English

„Tsunami vzteku“. Scholzova koalice dostala sotva 13 procent

Seznam Zprávy

Výsledky nedělních voleb v Sasku a Durynsku zřejmě Alternativu pro Německo k přímému podílu na moci nevynesou, i tak znamenají pro německé vládní strany výprask od opozice. Pád vlády se však neočekává.

More from Seznam Zprávy

Sep 17

Německou opoziční CDU/CSU povede do voleb v příštím roce Friedrich Merz

www.seznamzpravy.cz

Německou opoziční konzervativní unii CDU/CSU povede do příštích parlamentních voleb předseda CDU Friedrich Merz. Vzhledem k popularitě koalice by se Merz mohl hypoteticky stát příštím německým kancléřem.

Aug 30

Čtvrtina německých prvovoličů se bojí Zelených. U nejmladších boduje AfD

Seznam Zprávy

Liberálnější mládež, konzervativní starší generace. Taková poučka v Německu už plošně neplatí. Studie o volebním chování mladé generace ukázala posuny ve vnímání politiky.

Jul 9

Okamura zakládá s německou AfD frakci v europarlamentu. Vyhlásí boj islamizaci

Seznam Zprávy

Po Patriotech pro Evropu vznikne v europarlamentu nová frakce. Spoluzakládají ji německá Alternativa pro Německo (AfD) spolu s českou SPD. Další členy oznámí ve středu.

Jun 13

Německá policie znovu prohledávala byty politika AfD Bystroně

www.seznamzpravy.cz

Mnichovské státní zastupitelství potvrdilo, že byly prohledány objekty v Berlíně k „zajištění dalších důkazů“

May 22

SPD ohlásila, že v EP nebude zasedat ve frakci s Alternativou pro Německo

www.seznamzpravy.cz

„Předsednictvo hnutí SPD se důrazně distancuje a zároveň odsuzuje kontroverzní výroky čelných představitelů hnutí AfD, kteří ve svých vyjádřeních obhajují činnost bývalých příslušníků SS,“ uvedla mluvčí SPD Barbora Šťastná.

May 14

Politik německé AfD dostal pokutu za nacistické heslo

www.seznamzpravy.cz

Pokutu ve výši 13 tisíc eur udělil Björnu Höckemu soud v Halle. Státní zástupce původně vyžadoval šestiměsíční trest.

Apr 26

Německý poslanec Bystroň řekl AfD, že nedostával peníze, ale balíčky

www.seznamzpravy.cz

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň podle magazínu Der Spiegel řekl v pondělí vedení strany, že od proruské sítě dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal.

Apr 23

Německá policie zadržela spolupracovníka lídra kandidátky AfD pro eurovolby

www.seznamzpravy.cz

Vyšetřovatelé muže podezřívají, že sledoval čínskou opozici v Německu a rovněž se domnívají, že Pekingu předával informace o své práci v Evropském parlamentu.

Apr 16

FBI vyslýchala evropského lídra německé AfD kvůli kontaktům na Rusko

www.seznamzpravy.cz

Lídr kandidátky AfD ve volbách do Evropského parlamentu Maximilian Krah údajně udržoval kontakty s někdejším ukrajinským poslancem, který figuruje na americkém sankčním seznamu.

Feb 11

Opakované volby v Berlíně pomohly konzervativní CDU a populistické AfD

www.seznamzpravy.cz

Opakované volby vyhrála v Berlíně SPD s 23,4 % hlasů. Na druhém místě skončili Zelení s 22,4 % hlasů následovaní CDU s 15,9 %, postkomunistickou Levicí s 11,4 %, FDP s 9,1 % a stranou AfD s 8,4 %.

Nov 21

Trestat je třeba klienty, ne lehké ženy. Německá CDU se inspiruje na Severu

www.seznamzpravy.cz

Německá Křesťanskodemokratická unie chce přejít na severský model vztahu k prostituci – tedy stíhání zákazníků, a ne samotných žen provozujících tuto činnost. Nevěstince by se staly taktéž nelegálními.

Oct 8

V Bavorsku je po volbách pravicově populistická AfD druhou nejsilnější stranou

Seznam Zprávy

Zemské volby v Bavorsku podle očekávání se značným náskokem vyhrála konzervativní Křesťansko-sociální unie (CSU) premiéra Markuse Södera, získala 36,6 procenta hlasů.

Jan 22

Německou CDU povede Friedrich Merz

Seznam Zprávy

Novým předsedou německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) delegáti zvolili Friedricha Merze, který v čele největší opoziční strany střídá dosavadního šéfa Armina Lascheta.

Dec 21

„Revoluce.“ Německá policie prohledala byty politiků z AfD kvůli chatu na Telegramu

Seznam Zprávy

Policie v Bavorsku prohledala byty dvou politiků protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Šlo o součást vyšetřování extremistického obsahu v jedné ze skupin na komunikační službě Telegram, uvedl magazín Der Spiegel.

Dec 17

Německá CDU chce za předsedu Friedricha Merze. Musí ho potvrdit sjezd

Seznam Zprávy

Křesťanskodemokratická unie (CDU), největší opoziční síla v Německu, si ve vnitrostranickém referendu za nového předsedu hned v prvním kole jasně vybrala někdejšího šéfa frakce konzervativců ve Spolkovém sněmu Friedricha Merze.

Jun 7

Vzpruha pro CDU, rána pro Zelené, ukázal test před německými volbami

Seznam Zprávy

Strana německé kancléřky Angely Merkelové si může oddychnout, ba dokonce mírně slavit. Výsledek voleb v Sasku-Anhaltsku jí vylepšuje image při startu kampaně do Bundestagu.

Jun 6

Překvapení voleb v Sasku-Anhaltsku. Místo AfD ho předvedla CDU

Seznam Zprávy

Překvapivé vítězství Alternativy pro Německu v zemských volbách v Sasku-Anhaltsku se nekoná. Překvapením bylo naopak výrazné vítězství konzervativců z CDU končící kancléřky Angely Merkelové. Průzkumy jí přisuzovaly výrazně méně.

Apr 21

Kancléřské nominace zamíchaly procenty. Němečtí Zelení předběhli CDU/CSU

Seznam Zprávy

Sázka na mladou energickou volební lídryni se německým Zeleným zřejmě vyplácí. Volební preference unie CDU/CSU se naopak pět měsíců před volbami dál propadají.

Apr 12

AfD chce „normální Německo“ a dexit. Ve straně platí dočasné příměří

Seznam Zprávy

Odchod Německa z Evropské unie, přísná imigrační pravidla i stop nošení roušek a respirátorů. Německá Alternativa pro Německo o víkendu schválila radikální program pro zářijové volby.

Jan 16

Německou vládní CDU povede Armin Laschet

Seznam Zprávy

Novým předsedou vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové se stal ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet.