English

Poznáte hráče pod maskou? Kvíz pro fotbalové fanoušky

Seznam Zprávy

Kylian Mbappé není zdaleka jediným fotbalistou, který musí kvůli zranění v obličeji nosit během zápasu masku. Poznáte maskované fotbalisty v našem kvízu?

More from Seznam Zprávy

Apr 24

„Naoko“ zaměstnával manželku. Soud potvrdil vinu francouzského expremiéra

www.seznamzpravy.cz

Někdejší francouzský premiér François Fillon „naoko“ zaměstnával svou ženu Penelope coby asistentku, která si díky tomu přišla na milion eur. Vinu obou dvou ve středu finálně potvrdil kasační soud.

Feb 26

Křetínský má v kapse velký francouzský obchod, soud odklepl koupi Casina

Seznam Zprávy

Soud povolil převzetí předlužených francouzských obchodů Casino. Konec bývalých vlastníků se blíží, osekaná firma směřuje do rukou českého miliardáře Daniela Křetínského a jeho spojenců.

Feb 21

Mbappé a Real Madrid. Dětský sen, který se francouzské hvězdě konečně splnil

Seznam Zprávy

Je to jedna z největších fotbalových zpráv roku. Konečně se potvrdilo, že vynikající francouzský fotbalista, útočník Paris St-Germain Kylian Mbappé v létě přestoupí do Realu Madrid.

Dec 21

Fotbalová Superliga má znovu šanci. Evropský soud se postavil proti zákazu

www.seznamzpravy.cz

Fotbalové organizace FIFA a UEFA měly podle Soudního dvora EU jednat nezákonně v otázce zákazu evropské fotbalové Superligy. Porušily pravidla o konkurenci a chovaly se diskriminačně, rozhodl soud.

Sep 15

iPhone 12, který vyzařuje, zakázala Francie. Česko situaci sleduje

Seznam Zprávy

Kvůli nadlimitní míře záření Francie pozastavila prodej iPhonu 12. Podle odborníků ve zdravotnictví však ani 40% překročení hranice nepředstavuje pro člověka nebezpečí. České úřady situaci kolem Applu sledují.

Sep 14

Francie zastavila prodej iPhonů kvůli silnému záření. Nesmysl, hájí se Apple

www.seznamzpravy.cz

Francouzské úřady dočasně zakázaly prodej telefonů iPhone 12. Důvodem je údajně nadlimitní elektromagnetické záření. Nálezem se budou zabývat i další země EU. Apple se brání a poukazuje na to, že telefon má potřebné certifikace.

Sep 2

Francie chce zavést minimální ceny letů po Evropě. Pro všechny

Seznam Zprávy

Environmentální dumping. Tak označuje francouzský ministr dopravy letenky za 10 i méně eur, které v rámci slevových akcí nabízejí nízkonákladoví dopravci. To je pro něj v časech klimatických změn nepřijatelné.

Jun 21

Francouzský soud zamítl obvinění filmaře Bessona ze znásilnění

www.seznamzpravy.cz

Výpovědi o režisérovi Brutální Nikity, Leona nebo Pátého elementu se staly symbolem kampaně #MeToo proti sexuálnímu obtěžování ve francouzské kinematografii.

Oct 6

Nejen nové mobily a tablet. Google po 10 letech představil vlastní hodinky

Seznam Zprávy

Od telefonu Pixel 7 a Pixel 7 Pro se nečekala velká překvapení, jen vyšší výkon. Tentokrát ale Google ukázal více, než jen telefony. Poprvé po dlouhém čekání spatřily světlo světa i hodinky a tablet z dílny Google.

Aug 14

Francouzský archeolog rozluštil tisíce let staré písmo

www.seznamzpravy.cz

Francouzský archeolog Francois Desset tvrdí, že se podařilo rozluštit písmo z doby 2000 let před naším letopočtem. „Lineární elamské písmo“ podle něj čerpá výhradně ze slabik, což z něj činí nejstarší známé písmo.

Jan 7

Francie už není Charlie. 7 let od útoku na satirický časopis

Seznam Zprávy

Svět si připomíná teroristický útok na redakci Charlie Hebdo z roku 2015. Jak dopadl soud s viníky? Změnilo posledních sedm let samotný časopis? A je Francie stále Charliem?

Jan 1

Antikoncepce do 25 let zdarma. Francie tak chce posílit práva žen

Seznam Zprávy

Elysejský palác si od novinky slibuje posílení ženských práv a snížení míry chudoby. Stát vyjde toto opatření ročně na miliony eur.

Sep 9

Šampaňské je jen z Champagne. Evropský soud se zastal francouzských vinařů

Seznam Zprávy

Jestli jsou na něco francouzští vinaři alergičtí, tak na užívání názvu „šampaňské“ společnostmi, jejichž vína nepochází z oblasti Champagne. Sporem o pojmenování španělských barů se tak musel zabývat i Soudní dvůr Evropské unie.

Sep 9

Antikoncepce pro ženy do 25 let zdarma. Francie chce snížit počet potratů

Seznam Zprávy

Až dosud byla antikoncepce hrazená pouze dívkám do 18 let. Francouzská vláda ale došla k názoru, že její cena se pro mnoho mladých žen stala problémem.

Jul 31

400 let bitý větrem. Prohlédněte si poslední obydlený maják Francie

Seznam Zprávy

Na seznam světového dědictví UNESCO se tento týden dostaly - vedle Jizerskohorských bučin a evropských lázeňských měst, mezi nimiž jsou i tři česká - i další památky. Prohlédněte si jednu z nich: maják Cordouan.

Apr 16

Francie: Sex s osobou mladší 15 let je znásilnění, i když dítě souhlasí

Seznam Zprávy

Poslanci francouzského Národního shromáždění ve čtvrtek definitivně schválili zákon, po němž volala část veřejnosti i neziskových organizací: zpřísnili postih sexuálních styků s nezletilými.

Mar 30

Lék na hubnutí zabíjel, usnesl se francouzský soud v ostře sledované kauze

Seznam Zprávy

Francouzský soud dnes uzavřel celonárodní skandální kauzu ohledně léčivého přípravku Mediator, který údajně způsobil smrt až 2 tisíc lidí. Léčivý přípravek pro diabetiky byl na tamním trhu dostupný přes třicet let.

Feb 3

Francie nese spoluvinu na pochybení v ochraně klimatu, rozhodl soud

Seznam Zprávy

Pařížský soud označil francouzský stát jako spoluviníka v pochybení v rámci boje proti klimatickým změnám. Justice tak zcela poprvé uznala selhání státu v nedodržování závazku omezování skleníkových plynů.

Sep 3

Francie se chce před covid vrátit během dvou let, stát to bude 2,6 bilionu

Seznam Zprávy

Francie představila stimulační plán v hodnotě 100 miliard eur

Jul 15

Francouzští poslanci tleskali i bučeli. Nový premiér představil svoji vizi

Seznam Zprávy

Nový předseda obměněné francouzské vlády Jean Castex představil před poslanci plán svého kabinetu. V Národním shromáždění bylo živo. Jakých bodů se nový premiér dotknul?