English

EU dá uprchlíkům miliardy korun. Těm, kteří na území Unie ani nejsou

EuroZprávy.cz

Brusel/Ankara - Evropská unie dá uprchlíkům na stravu a bydlení miliardy korun. Platit přitom bude migrantům, kteří se na území členských států ani nenachází. Peníze totiž poputují do Turecka.

More from EuroZprávy.cz

Oct 5

Slovensko připravilo balík reforem za miliardy eur, peníze chce z fondu EU

Změny v penzijním systému a sociální oblasti, reformy ve vzdělávání, zdravotnictví, posílení vědy a výzkumu či opatření ke zlepšení životního prostředí navrhlo slovenské ministerstvo financí v rozsáhlém programu reforem, od kterého si…

Nov 13

Přistěhovalci posílají z EU do vlasti miliardy eur, o peníze přichází Německo i Francie

EuroZprávy.cz

Lucemburk - Přistěhovalci posílají ze zemí Evropské unie a v jejím rámci do vlasti každoročně desítky miliard eur. Uvádí to německá agentura DPA s odkazem na evropský statistický úřad Eurostat.

Jan 27

Mezi Tureckem a Řeckem je zle, Ankara chce vypovědět dohodu o migrantech

Atény - Mezi Ankarou a Aténami vypukla roztržka poté, co včera řecký nejvyšší soud odmítl vydat osm tureckých vojáků do jejich vlasti. Turecko dnes pohrozilo zrušením readmisní dohody s Řeckem.

Jan 10

Problém dohody EU-Turecko? Ankara poslala mnohem víc migrantů, než bylo dohodnuto

Berlín/Ankara – Evropská unie přijala z Turecka v rámci uzavřené dohody 2672 legálních syrských uprchlíků. To je ale mnohem více, než kolik lidí poslala zpět. Ve smlouvě se přitom jasně píše, že by výměna měla probíhat v poměru jedna ku…

Oct 22

EU nepotřebujeme, Ankara může mít jiné spojence, zní z Turecka

Ankara - Turecký premiér Binali Yildirim dnes varoval Brusel, že by si Turecko mohlo najít jiné spojence. Unavuje ho dlouhé a marné usilování o vstup do Evropské unie.

Sep 28

Dohoda mezi EU a Tureckem je efektivní, tvrdí Evropská komise

Brusel – Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem, která měla za cíl zastavit migraci do Evropy po takzvané balkánské trase, je efektivní. Tvrdí to Evropská komise (EK), která poukazuje na počty migrantů, kteří připlouvají k evropským břehům.

Sep 9

Peníze na uprchlíky musí Brusel posílat rychleji, tlačí Turecko na EU

Ankara - Na návštěvu Turecka dnes přicestovali šéfká unijní diplomacie Federika Mogheriniová a komisař pro rozšíření Johannes Hahn. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dla jasně najevo, že Ankara chce rychlejší přidělování finanční…

Jul 1

Miliardy pro uprchlíky v Turecku: EU chce poslat další peníze

Brusel – Nová tisková zpráva Evropské komise odhaluje, že chce EU najít dalších 1,4 miliard euro pro Turecko, aby tak do konce července mohla na uprchlíky poslat celkem 2 miliardy euro.

May 25

Země EU pro EuroZprávy: Dohoda s Tureckem zachraňuje životy, peníze na uprchlíky jsou potřeba

EuroZprávy.cz

Ankara/Dublin – Vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem se dostaly do popředí evropské politické scény. Navzdory kritikům však dohoda o uprchlících s Tureckem stále platí. Na názor ohledně této dohody v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz…

May 20

Migranti by mohli rozvrátit dohodu s Ankarou. Turecko je bezpečná země, reaguje EU

Brusel - Turecko je bezpečný stát, kam je možné z Řecka vracet uprchlíky. uvedl dnes nizozemský státní tajemník pro bezpečnost a spravedlnost Klaas Dijkhoff. Jde o reakci na nedávné verdikty řeckých soudů ve prospěch migrantů.

Mar 22

Smlouva s ďáblem, cesta do pekel. Úsvit kritizuje dohodu EU s Tureckem o migrantech

Praha – Poslanci by měli odmítnout dohodu Evropské unie a Turecka. Myslí si to strana Úsvit, který chce tento nápad prosadit. Strana navíc mluví o předčasných volbách, premiér Sobotka podle ní nejednal v souladu s usnesením Výboru pro…

Mar 21

Dohoda EU-Turecko migranty neodradila, v Řecku je už 50 tisíc běženců

Atény - Do Atén a přístavu Elefsina dnes ráno připluly z řeckých ostrovů přes dvě tisícovky migrantů, kteří se do Řecka dostali ještě předtím, než začala v neděli platit dohoda EU-Turecko. V Řecku je tak už přes 50 tisíc běženců, uvedl…

Mar 18

Turecko a lídři zemí EU potvrdili dohodu o vracení migrantů

EuroZprávy.cz

Brusel - Lidří členských zemí EU a turecký premiér Ahmet Davutoglu potvrdili dohodu o vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka. Na twitteru to oznámila litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová a informaci poté potvrdil předseda…

Mar 18

Mezi lídry EU je vůle dokončit dohodu s Tureckem, hlásí Sobotka z Bruselu

Brusel - Na summitu EU vrcholí rokování o dohodě, která by měla umožnit vracet běžence z Řecka do Turecka, a zastavit tak migrační proud. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je mezi unijními lídry cítit vůle jednání dokončit.

Mar 7

Turecko diktuje EU: Na zvládání uprchlické krize chce další tři miliardy eur

Brusel - Již slíbené tři miliardy eur na zvládání uprchlické krize Turecko nestačí a chce ještě další tři miliardy eur. Tento požadavek dnes vznesl na summitu v Bruselu turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Mar 7

Merkelová se bije za Turecko: Dohoda EU s Ankarou sníží počet migrantů

Brusel - Německá kancléřka Angela Merkelová stále věří, že dohoda EU s Tureckem pomůže zmírnit uprchlickou krizi. Dnešní jednání v Bruselu podle ní budou komplikovaná a potrvají několik hodin.

Feb 25

Orbán ostře kritizuje Brusel: Dohoda EU s Tureckem o běžencích je iluzí

Budapešť/Berlín - Maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro německý deník Bild kritizoval peníze a ústupky, které EU přislíbila Turecku výměnou za snížení počtu běžencům v cestě do Evropy. Podle Budapešti je to celé klam.

Nov 27

Fico na straně Turecka: Dohoda Ankary s EU pomůže omezit příliv migrantů

Bratislava - V neděli se bude v Bruselu konat summit evropských států a Turecka. Slovenský premiér Robert Fico by dohodu o řešení migrační krize uvítal, protože by se dle něj výrazně snížil počet uprchlíků, kteří proudí do EU.

Oct 19

Tři miliardy eur nestačí. Turecko žádá od EU další peníze na migrační krizi

Ankara - Tři miliardy eur, které Brusel nabízí Turecku v souvislosti se zvládáním migrační krize, patrně nebudou stačit. Ankara chce víc a ještě k tomu požaduje, aby byla nově stanovená částka každoročně přezkoumána.

Sep 8

Brusel posílá miliony eur pomoci kvůli migrantům, peníze má dostat i Srbsko

Budapešť - Maďarsko v polovině srpna požádalo v souvislosti s gradující migrační krizí Evropskou komisi o čtyři miliony eur, Brusel dnes peníze poslal. EU je prý připravena také poskytnout Srbsku 3,2 milionu eur na vybudování nových…