English

Labouristy dovedl k drtivé výhře muž, kterého ani Britové moc neznají

Seznam Zprávy

Labouristé míří k v britských parlamentních volbách k jasné výhře. Do vlády je po 14 letech v opozici vede Keir Starmer. Kdo je muž, který by měl uklidnit rozbouřené ostrovy? A jaké jsou jeho vyhlídky získat si důvěru Britů?

More from Seznam Zprávy

Jul 5

Britský otřes trhy nevzrušuje, se silnou výhrou labouristů se počítalo

Seznam Zprávy

Labouristé v britských parlamentních volbách na hlavu porazili vládnoucí konzervativce, a získali tak silný mandát ke změnám – posílit britskou ekonomiku, podpořit sociální politiku, reformovat školství a další.

Jun 8

Farage se vrátil. A zatápí britským konzervativcům jako dlouho ne

www.seznamzpravy.cz

Návrat Nigela Farage do britské politiky jistě nepotěšil vládnoucí konzervativce. Politik jim bude brát pravicové voliče - zvlášť pokud bude jejich předseda Rishi Sunak dál kupit chyby. Naposledy předčasně opustil oslavy Dne D.

May 26

Britští konzervativci před volbami slibují obnovení vojenské služby

www.seznamzpravy.cz

Britští konzervativci chtějí obnovit vojenskou službu. Podle premiéra Sunaka by mohla poskytnout mladým lidem příležitosti, které jim změní život. Během ní by mohli vyvinout schopnosti, které budou potřebovat „v reálném světě“.

May 22

Britské parlamentní volby se překvapivě uskuteční už v červenci

www.seznamzpravy.cz

Britské parlamentní volby se překvapivě uskuteční už v červenci, oznámil premiér Rishi Sunak.

May 5

Labouristé po komunálních volbách v Anglii slaví, konzervativci utrpěli ztráty

Seznam Zprávy

Miliony Britů ve čtvrtek hlasovaly v komunálních volbách. A zatímco Labouristická strana se z výsledků těší, někteří konzervativci se obávají, že je v parlamentních volbách čeká porážka.

May 4

Rishi Sunak propadl v posledním testu před parlamentními volbami

Seznam Zprávy

Komunální volby v Anglii skončily jasným vítězstvím labouristů. Šéf konzervativců, kteří pohořeli, přesto nepovažuje výsledek za znamení, že by jeho strana mohla neuspět v blížících se parlamentních volbách.

May 3

Britská levice získala v doplňovacích volbách další křeslo

Seznam Zprávy

Britští labouristé zvítězili v obvodu Blackpool South při doplňovacích parlamentních volbách a sebrali tak křeslo konzervativcům. Od konzervativců přešla k levici více něž čtvrtina jejich voličů.

Feb 27

Britští labouristé chtějí na školách bojovat proti „špatným vzorům mužství“

www.seznamzpravy.cz

„Mladí mužští mentoři ve školách by byli silnou protiváhou k některým negativním jevům, kterým mohou být mladí muži vystaveni na internetu,“ domnívá se britská stínová ministryně školství Bridget Phillipsonová.

Feb 16

Britští konzervativci neuspěli v doplňovacích volbách ve dvou obvodech

www.seznamzpravy.cz

V Kingswoodu a Wellingborough , kde měli konzervativci dříve převahu, v doplňovacích volbách zvítězili s velkým náskokem kandidáti opoziční Labouristické strany.

Jul 21

Britští konzervativci ztratili v doplňovacích volbách dvě křesla

www.seznamzpravy.cz

Britský premiér Rishi Sunak utrpěl v pátek nepříjemnou politickou ránu, když konzervativci prohráli hned dvě křesla v doplňovacích volbách. Jedná se navíc o regiony, kde měla Konzervativní strana dříve silnou voličskou základnu.

Mar 4

Britský konzervativec přijel přesvědčit české politiky o manželství pro všechny

Seznam Zprávy

Konzervativec Elliot Colburn v rozhovoru pro Seznam Zprávy líčí, že se po přijetí zákonů, které znamenaly manželství pro všechny a adopci dětí stejnopohlavními páry, nic šokujícího nestalo. Naopak to prý přináší výhody.

Jan 29

Britský premiér odvolal z vlády kvůli daním předsedu Konzervativní strany

Seznam Zprávy

Britský premiér Rishi Sunak odvolal z vlády předsedu Konzervativní strany Nadhima Zahawiho kvůli jeho pochybení při platbě daní. Podle nezávislého vyšetřování Zahawi vážné porušil ministerský kodex, uvedla agentura Reuters.

Nov 1

V izraelských parlamentních volbách podle odhadů zvítězil Netanjahu

www.seznamzpravy.cz

V Izraeli se v úterý konaly páté parlamentní volby za tři a půl roku. Podle prvních odhadů získal dostatek hlasů k zajištění většiny potřebné k sestavení vlády bývalý premiér Benjamin Netanjahu a jeho spojenci.

Jul 15

Volba britského premiéra. Bude to těsné, předpovídá politolog

www.seznamzpravy.cz

Ve Velké Británii proběhlo druhé kolo volby nového předsedy konzervativců, který na postu premiéra vystřídá Borise Johnsona. Trojice favoritů se zatím nemění a nejvíce hlasů opět získal muž, který odchodu předsedy vlády napomohl.

Jul 13

Z klání o post lídra britských konzervativců vypadli dva kandidáti, zbývá šest

www.seznamzpravy.cz

Bývalý ministr financí Rishi Sunak je považovaný za jednoho z favoritů. Postoupila rovněž exministryně obrany Penny Mordauntová. Zbývá šest kandidátů, z nichž jeden nakonec nahradí končícího Borise Johnsona i v premiérském křesle.

Jul 12

O post britského premiéra a lídra konzervativců usiluje osm kandidátů

www.seznamzpravy.cz

O post nového lídra britské Konzervativní strany a příštího premiéra se bude ucházet osm kandidátů. Favoritem je bývalý ministr financí Rishi Sunak, který má zatím podporu nejvíce zákonodárců.

Nov 22

Britští konzervativní poslanci navrhují posílat migranty na Falklandy

Seznam Zprávy

Přes Lamanšský průliv směrem do Velké Británie připlouvá stále více žadatelů o azyl. Země řeší, jak tomu náporu čelit. Část poslanců z Konzervativní strany navrhuje, aby vláda nově příchozí posílala do svých zámořských území.

Oct 5

Vazby i na Kreml. Dárci britských konzervativců figurují v Pandora Papers

Seznam Zprávy

Třaskavé zveřejnění dokumentů Pandora Papers zasáhlo i britské konzervativce. Vládní strana Borise Johnsona nyní čelí otázkám ohledně financování – jedním z jejích největších sponzorů je žena ruského exnáměstka s vazbami na Kreml.

Apr 4

Bulharský premiér Borisov podle prognóz zvítězil v parlamentních volbách

Seznam Zprávy

Konzervativní strana GERB bulharského premiéra Bojka Borisova podle povolebních odhadů získala nejvyšší počet hlasů v nedělních parlamentních volbách. Zřejmě však přijde o absolutní většinu.

Apr 4

V čele labouristů Corbyna střídá Keir Starmer

Seznam Zprávy

Novým lídrem britských labouristů byl zvolen Keir Starmer. S odvoláním na prohlášení strany o tom informovala agentura Reuters.