English

Ruský spojenec testuje, kam až může zajít. Nepřímo zásobuje Ukrajinu

Seznam Zprávy

Srbsko se stále odmítá připojit k sankcím proti Rusku, skrze prostředníky se však na Ukrajinu dostala jeho munice v hodnotě stamilionů. Proč Rusko přivírá oči? A podle jakého „herního plánu“ vlastně Aleksandar Vučić postupuje?

More from Seznam Zprávy

Jul 17

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 95 zajatcích, uvedly Moskva a Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Výměnu zajatců podle Moskvy i Kyjeva pomohly zprostředkovat Spojené arabské emiráty, podobně jako červnovou výměnu 90 zajatců z každé strany.

Jul 8

Jihokorejský prezident bude v NATO řešit nebezpečné vztahy Ruska s KLDR

www.seznamzpravy.cz

Podle jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola představují pevnější vazby Ruska a Jižní Koreje hrozbu pro Evropu. I proto se zúčastní summitu NATO. Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong mezitím Juna obvinila z eskalace napětí.

Jul 7

Rusko hlásí dobytí další ukrajinské lokality, Kyjev to nepotvrdil

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský generální štáb dříve uvedl, že invazní síly jsou v tomto úseku frontové linie „poměrně aktivní“. Ruské invazní síly postoupily u osmi obcí na Donbasu včetně u Časiva Jaru.

Jun 21

Rusko hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů, Ukrajina čtyř ruských raket

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek.

Apr 26

Ukrajina dočasně kvůli ruským dronům stáhla z boje americké tanky Abrams

www.seznamzpravy.cz

USA loni v lednu odsouhlasily odeslání 31 tanků Abrams M1A1 na Ukrajinu, ta je nyní stahuje. Stroje za stovky milionů nejsou odolné vůči dronům.

Feb 15

Rusko ráno podniklo raketové údery na Kyjev a další ukrajinská města

www.seznamzpravy.cz

Podle svědků se kvůli raketovým útokům Rusů museli obyvatelé Kyjeva schovávat v krytech. K explozím došlo i v jiných městech.

Feb 7

Další úder 50 kilometrů od hranic NATO. Kde Rusko bombardovalo Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina ve středu čelila dalšímu rozsáhlému ruskému vzdušnému útoku. V Kyjevě úder zranil nejméně 11 lidí a poškodil vedení vysokého napětí a rozvod tepla.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

Nov 28

Video: Ukrajinu a část Ruska zasáhl cyklon, snížená viditelnost zpomalila boje

www.seznamzpravy.cz

Sněhové bouře a silný vítr od neděle sužují část Ukrajiny i Ruska. Kyjev uvádí, že si nepříznivé počasí vyžádalo už deset obětí.

Jul 28

Ukrajina přesouvá Štědrý den. Kvůli Rusku

www.seznamzpravy.cz

Zelenskyj přijal zákon, který přesouvá některá data státních i náboženských svátků, mezi kterými je i Štědrý den. Ukrajinská pravoslavná církev nyní oficiálně přešla na gregoriánský kalendář.

Jul 11

Úkolem je odstrašit Rusko. A co Ukrajina? Začíná druhý summit NATO za války

Seznam Zprávy

Startuje summit NATO. Už v předvečer přinesl průlom v otevření cesty Švédska do Aliance, zato Ukrajina zatím na členství nejspíš pomýšlí marně. „NATO by se ocitlo v přímém konfliktu s Ruskem,“ říká analytik Ondřej Ditrych.

Jun 7

Ukrajina kvůli zničení přehrady zažaluje Rusko v Haagu

www.seznamzpravy.cz

Přírodní katastrofa postihne jak ukrajinské obyvatele, tak ukrajinské zemědělství. Hrozí nedostatek pitné vody v Chersonské, Záporožské, Dněpropetrovské oblasti a dokonce i na okupovaném Krymu.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Dec 4

Na Macrona se kvůli slovům o zárukách pro Rusko snesla kritika nejen z Kyjeva

www.seznamzpravy.cz

Na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se snesla kritika za jeho návrh, ať západní země diskutují o bezpečnostních zárukách pro Rusko. Výrok kritizuje nejen Ukrajina, ale i Finsko a pobaltské státy.

Aug 23

Rusko dosáhlo svého cíle. Ukrajina už do NATO nevstoupí, řekl Medveděv

Seznam Zprávy

Jedině Rusko může do budoucna poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky, tvrdí ruský exprezident Dmitrij Medveděv. Na pokračování mírových rozhovorů to ale v tuto chvíli nevypadá.

Jul 28

Jsme v rozhodující části boje o Ukrajinu. Rusku chybí vojáci, říká expert

www.seznamzpravy.cz

Podle odhadů americké prezidentské kanceláře během invaze na Ukrajině zemřela nebo padla do zajetí zhruba polovina vyslaných ruských vojáků. Jak to mění poměr sil na bojovém poli? A jak dlouho válka potrvá?

May 11

Rusko se nevzdalo plánu dobýt Kyjev, varuje ukrajinská armáda

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Jan 25

Ukrajinská krize jako součást „boje o světový řád“. Rusko se spojuje s Čínou

Seznam Zprávy

Sdílená nedůvěra vůči Západu a vzájemné ekonomické výhody sblížily Peking a Moskvu víc než kdy dřív. I v ukrajinské krizi, která znamená válku o světový řád, tak Vladimir Putin našel spřízněnou duši.

Dec 1

Rusko zaplatí vysokou cenu, varuje šéf NATO před invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Napětí mezi Ruskem a NATO neutichá. Z jedné strany na druhou létají slova o „zaplacení vysoké ceny“ nebo „překračování červených linií“. NATO se obává napadení Ukrajiny, Rusko zase mluví o hrozbě západního útoku.