English

Nic se o nich neví. V Pásmu Gazy se pohřešují tisíce lidí

Seznam Zprávy

Ostatky některých jsou pohřbeny v sutinách, jiné může zadržovat izraelská armáda. Po osudech tisíců lidí Palestinci ve válečných kulisách pátrají především na vlastní pěst a většinou bez úspěchu.

More from Seznam Zprávy

Jun 25

Izraelská armáda zabila v Gaze sestru šéfa hnutí Hamás Ismáíla Haníji

www.seznamzpravy.cz

Při útoku izraelské armády, ke kterému došlo v noci na úterý zemřela sestra šéfa hnutí Hamás a s ní nejméně dalších 12 lidí.

May 17

Izraelská armáda v Pásmu Gazy našla těla tří rukojmí, včetně Shani Loukové

www.seznamzpravy.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes zopakoval závazek vrátit všechna rukojmí do Izraele a smrt tří nalezených rukojmí označil za srdcervoucí. Mezi nalezenými byla i izraelsko-německá žena.

Apr 28

Izraelská armáda oznámila zásahy desítek cílů v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Izrael v noci na neděli mířil na infrastrukturu i ozbrojence teroristického hnutí Hamás. Proti teroristům z jiné skupiny, Islámského džihádu, zasahovali vojáci židovského státu i na Západním břehu Jordánu.

Apr 23

Izraelská armáda chce evakuovat oblasti na severu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda nařídila evakuace ze čtyř zón na severu Gazy. Považuje je za nebezpečné bojové zóny.

Apr 8

Reuters: Hamás odmítl návrh dohody o příměří a rukojmích v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Agentura AFP však s odvoláním na svůj zdroj z Hamásu uvedla, že hnutí návrh dohody o příměří teprve zkoumá.

Mar 6

Hamás bude pokračovat v jednání o příměří v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Hnutí Hamás zřejmě odmítlo nejnovější návrh dohody o příměří, kterou dříve schválil Izrael. Ten prý nechce splnit požadavky, na kterých hnutí trvá. O příměří se jedná v Káhiře, izraelská delegace tam ale není.

Feb 27

Biden věří v brzké příměří v Pásmu Gazy, Hamás již dostal nabídku

www.seznamzpravy.cz

Příměří ve válce v Gaze by mohlo začít již příští týden. Hnutí Hamás již obdrželo nabídku na přerušení bojů na 40 dní a výměnu 40 rukojmích.

Feb 12

Izraelská armáda osvobodila dva rukojmí v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Podle agentury AP jde o malý, ale symbolicky významný úspěch Izraele. Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaného islamistickým hnutím Hamás si nejnovější úder vyžádal stovky obětí.

Feb 9

Postup Izraele v Pásmu Gazy považuje Biden za přehnaný

www.seznamzpravy.cz

Americký prezident Biden během čtvrteční tiskové konference v Bílém domě kritizoval izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy. Zdůraznil také nutnost jednat o dalším příměří. Jeho slova v týdnu podpořil americký ministr zahraničí Blinken.

Jan 23

Izraelská armáda: V Pásmu Gazy zemřelo v pondělí 21 izraelských vojáků

www.seznamzpravy.cz

V pondělí zemřelo v Pásmu Gazy 21 izraelských vojáků. Celkový počet padlých izraelských vojáků v Gaze se tak od začátku listopadu vyšplhal na 219.

Dec 26

Bojujeme na více frontách, válka v Pásmu Gazy potrvá měsíce, zní z Izraele

www.seznamzpravy.cz

Komentáře ministra obrany přišly v době, kdy podle britského deníku The Guardian hrozí, že se válka v Gaze přenese i mimo hranice Izraele a palestinských území.

Dec 15

Izraelská armáda v Pásmu Gazy omylem zastřelila tři rukojmí

Seznam Zprávy

Izraelská armáda v severní čtvrti města Gaza omylem zastřelila tři rukojmí, které chybně identifikovala jako hrozbu. Podle zpravodajského serveru The Times of Israel to dnes uvedl armádní mluvčí Daniel Hagari.

Dec 6

Izrael zahájil dosud největší útoky v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Téměř po dvou měsících trvání konfliktu v Izraeli a po pěti týdnech pozemní operace provedl židovský stát zatím největší útok na cíle v Pásmu Gazy, napsala agentura Reuters.

Dec 4

Izraelští lékaři začali prohlašovat některé rukojmí v Pásmu Gazy za mrtvé

www.seznamzpravy.cz

Pomocí videozáznamů z útoku Hamásu a výpovědí rukojmích propuštěných během týdenního příměří v Gaze se lékařská komise pokouší zjistit, zda někteří pohřešovaní nezemřeli. Postup má pomoci příbuzným vyrovnat se se ztrátou.

Dec 1

Izraelské údery si od rána podle úřadů v Pásmu Gazy vyžádaly 178 životů

www.seznamzpravy.cz

Obnovení bojů přišlo po sedmi dnech dočasného klidu zbraní. Spojené státy, Egypt nebo Katar volaly po prodloužení příměří. Obě strany si od rána vyměňují raketové útoky. Varovné sirény znějí v centrální části Izraele.

Nov 24

V Pásmu Gazy začalo čtyřdenní příměří mezi Izraelem a Hamásem, píší média

www.seznamzpravy.cz

V hodinách, které předcházely začátku klidu zbraní, varovaly sirény před raketami izraelské obce sousedící s Pásmem Gazy. Server BBC News také informoval o izraelském náletu podniknutém méně než hodinu před ohlášeným příměřím.

Oct 23

Izrael provádí omezené pozemní útoky v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Izraelští vojáci v Pásmu Gazy zasahují proti „teroristům, kteří se připravují na další fázi války“, oznámila armáda. Od začátku aktuální eskalace konfliktu to není poprvé, kdy izraelští vojáci vstoupili přímo do oblasti.

Oct 13

Fotky: Palestinci v Gaze prchají. Zbývá pár hodin a Izrael udeří

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda vyzvala civilisty v Pásmu Gazy, aby se ze severu přesunuli během 24 hodin na jih, to znamená zhruba do půlnoci. Znamenalo by to bleskový přesun 1,1 milionu civilistů. Spousta z nich začala prchat pěšky.

Oct 10

Fotky ukazují, jak se izraelská armáda stahuje ke Gaze

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda oznámila, že plně obnovila kontrolu nad hranicí s Pásmem Gazy, přes kterou od sobotu pronikali teroristé z palestinské organizace Hamás. V oblasti značně posiluje a začala vyzbrojovat dobrovolníky.

May 21

Pro Izrael a Hamás začalo platit příměří. Palestinci slaví v ulicích

Seznam Zprávy

Od 02:00 tamního času platí klid zbraní mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Ten po 11 dnech ukončil nejhorší boje od posledních střetů v roce 2014. Ulice ožily oslavami.