English

Ukrajina má v Česku po dvou letech velvyslance. Do Prahy se přesunul z Varšavy

Seznam Zprávy

Prezident přijal pověřovací listiny kariérního diplomata Vasyla Zvaryče. Ten na sebe v Polsku upozornil krocením vášní v obchodní válce i tweety o Volyni.

More from Seznam Zprávy

Jan 23

Spor polského prezidenta s vládou pokračuje. Duda udělil milost opozičním politikům

www.seznamzpravy.cz

Mariusz Kamińský a Maciej Wonsik ze strany Právo a spravedlnost byli odsouzeni za zneužití pravomocí. Oba politici drží ve vězení hladovku.

Jan 15

Polský prezident Duda se rozhodl znovu omilostnit zadržené opoziční politiky

www.seznamzpravy.cz

Politiky Mariusze Kamińského a Macieje Wonsika policie zadržela v úterý v prezidentském paláci. Stalo se tak poté, co je soud pravomocně odsoudil za někdejší zneužití pravomocí v době, kdy stáli v čele protikorupční agentury.

Jun 27

Po třech letech se české automobilky oklepaly

www.seznamzpravy.cz

Po krizi, která způsobila tři roky klesajících objemů automobilového průmyslu, přichází konečně růst. V Česku se vyrobil více než milion vozů, většina zamířila do zahraničí.

Jun 9

Komentář: Polsko ničí i české klima. Fialovi je to asi jedno

www.seznamzpravy.cz

Nová rozsáhlá mezinárodní studie varuje, že oteplování zaviněné člověkem nebývale zrychluje. Současně Polsko uvedlo, že nezavře hnědouhelný důl Turów a elektrárnu na hranici Česka. Padáme do žhavé lávy, ale leckomu je to jedno.

May 14

Tohle jsme nezažili desítky let, říká Duda o objektech nad Polskem

Seznam Zprávy

V Polsku pokračuje pátrání po objektu, který v noci na sobotu narušil polský vzdušný prostor. Podle armády šlo o pozorovací balon, který přiletěl z Běloruska. Svědci ho popsali jako „padající hořící balon“.

Mar 15

Spolumajitel Datartu zvažuje prodej české a polské firmy

Seznam Zprávy

Fond z investiční skupiny Genesis Capital má letos za sebou akvizice již dvou firem. Druhý aktivní fond z téže skupiny naopak letos jednu až dvě společnosti prodá, uvedl v Agendě SZ Byznys partner Genesis Capital Radan Hanzl.

Feb 18

Po Slovensku a Polsku zamíří nový český prezident do Německa

www.seznamzpravy.cz

Na bezpečnostní konferenci v Mnichově pokračuje Petr Pavel v setkávání s evropskými politiky. Od bavorského premiéra Markuse Södera dostal oficiální pozvání k návštěvě této spolkové země.

Feb 10

Americký prezident Biden přiletí do Polska. Setká se tam i se zástupcem Česka

www.seznamzpravy.cz

Americký prezident Joe Biden bude od 20. do 22. února v Polsku, píše Reuters s odkazem na Bílý dům.

Dec 22

Zelenskyj na cestě z USA, v Polsku se setkal s Dudou

www.seznamzpravy.cz

Volodymyr Zelenskyj jednal s polským prezidentem mimo jiné o strategických plánech do budoucna a bilaterálních vztazích.

Oct 3

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká diplomacie zároveň varovala před cestami na ruské území.

Apr 6

Česká skupina Accolade investuje miliardy do hal v Polsku

www.seznamzpravy.cz

Pro tuzemskou skupinu Accolade investující do průmyslových hal se stalo Polsko jedním z hlavních pilířů byznysu. Firma má v zemi další miliardový projekt. A branže průmyslových realit kvete také v Česku.

Dec 8

Vláda schválila vyslání českých vojáků do Polska

Seznam Zprávy

Česko by mohlo poslat ještě před vánočními svátky na pomoc do Polska kvůli migrační krizi na hranici s Běloruskem až 150 vojáků. Na mimořádném jednání to dnes schválila končící vláda.

Apr 28

Kocáb se „již skoro rozhodl“. Chce být příštím českým prezidentem

www.seznamzpravy.cz

Michael Kocáb, hudebník a politik, oznámil, že bude vysoce pravděpodobně kandidovat na post prezidenta České republiky. Nehodlá prý dopustit, aby na Hrad usedl „další komunista“.

Feb 26

Česká republika zažalovala Polsko. Kvůli těžbě na hranicích

Seznam Zprávy

Záměr žalobu podat v pondělí schválila česká vláda. Polské ministerstvo ovzduší a životního prostředí následně podle televize TVN 24 vyjádřilo nad rozhodnutím české vlády údiv.

Jan 12

Je to mediální označení, řeklo o „české mutaci viru“ Polsko

Seznam Zprávy

Britskou mutaci koronaviru v Polsku zatím potvrzenou nemáme, ale objevila se u nás česká varianta, prohlásil v pondělí večer polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. České ministerstvo věc popřelo.

Nov 28

Varování pro Českou televizi. Stačí se podívat do Polska

Seznam Zprávy

Je ČT v ohrožení? Napovědět může zkušenost z okolních zemí. Seznam Zprávy připravily dvoudílný seriál popisující mechanismus ovládnutí veřejnoprávních médií v Polsku a Maďarsku. První díl se týká Polské televize a rozhlasu.

Jul 17

České dráhy postupně obnoví noční vlaky do Polska

www.seznamzpravy.cz

České dráhy po více než čtyřměsíční přestávce způsobené koronavirovou krizí postupně obnoví provoz nočních vlaků do Polska. Jako první pojede dnes v noci vlak z Prahy přes Bohumín do Krakova.

Apr 12

Dokument: Vystoupení prezidenta Zemana v České televizi

Seznam Zprávy

Přinášíme celé znění proslovu prezidenta Miloše Zemana v České televizi.