English

Ukrajina nasadila novou „dronostřelu“. Rusům může sebrat důležitou výhodu

Seznam Zprávy

Od posledního srpnového týdne ukrajinské síly údajně používají novou kategorii bezpilotních prostředků. Mají být vybaveny proudovým motorem, který výrazně zkracuje dobu letu k cíli a tím Rusku poskytuje méně času na reakci.

More from Seznam Zprávy

Aug 20

Rusko a Ukrajina soupeří v Africe. Expert říká, jak může Kyjev uspět

Seznam Zprávy

Aby Ukrajina v Africe uspěla, měla by zdůrazňovat témata, která tolik nesouvisí s válkou, doporučuje jihoafrický analytik Denys Reva. Zmiňuje humanitární pomoc a únosy ukrajinských dětí do Ruska.

Jul 17

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 95 zajatcích, uvedly Moskva a Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Výměnu zajatců podle Moskvy i Kyjeva pomohly zprostředkovat Spojené arabské emiráty, podobně jako červnovou výměnu 90 zajatců z každé strany.

Mar 17

WSJ: Česko nakupuje munici pro Ukrajinu i od spojenců Ruska

www.seznamzpravy.cz

Česká republika, kterou deník označil za jednoho z nejhorlivějších podporovatelů Ukrajiny v její obraně proti Ruské agresi, podle WSJ zajistila asi 800 000 dělostřeleckých granátů od různorodé skupiny dodavatelů z celého světa.

Mar 5

Rusko vyslalo stíhačku k francouzským letounům nad Černým mořem

www.seznamzpravy.cz

Stíhačku vyslalo Rusko vstříc francouzským letadlům právě v době, kdy francouzský prezident Emmanuel Macron pobýval v Praze.

Feb 14

Video: Ukrajinci v Černém moři potopili ruskou výsadkovou loď

Seznam Zprávy

O potopení ruské výsadkové lodi v Černém moři informovala ukrajinská armáda. Jde už o několikáté ruské válečné plavidlo, které se ukrajinské armádě podařilo zničit nebo poškodit.

Dec 28

Panamská loď najela v Černém moři na ruskou minu

www.seznamzpravy.cz

V Černém moři narazila civilní nákladní loď plující pod vlajkou Panamy na minu, oznámila dnes na platformě Telegram ukrajinská armáda.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

Sep 28

Rusko ztrácí kontrolu nad Černým mořem. Lodě volně plují

www.seznamzpravy.cz

Ruskem „blokované“ Černé moře během posledních dní opustily nejméně dvě lodě s obilím a podle ukrajinského námořnictva i dalších pět obchodních lodí. Podle analytika Kreml čelí těžkému dilematu.

Aug 23

Rusko se bojí útoku na Krymský most. Proto u něj potápí lodě, tvrdí Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Bariéra tvořená šesti potopenými loďmi má podle ukrajinské vojenské rozvědky zabránit dalším útokům na Krymský most. Naposledy na něj Kyjev zaútočil v červenci, když využil námořní drony.

Aug 14

Záběry z incidentu v Černém moři, kde ruské jednotky obsadily obchodní loď

Seznam Zprávy

Ukrajina odsoudila nedělní incident v Černém moři, kdy Rusko střílelo na obchodní loď. Kreml uvedl, že jakoukoliv lodní přepravu na Ukrajinu považuje za vojenský cíl.

Aug 13

Rusko střílelo na obchodní loď v Černém moři

www.seznamzpravy.cz

Poprvé od doby, kdy Moskva odstoupila od obilné dohody, Rusko střílelo na obchodní loď. Šlo o plavidlo pod vlajkou Palau, které podle Rusů plulo do ukrajinského přístavu Izmajil.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Apr 19

Rusko sbírá informace k sabotáži v Severním moři. Používá výzkumné lodě

www.seznamzpravy.cz

Rusko má podle nových obvinění program na sabotáž větrných elektráren a komunikačních kabelů v Severním moři. Využívá k němu flotilu plavidel maskovaných jako rybářské trawlery nebo výzkumné lodě.

Nov 23

Bombardování Kyjeva, odsouzení Ruska a Česko v kosmu

www.seznamzpravy.cz

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam

Oct 31

Rusko uzavřelo námořní koridor v Černém moři

www.seznamzpravy.cz

Rusko pozastavuje plavbu v bezpečném koridoru v Černém moři. A to až do chvíle, než se objasní sobotní útok dronů proti ruské Černomořské flotile v Sevastopolu. V pondělí to podle agentury TASS oznámilo tamní ministerstvo obrany.

Oct 8

Most zničili Rusové, naznačuje Kyjev. V Rusku volají po tvrdé pomstě

www.seznamzpravy.cz

Zatlačte Ukrajinu zpátky do 18. století, vyzývá na Telegramu zpravodaj oblíbeného Putinova listu. Po pomstě volají i ruští poslanci. V Kyjevě mezitím naznačují, že za zničení Krymského mostu může boj o moc v Moskvě.

Sep 20

Podívejte se: První loď s LNG, která odstřihla Česko od závislosti na Rusku

www.seznamzpravy.cz

Česko si v rámci zvýšení energetické bezpečnosti a snížení závislosti na ruském plynu pronajalo kapacitu v nizozemském LNG terminálu. K němu v úterý ráno dorazil první náklad z letošních osmi.

Jul 27

Fico šíří ruskou propagandu, řekl Kyjev. Zařadil ho na černou listinu

www.seznamzpravy.cz

Slovenský expremiér se ocitl na ukrajinském seznamu veřejných osob šířících ruskou propagandu. Fico reagoval slovy, že není na straně USA, Ukrajiny ani Ruska, ale pouze na straně Slovenska.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Apr 15

USA nevyšlou bojové lodě do Černého moře. Podle Rusů šlo o provokaci

Seznam Zprávy

USA zrušily vyslání dvou bojových lodí do Černého moře. Akci velmi kritizovalo Rusko, které ji označilo za provokaci.