English

Do čela NATO má namířeno muž s ojetým Saabem a tlačítkovou Nokií

Seznam Zprávy

Svoji zemi přivedl k pozici jednoho z největších a nejvěrnějších podporovatelů Ukrajiny. Nyní má dlouholetý nizozemský premiér Mark Rutte našlápnuto stát se novým šéfem NATO a udržet ostrý postoj organizace vůči Rusku.

More from Seznam Zprávy

TODAY

Expert: Aliance, do které vstoupil Babiš, je extrémně pozitivní zpráva pro Rusko

Seznam Zprávy

Aliance, kterou spoluzakládá Andrej Babiš, bude v Evropském parlamentu nevýznamná, říká Martin Vokálek, ředitel Institutu Europeum. Radost ze spojení ale podle něj bude mít Rusko a Babiš ho může využít v domácí politice.

Jun 18

Novým šéfem NATO se má stát končící nizozemský premiér Mark Rutte

www.seznamzpravy.cz

Rutteho protikandidát, rumunský prezident Klaus Iohannis, se podle nizozemského zpravodajského webu vzdá kandidatury.

May 23

V Rusku zadrželi zástupce náčelníka generálního štábu

www.seznamzpravy.cz

Nejmenovaný zdroj z justice deníku Kommersant řekl, že generál je podezřelý z machinací a že po domovní prohlídce byl předveden k výslechu k vojenským vyšetřovatelům federální kriminální ústředny.

May 2

NATO znepokojují „škodlivé aktivity“ Ruska. Zmíněno je i Česko

www.seznamzpravy.cz

Severoatlantická aliance vyjadřuje obavu ohledně ruských sabotáží, dezinformačních kampaní, násilných činů a kybernetických útokům na území členských států bloku. Vyzývá Rusko k dodržování mezinárodních závazků.

Feb 23

Tři důvody, proč zní varování před útokem Ruska na NATO

Seznam Zprávy

Z úst vrcholných představitelů armád i vlád evropských zemí v posledních týdnech opakovaně zní varování před rizikem blížící se války NATO s Ruskem. Jak je číst?

Feb 12

Na papíře se má Rusko skvěle. Rekordně totiž utrácí za tanky končící na frontě

Seznam Zprávy

Rusko mělo být po uvalení sankcí za napadení Ukrajiny na kolenou. Realita je ale jiná a Kremlu se daří ekonomiku držet nad vodou. „Hezká“ čísla ale vznikají díky ohromnému utrácení za zbraně, píše komentátor BBC Faisal Islam.

Apr 3

Rusko rozmístí jaderné zbraně u běloruských hranic s NATO

www.seznamzpravy.cz

Krok ruského prezidenta Vladimira Putina povede podle analytiků k další eskalaci napětí mezi Ruskem a Západem.

Feb 16

Pavel: Už si nejsem jistý, že by se Rusko neopovážilo napadnout NATO

Seznam Zprávy

Nově zvolený prezident Petr Pavel ukončil návštěvu Karlovarského kraje. Ve čtvrtek mluvil se studenty gymnázia. Posledním bodem programu byla cesta do Jáchymova.

Jun 19

Šéf NATO: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky

Seznam Zprávy

Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky. Řekl to v rozhovoru s německým listem Bild am Sonntag generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg.

May 30

Rusko porušilo dohodu, NATO smí posilovat na východě, řekl náměstek aliance

www.seznamzpravy.cz

„Přijali rozhodnutí, učinili závazek nenapadat sousedy, což dělají, a vést pravidelné konzultace s NATO, což nedělají,“ zdůvodnil náměstek generálního tajemníka NATO Mircea Geoana, proč se aliance necítí vázaná dohodou s Ruskem.

Mar 30

Maďarská informační díra. Rusko mělo léta přístup i ke zprávám z NATO

www.seznamzpravy.cz

Ruská tajná služba pronikla do interního počítačového systému maďarského ministerstva zahraničí. K útokům mělo docházet nejméně 10 let a vláda s tím nic nedělala, informuje investigativní portál Direkt36.

Jan 26

Dveře do NATO zůstanou otevřené, vzkazují USA Rusku

Seznam Zprávy

Dveře Severoatlantické aliance zůstávají i přes ruské výhrady otevřené a nic se na tom nezmění. Prohlásil to dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Jan 18

NATO chce Rusku předložit písemné návrhy k bezpečnosti

www.seznamzpravy.cz

Návrhy jasně ukážou, že jsme připraveni sednout si a jednat o kontrole zbrojení, o raketách či větší transparentnosti ve vojenských otázkách, uvedl v rozhovoru pro Spiegel šéf NATO Jens Stoltenberg.

Jan 7

Slovenský generální prokurátor torpéduje dohodu s USA, jede slavit do Ruska

Seznam Zprávy

Slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka se otevřeně postavil obranné smlouvě mezi Bratislavou a Washingtonem. Vládní politici ho kritizují za vměšování se do politiky. Opozice mu přitakává.

Dec 22

Rusko chce v lednu jednat s NATO. Žádá záruky, že se aliance nerozšíří

Seznam Zprávy

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg mluvil už v úterý o brzkém svolání Rady NATO-Rusko kvůli napětí na ukrajinských hranicích. Rozhovory ale podle něj musí být smysluplné a brát v potaz zájmy Kyjeva.

Dec 1

Rusko zaplatí vysokou cenu, varuje šéf NATO před invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Napětí mezi Ruskem a NATO neutichá. Z jedné strany na druhou létají slova o „zaplacení vysoké ceny“ nebo „překračování červených linií“. NATO se obává napadení Ukrajiny, Rusko zase mluví o hrozbě západního útoku.

Sep 1

Rusko, Krym, Nord Stream 2, NATO. Biden se Zelenským mají co řešit

Seznam Zprávy

Do Bílého domu ve středu zavítá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Se svým americkým protějškem Joem Bidenem mají řešit sporný plynovod Nord Stream 2, geopolitickou situaci i korupci.

Jun 14

Třicítka lídrů jedná o budoucnosti NATO. V popředí zájmu je Rusko a Čína

Seznam Zprávy

Lídři zemí Severoatlantické aliance se sešli v Bruselu. Jednají o strategii NATO do konce dekády a ve středu jejich pozornosti jsou hlavně vztahy s Ruskem a Čínou.

Jul 10

Nizozemská vláda zažaluje Rusko kvůli sestřelení letadla nad Donbasem

Seznam Zprávy

Už nejen pozůstalí, ale i nizozemská vláda. Rusko čelí další žalobě u Evropského soudu pro lidská práva kvůli sestřelení malajsijského letadla nad ukrajinským Donbasem. Katastrofa si vyžádala 298 lidských životů.

Apr 30

Opouštíme vás, napsal šéf NATO. Je to dezinformace, nejspíš z Ruska

Seznam Zprávy

Ve stejné době, kdy Česko řeší hrozbu kybernetických útoků na nemocnice a také ohrožení komunálních politiků, se musí Litva a další pobaltské státy vypořádávat se závažnými dezinformacemi o Severoatlantické alianci.