávy

Lidskoprávní problémy v Číně dalece přesahují Tchaj-wan, Hongkong i Sin-ťiang. V éře dat a umělé inteligence se porušování práv vystavuje každý, kdo věří čínským aplikacím, říká v rozhovoru pro SZ šéfredaktor China Digital Times.

Sep 17

Google a Apple podlehly Kremlu. Stáhly aplikaci, kterou představil Navalnyj

Seznam Zprávy

Podřídily se Kremlu. To o technologických společnostech Google a Apple říkají příznivci ruského opozičníka Alexeje Navalného. Firmy totiž po nátlaku z Moskvy stáhly z obchodů jeho aplikaci.

Jun 22

Brusel si posvítí na Google. Vyšetří, jestli neomezuje konkurenci v reklamě

Seznam Zprávy

Google je znovu vyšetřován Evropskou komisí, a to kvůli tomu, zda firma neomezuje konkurenci v oblasti technologií pro digitální reklamu.

Apr 29

V Brně léčí rakovinu za pomoci mobilní aplikace

Seznam Zprávy

Masarykův onkologický ústav v Brně představil přelomový způsob komunikace s pacienty. Speciální mobilní aplikace umožňuje online konzultace, předpis receptu nebo sdílení lékařské zprávy.

Feb 13

Pardubice spustily informační mobilní aplikaci

www.seznamzpravy.cz

Radnice v Pardubicích nabízí obyvatelům novou mobilní aplikaci. Uživatelům ukáže informace zveřejňované na webu města. K údajům se dostanou přes rozcestník s ikonami a u vybraných témat si mohou nastavit také zasílání upozornění.

Dec 11

Lesy ČR a policie mají mobilní aplikaci na potírání zlodějů dřeva

www.seznamzpravy.cz

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) a policie začaly používat mobilní aplikaci, která jim má pomoci bojovat se zloději dřeva. Do aplikace revírník Lesů ČR zanese každou fůru dřeva, která na kamionu opouští skládku.

Nov 26

Luhačovice mají novou mobilní aplikaci „Město Luhačovice“

www.seznamzpravy.cz

Luhačovice na Zlínsku mají novou mobilní aplikaci nazvanou „Město Luhačovice“. Lidé si ji mohou nainstalovat do svých chytrých telefonů, najdou v ní vše o městě, aktuality z radnice nebo kulturní tipy.

Nov 24

Indie zakázala 43 mobilních aplikací, z většiny čínských

Seznam Zprávy

Indie dnes zakázala 43 mobilních aplikací, které z většiny patří čínským softwarovým firmám. Podle indického ministerstva informačních technologií představovaly nebezpečí pro „svrchovanost a celistvost“ země.

Nov 11

Data Evropanů zůstanou v Evropě. Google bude mít servery ve Francii

Seznam Zprávy

Google reaguje na zrušení „štítu“ chránícího soukromí při sdílení dat mezi EU a USA. Dohodl se s francouzskou firmou OVH na prodeji cloudového softwaru. Ten zajistí, že data Evropanů zůstanou na evropských serverech.

Oct 20

V Brně funguje mobilní aplikace Bolt pro objednání odvozu

www.seznamzpravy.cz

Mobilní aplikace Bolt, prostřednictvím které si lidé objednají odvoz, rozšířila ode dneška podobné služby v Brně. Společnost láká na nižší ceny pro cestující a lepší výdělek pro řidiče, kteří se do systému připojí.

Sep 15

Apple představil nové chytré hodinky a tablety iPad

Seznam Zprávy

Firma obvykle v září představuje také nové telefony iPhone. Firma nicméně již dříve uvedla, že letos se začnou prodávat později než v uplynulých letech.

Aug 19

Přes mobilní aplikaci se prodalo rekordní množství jízdenek. Více než čtvrt milionu

www.seznamzpravy.cz

Cestující si v červenci přes mobilní aplikaci PID Lítačka koupili rekordních 257 tisíc jízdenek. Je to nejvíce zakoupených jízdenek od srpna 2018, odkdy je aplikace v provozu.

Aug 17

Apple a Google nepustily přes bránu Fortnite. Se s tím smiřte

Seznam Zprávy

Digitální platformy stále častěji rozhodují, co se v kulturním prostoru objeví a co už ne.

Aug 10

Apple zneužil podle Moskvy postavení na trhu s mobilními aplikacemi

Seznam Zprávy

Americká společnost Apple v Rusku zneužila svého dominantního postavení na trhu s mobilními aplikacemi pro přístroje s operačním systémem iOS prostřednictvím svého obchodu App Store. Tvrdí to ruský antimonopolní úřad FAS.

May 16

Jeseník láká turisty na mobilní aplikaci o místním katovi

www.seznamzpravy.cz

Turisté mohou po Jeseníku a okolí objevovat místa spjatá s legendou o jesenickém katovi. Umožní jim to nová mobilní aplikace, která byla spuštěna tento měsíc.

Apr 12

Apple a Google přišly s „českým nápadem“: vytvoří aplikaci na trasování kontaktů nakažených

Seznam Zprávy

Společnosti Google a Apple vytvoří aplikaci, která bude své uživatele informovat, zda se setkali s nakaženým. Využívat bude technologie Bluetooth. Z řad obhájců soukromí přicházejí smíšené reakce.