English

Izraelská otočka vůči Rusku může proměnit vzdušnou válku nad Ukrajinou

Seznam Zprávy

V zákulisí údajně pokročila jednání o možných dodávkách vysloužilých systémů Patriot z Izraele na Ukrajinu. Pokud by je Kyjev dostal, mohly by pro něj představovat dokonce větší pomoc než Patrioty, které dostal dosud.

More from Seznam Zprávy

Jul 7

Rusko na Ukrajině zničilo dva systémy protivzdušné obrany Patriot

www.seznamzpravy.cz

Rusko na Ukrajinu vypálilo střely Iskander, které měly sestřelit dva systémy protivzdušné obrany Patriot. Kyjev zase hlásí zničení třinácti ruských dronů. Informace nelze bezprostředně ověřit.

Jul 3

Ukrajina chce Patrioty. Šéf diplomacie Kuleba jednal s ministrem zahraničí Izraele

www.seznamzpravy.cz

Šéf ukrajinské diplomacie Kuleba jednal s izraelským ministrem zahraničí Kacem. Bavili se mimo jiné i o možnosti dodávek raketových systémů na Ukrajinu. Ty by mohly znamenat zásadní posun v obranných schopnostech proti Rusku.

Jun 12

Spojené státy pošlou Ukrajině druhý systém protivzdušné obrany Patriot

www.seznamzpravy.cz

Tento krok reaguje na naléhavé žádosti Kyjeva o posílení obrany proti ruským útokům.

Jun 10

Ruské regiony u hranic s Ukrajinou hlásí útoky, Kyjev zásah cílů na Krymu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinské drony útočily na ruské regiony u hranic, zasáhly administrativní budovy a protiletadlové systémy na Krymu. V Bělgorodu byli zraněni tři lidé.

Apr 19

Dobrá zpráva pro Ukrajinu. NATO slíbilo další systémy protivzdušné obrany

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina dostane od zemí NATO další systémy protivzdušné obrany. Pomoc napadené zemi přichází v době, kdy Rusko významně stupňuje intenzitu ostřelování.

Apr 18

Polský prezident povečeřel s Trumpem. Řešili Ukrajinu i financování NATO

www.seznamzpravy.cz

Polský prezident Andrzej Duda se ve středu sešel s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Během dvouapůlhodinové večeře spolu řešili konflikty na Ukrajině a Blízkém východě a probrali i své postoje vůči NATO.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

Nov 13

Video: Izrael ukázal systém protivzdušné obrany Arrow v akci

www.seznamzpravy.cz

Izraelské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry nejmodernějšího systému protivzdušné obrany Arrow, který dokáže zneškodnit rakety dlouhého doletu, a to i v kosmickém prostoru.

Aug 23

Video: Další úder, který Rusko zabolí. Kyjev tvrdí, že zničil systém S-400

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská vojenská rozvědka zveřejnila údajné záběry zničení moderního ruského protiraketového systému S-400 na okupovaném Krymu. Pokud se zásah skutečně potvrdí, pro Rusko půjde o další citelnou ztrátu.

Jun 15

Země NATO slíbily Kyjevu rychlou dodávku protivzdušných střel a systémů

www.seznamzpravy.cz

Vzhledem k nedávnému zahájení ukrajinské ofenzivy je další zásobování zcela zásadní.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

May 13

Rusko se pokusilo zničit Kyjevu americký systém Patriot, byl z toho debakl

Seznam Zprávy

Při ruském pokusu systém zničit přišli o „nesestřelitelnou“ střelu. Americká CNN zveřejnila nové a dosud neznámé podrobnosti o údajném zničení ruské hypersonické balistické rakety Kinžal.

Feb 10

Ruské rakety těsně minuly hranice NATO. Radši jsme nestříleli, říká Kyjev

Seznam Zprávy

Rusko v pátek narušilo vzdušný prostor NATO, napsal šéf ukrajinské armády. Ruské rakety podle něj proletěly nad Moldavskem a Rumunskem. Právě druhý zmíněný stát je členem NATO. Podle Bukurešti ale rakety její prostor těsně minuly.

Jan 26

Ruské střely létaly na Ukrajinu. Kyjevem zněly exploze

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina tvrdí, že sestřelila 47 z 55 řízených střel, které Rusko na její území odpálilo. Úlomky jedné z nich zabily v Kyjevě muže.

Dec 22

Zastaralý, máme lepší. Putin hodnotil systém Patriot, který Kyjevu slíbily USA

Seznam Zprávy

Americký systém protivzdušné obrany Patriot je zastaralý a Rusko na něj najde protilék, prohlásil dnes podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin.

Nov 27

Kyjev předvídá další ruskou potupu. Odchod ze Záporožské elektrárny

www.seznamzpravy.cz

Šéf společnosti Enerhoatom uvedl, že v posledních několika týdnech dostává informace, ze kterých vyplývá, že se Rusové připravují na odchod ze Záporožské jaderné elektrárny. Ruská okupační správa to odmítá.

Oct 10

Nizozemsko stáhne systém Patriot z jednotky NATO na Slovensku

www.seznamzpravy.cz

Nizozemsko sníží své zastoupení v mnohonárodní jednotce NATO na Slovensku. Odsune také jednu z baterií systému protivzdušné obrany Patriot. Odchod nizozemského systému ale neovlivní slovenskou obranyschopnost.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Jan 25

Hrozba ruské invaze na Ukrajinu straší Izrael. A nejen kvůli migraci

Seznam Zprávy

Židovský stát zvažuje jak se postavit k případné invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Je přitom v delikátní situaci – kvůli své početné ukrajinské komunitě i vojenské spolupráci s Ruskem.

Jul 7

Rusko otestovalo nový systém protivzdušné obrany

Seznam Zprávy

Ruské ministerstvo obrany informovalo o úspěšných testech nového systému protivzdušné obrany S-500, a to včetně střeleb.