English

Situace na Krymu se zamotává. OSN potvrdila celistvost Ukrajiny, Rusko je proti

EuroZprávy.cz

New York/Kyjev - Na uzavřeném zasedání rady bezpečnosti OSN v New Yorku se probírala znepokojivá situace na severu Krymu. Ukrajinský delegát Volodymyr Jelčenko řekl, že rada potvrdila územní nedotknutelnost a svrchovanost Ukrajiny.

More from EuroZprávy.cz

Oct 22

Podle pěti agentur OSN je situace v Pásmu Gazy "katastrofální". Rusko svolá Radu bezpečnosti

EuroZprávy.cz

Humanitární situace v pásmu Gazy je "katastrofální". V sobotu to uvedlo pět agentur OSN a vyzvalo k další mezinárodní pomoc, protože podmínky v této hustě obydlené pobřežní palestinské enklávě se neustále zhoršují. Rusko kvůli humanitární…

Dec 26

Ukrajina žádá vyloučení Ruska z Rady bezpečnosti OSN

Ukrajina vyzvala k vyloučení Ruska z Rady bezpečnosti OSN. Ukrajinské ministerstvo zahraničí to sdělilo ve svém dnešním prohlášení. Vyloučeno by mělo Rusko podle něj být i z celé organizace. Agentura AFP k tomu uvedla, že Kyjev nemá šanci…

Oct 7

Rada OSN pro lidská práva se bude zabývat situací v Rusku

Rada OSN pro lidská práva se bude zabývat situací v Rusku. Dnes rozhodla, že k tomu zřídí post zvláštního zpravodaje, informuje agentura DPA. Návrh rezoluce schválilo 17 zemí, šest bylo proti, 24 se hlasování zdrželo.

Mar 24

Rada bezpečnosti OSN zamítla ruskou rezoluci o humanitární pomoci Ukrajině

Rada bezpečnosti OSN zamítla ruskou rezoluci o humanitární pomoci a ochraně civilistů na Ukrajině, která se nezmiňuje o roli Moskvy, informovala agentura Reuters. Pro hlasovalo pouze Rusko a Čína, zbývajících 13 členů se zdrželo hlasování.

Mar 14

Rusko podporuje přesun sídla OSN z New Yorku. Uznává, že to je nerealistické

Rusko podporuje myšlenku přesunout newyorské sídlo OSN ze Spojených států do jiné, neutrálnější země. Je podle něj však nerealistické, aby s tím všichni členové organizace souhlasili, napsala dnes agentura RIA Novosti s odvoláním na…

Aug 15

Kvůli Afghánistánu bude mimořádně jednat Rada bezpečnosti OSN

Kvůli situaci v Afghánistánu se v pondělí mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN. O schůzku požádaly Norsko a Estonsko, vyzval k ní také britský premiér Boris Johnson, informovala dnes agentura Reuters. Rusko už dříve uvedlo, že s ostatními…

Sep 22

Zelenskyj v OSN odsoudil okupaci Krymu a ruskou agresi v Donbasu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve Valném shromáždění OSN prohlásil, že okupace Krymu a vojenská agrese Ruska v Donbasu na východě Ukrajiny představují nejen problém pro celou Evropu, ale podobají se pokusu vrátit se k rozdělení…

Jul 12

Rada bezpečnosti OSN nakonec schválila pomoc Sýrii, Rusko si prosadilo podmínku

Rada bezpečnosti OSN v sobotu schválila prodloužení přeshraniční humanitární pomoci Sýrii přes Turecko o jeden rok. Západní státy se ale musely smířit s novým omezením, prosazeným Ruskem, uvedla agentura AFP.

Jul 12

Státy NATO podpořily územní celistvost Ukrajiny. Rusko má zvrátit anexi Krymu

Brusel - Na programu druhého dne summitu NATO byla mimo jiné ukrajinská krize. Členské státy aliance podpořily územní celistvost Ukrajiny a opět vyzvaly Rusko, aby zvrátilo obsazení Krymského poloostrova. Do Bruselu dnes dorazil i…

Dec 20

Rusko porušuje na Krymu lidská práva, potvrdilo Valné shromáždění OSN

New York - Valné shromáždění Organizace spojených národů, které se konalo v New Yorku, přijal novou rezoluci v souvislosti s porušováním lidských práv na Krymu, jenž se stal předmětem ruské anexe před třemi lety. O co v rezoluci šlo? O tom…

Sep 15

Rada bezpečnosti OSN odsoudila severokorejský raketový test

New York - Nejnovější severokorejský raketový test dnes vedle celé řady státníků odsoudila také Rada bezpečnosti OSN. Označila jej za krajně provokativní a skandální čin a vyzvala KLDR k okamžitému ukončení akcí, které ohrožují nejen…

Jul 22

Kvůli násilí v Jeruzalémě zasedne Rada bezpečnosti OSN

New York - Švédsko, Francie a Egypt dnes požádaly o naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN, které by jednalo o nynější eskalaci násilí v izraelsko--palestinském sporu o Chrámovou horu.

Apr 5

Rada bezpečnosti OSN vypracovala rezoluci odsuzující chemický útok v Sýrii, Rusko s ní nesouhlasí

EuroZprávy.cz

Moskva – Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová informovala, že Rusko považuje současný návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN za nepřijatelný. Dokument odsuzuje úterní chemický útok v Sýrii s až stovkou obětí na životech.

Sep 25

Kvůli bojům v Sýrii se sejde Rada bezpečnosti OSN

New York - Kvůli eskalaci bojů o syrské město Halab (Aleppo) se má dnes v 17:00 SELČ sejít Rada bezpečnosti OSN.

Aug 12

Situace na Krymu se zamotává. OSN potvrdila celistvost Ukrajiny, Rusko je proti

EuroZprávy.cz

New York/Kyjev - Na uzavřeném zasedání rady bezpečnosti OSN v New Yorku se probírala znepokojivá situace na severu Krymu. Ukrajinský delegát Volodymyr Jelčenko řekl, že rada potvrdila územní nedotknutelnost a svrchovanost Ukrajiny.

Jun 29

Rada bezpečnosti OSN posílila mírovou misi v Mali

New York - Rada bezpečnosti OSN dnes zvýšila o 2500 mužů počet příslušníků mírových jednotek mise OSN v Mali, které se účastní i vojáci z Česka.

Mar 12

Sexuální útoky pod vlajkou OSN mají skončit, Rada bezpečnosti přijala rezoluci

New York - Roste počet případů, kdy příslušníci mírových misí OSN znásilňují místní obyvatele. Rada bezpečnosti OSN proto přijala rezoluci, která se těmito ohavnými zločiny zabývá. Hlasování se nakonec zdržel Egypt.

Feb 7

Rada bezpečnosti OSN ostře odsoudila odpálení severokorejské rakety

New York/Pchjongjang – Kvůli severokorejskému odpálení rakety dlouhého doletu nesoucí satelit se dnes sešla Rada bezpečnosti OSN. Ta akci tvrdě odsoudila a varovala, že zavede „významná opatření“.

Dec 18

Rada bezpečnosti OSN se shodla na rezoluci o Sýrii

New York - Rada bezpečnosti OSN se dnes shodla na textu návrhu rezoluce, která podpoří mezinárodní plán týkající se mírového procesu v Sýrii.

Oct 26

Palestinci žádají konec izraelské okupace, obrátí se na Radu Bezpečnosti OSN

Káhira/Jeruzalém – Rada bezpečnosti OSN by měla stanovit termín ukončení izraelské okupace Západního břehu Jordánu. Vyzve ji k tomu palestinské vedení.