English

Povodně v Evropě. Mapa ukazuje nejzasaženější regiony za českými hranicemi

Seznam Zprávy

Mrtví, evakuovaní, zničený majetek i infrastruktura. Povodně v posledních dnech trápí hlavně Polsko, Rakousko a Rumunsko, ale chystá se i Slovensko nebo Maďarsko.

More from Seznam Zprávy

Sep 17

Přípravy na povodně jako u nás se v Polsku neodehrávaly, říká velvyslanec

Seznam Zprávy

Katastrofické povodně zasáhly kromě Česka také sousední Polsko. Na několika místech se protrhly hráze záchytných retenčních nádrží a velká povodňová vlna se valila na města. Jak Poláci záplavy zvládají?

Sep 16

Povodně v Evropě. Mapa ukazuje nejzasaženější regiony za českými hranicemi

Seznam Zprávy

Mrtví, evakuovaní, zničený majetek i infrastruktura. Povodně v posledních dnech trápí hlavně Polsko, Rakousko a Rumunsko, ale chystá se i Slovensko nebo Maďarsko.

Sep 14

Lijáky a povodně si v Polsku vyžádaly evakuace, pokořily rekordy

www.seznamzpravy.cz

Polský meteorologický ústav předpovídá vytrvalé dešťové srážky. Na 41 stanicích překročila úroveň hladiny toků pohotovostní stupeň. Vesnicí ve středním Polsku se zřejmě přehnalo tornádo. Nikdo nebyl zraněn, ale škody jsou značné.

Sep 12

Nejen Česko. Mapa ukazuje, jaké části Evropy se chystají na povodně

Seznam Zprávy

Na povodně se kvůli předpovědím extrémních srážek připravují i ve všech sousedních státech. Na největší části území meteorologové vydali výstrahy v Česku, v Polsku a Rakousku.

Aug 30

Mapa následků vedra ukazuje, kde v Evropě zabíjelo nejvíc

Seznam Zprávy

Podívejte se, jak se Evropa loni potýkala s extrémně horkým létem. Zdaleka nejvíc mrtvých na milion obyvatel zaznamenalo Řecko.

Feb 20

Evropská unie má mít nově svého „ministra války“. Mohl by být z Česka

Seznam Zprávy

Když vznikala Evropská unie, jejím hlavním cílem bylo udržet mír na starém kontinentě. V roce 2024 ale dospěla Unie k milníku, který pozmění její pacifistickou DNA – v Bruselu má od léta začít úřadovat „ministr(yně) války“.

Jun 29

Mapa: Kde je bydlení v Česku nejdostupnější

Seznam Zprávy

Porovnali jsme data téměř ze 40 měst a zjistili, kde je jak dostupné bydlení podle výše lokálního příjmu. Další díl série Jak se žije v Česku ukazuje na problémy s dostupností bydlení.

Feb 15

Glosa: Politici našli mapu Česka

www.seznamzpravy.cz

Pavel, Stanjura, Babiš. Všichni jedou do regionů. Nastupující prezident dokonce právě na první z cest už dokonce vyrazil. Je to skvělé, ale je to málo.

Nov 11

Rakousko prodlouží hraniční kontroly se Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem

www.seznamzpravy.cz

Podobně jako Česká republika se Rakousko rozhodlo prodloužit kontroly na hranicích se Slovenskem. S Maďarskem a Slovinskem potrvají nejméně do poloviny května. Sousední státy ale rakouské opatření označují za neopodstatněné.

Oct 19

Vláda chce továrnu na baterie u Plzně. Česko soupeří s Polskem a Maďarskem

www.seznamzpravy.cz

Volkswagen se rozhoduje, kde postaví továrnu na baterie do elektroaut. Ve hře je Česko, Maďarsko, nebo Polsko. Česká vláda by chtěla, aby továrna vznikla u Plzně. Rozhodnutí VW padne do konce roku.

Oct 4

Česká Pilulka míří do Maďarska a Rakouska. A nehodlá se zastavit jen tam

www.seznamzpravy.cz

Česká lékárenská skupina rozšiřuje působnost. Kromě Česka, Slovenska a Rumunska začíná působit i v Maďarsku. Další na řadě má být Rakousko. A pokud se firmě bude dařit, jako další cíl vidí Německo.

Aug 19

Počasí v Evropě: bouřky v Česku, rekordní teplo v Maďarsku, záplavy v Rakousku

www.seznamzpravy.cz

Po bouřích, které si vyžádaly několik obětí, platí v některých evropských zemích stále výstraha. Jinde zase bojují se suchem či požáry.

May 17

Podívejte se na mapách, kde jsou nejrizikovější silnice v Česku

www.seznamzpravy.cz

Nejrizikovějším úsekem na českých silnicích byla pro řidiče v loňském roce část silnice I/23 v Radouňce u Jindřichova Hradce. Loni se tam staly dvě nehody s jedním úmrtím, čtyřmi těžkými a dvěma lehkými zraněními.

May 11

Na Česko se ženou bouřky, hrozí i povodně

www.seznamzpravy.cz

Na severu a severovýchodě Česka hrozí ve středu odpoledne místy silné bouřky, ojediněle s krupobitím. V kombinaci s tajícím sněhem může déšť výrazně zvednout hladiny menších řek.

Nov 20

Stavba reaktorů kolem Česka: v Maďarsku Rusové, v Polsku Američané

Seznam Zprávy

Slováci dostavbu jaderných bloků dokončují, ale později, než plánovali. Maďaři ji svěřili Rusům a půjčili si od nich peníze a Poláci první reaktor teprve plánují. Přinášíme přehled rozvoje jaderné energetiky ve střední Evropě.

Sep 30

Maďarsko a Polsko znovu na unijním pranýři. Evropská komise kárá i Česko

www.seznamzpravy.cz

Eurokomisařka Věra Jourová dnes představila vůbec první zprávu Evropské komise o stavu právního státu v jednotlivých členských státech. Nejhůře dopadly země bývalého východního bloku.

Jun 17

Do Česka míří další bouřky. Povodně se mohou vrátit ve čtvrtek

Seznam Zprávy

V České republice se od čtvrtka opět ochladí, teploty se do konce týdne budou držet kolem 20 stupňů Celsia.

Mar 29

Český finanční balík proti nemoci COVID-19 je třetí největší v Evropě

www.seznamzpravy.cz

Podle dat Mezinárodního měnového fondu Česká republika vyčlenila na řešení koronavirové krize až dosud částku, která je srovnatelná s 18 procenty tuzemského HDP. Větší objem financí v poměru ke svému HDP uvolnilo pouze Německo a Itálie.

Mar 2

Slováky už Česko neláká. Raději by pracovali v Rakousku či Maďarsku

www.seznamzpravy.cz

Slováky již práce v Česku neláká. Zájem o české nabídky podle pracovního portálu Profesia klesá a snižuje se i jejich celkový počet. Naopak stoupá oblíbenost Rakouska a Maďarska.