English

Útok na Mosul: v sázce je budoucnost Iráku. Kolik islamistů uteče?

Na prašné planině východně od Mosulu spouštějí jeřáby betonové zdi, nákladní auta přivážejí obytné kontejnery. Je to závod s časem: bude tu improvizovaná základna vojáků z 9. obrněné divize irácké armády, která provádí poslední přípravy…

More from Týden.cz / Zahraničí

Mar 23

Islámský stát (IS) ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Základní údaje o teroristické organizaci Islámský stát (IS), která byla před pěti lety (23. března) poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie (to znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu, který IS vyhlásil v červnu…

Jul 28

Po dobytí Mosulu zůstává v Iráku asi sedm tisíc členů IS

Po dobytí Mosulu, bašty radikálů z takzvaného Islámského státu, zůstává v Iráku až 7000 členů této teroristické organizace.

Jul 10

Islámský stát byl v Mosulu poražen, řekl irácký premiér

Irácký premiér Hajdar Abádí oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem (IS) ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku.

Jul 9

Islamisté skákali do řeky. Irák oznámil vítězství nad IS v Mosulu

Irák oznámil vítězství nad teroristy ze samozvaného Islámského státu v Mosulu. Do města v neděli přijel premiér Hajdar Abádí, aby vojákům osobně blahopřál.

Jun 19

Irácká armáda vstoupila do historické části Mosulu

Irácká armáda vstoupila na území mosulského starého města. Generál Maan Saadí sdělil, že vojsko vyzvalo civilisty, aby zůstali doma, a radikály, aby se vzdali. O Mosul, který býval iráckou baštou radikální organizace Islámský stát (IS),…

Mar 11

Irák: Není důkaz, že IS použil v Mosulu chemické zbraně

Irácký velvyslanec při Organizaci spojených národů v pátek prohlásil, že neexistuje žádný důkaz, že radikální skupina Islámský stát (IS) použila chemické zbraně v boji o město Mosul na severu země.

Feb 23

Rána pro IS. Irácké jednotky dobyly letiště v Mosulu

Irácké vládní jednotky dnes dobyly strategické letiště na jihu města Mosul. Oznámila to irácká státní televize. Podle BBC bitva o letiště trvala čtyři hodiny, agentury však uvádějí, že o letiště se stále bojuje a že v rukou armády je zatím…

Feb 19

Irák zahájil vojenskou ofenzivu k osvobození západní části Mosulu

Irák zahájil vojenskou ofenzivu, jejímž cílem je osvobodit západní části Mosulu, které mají pod kontrolou bojovníci takzvaného Islámského státu.

Jan 8

IS ustupuje. Irácká armáda v Mosulu postoupila až k Tigrisu

Irácká armáda v bojích o severoirácké město Mosul pokročila až k řece Tigris. Boje se tak posunuly do historické části města.

Dec 29

Irácké síly udeřily v Mosulu na pět čtvrtí, čelí útokům IS

Irácké jednotky po dvou týdnech relativního klidu ve čtvrtek opět zahájily operaci s cílem získat kontrolu nad druhým největším městem Mosul, které nyní ovládají radikálové z Islámského státu.

Dec 10

Irácká armáda vyslala po ofenzivě IS posily na východ Mosulu

Irácká armáda poslala nové síly do východní části města Mosul, o které od října svádí tvrdé boje s radikály z takzvaného Islámského státu (IS).

Nov 16

Iráčtí vojáci pronikají hlouběji do Mosulu, IS na ně vysílá sebevrahy

Irácké speciální jednotky ve středu pronikly hlouběji do severoiráckého města Mosul, které se snaží dobýt z rukou islamistů. Ofenzivu ze vzduchu podporují letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. Vojáci čelí tvrdému odporu ze…

Nov 5

V Iráku zahynulo 17 civilistů, IS se v boji o Mosul tvrdě brání

Nejméně 17 civilistů zabily v pátek večer exploze dvou náloží, které neznámí útočníci umístili na silnici, kudy projížděl konvoj s iráckými rodinami prchajícími před bojovníky Islámského státu.

Nov 1

Irácké jednotky vstoupily na předměstí Mosulu, čelí odporu IS

Irácké speciální jednotky vstoupily na východní předměstí Mosulu a postupují dál navzdory tvrdému odporu ze strany islamistů, uvedl irácký generál Sámí Aridí. Vojáci se podle něj nyní nacházejí jen asi 800 metrů od čtvrti Karáma ležící…

Oct 31

Irák oslavuje bitvu o Mosul, armáda vytlačuje islamisty

Iráčtí vojáci pokračují v ofenzivě s cílem dobýt druhé největší město Mosul, které drží v rukou islamisté. Zaměřili se na východní břeh řeky Tigris, která město rozděluje, uvedli armádní představitelé.

Oct 19

OSN: Z iráckého Mosulu již uprchlo na 900 lidí

Z iráckého města Mosul, které se armáda snaží osvobodit od islamistů, již uprchlo na 900 lidí. Informoval o tom Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) s tím, že uprchlíci překročili hranice do sousední Sýrie.

Sep 28

Abádí: USA vyšlou do Iráku další vojáky, pomohou dobýt Mosul

Washington vyšle do Iráku další americké vojáky, kteří budou pomáhat místním jednotkám v dobytí strategického města Mosul drženého ozbrojenci z organizace Islámský stát.

Jun 12

Irácká armáda bojuje s radikály 60 kilometrů od Mosulu

Irácké jednotky zaútočily na pozice radikálů z Islámského státu (IS) jižně od Mosulu. Podle armádních zdrojů jsou jednotky 60 kilometrů od tohoto severoiráckého města, jehož osvobození se dlouho připravuje.

Mar 24

Irácká armáda vyrazila dobýt Mosul z rukou IS

Dlouho očekávaná vojenská operace s cílem dobýt zpět severoirácké město Mosul z rukou bojovníků organizace Islámský stát začala. Irácké jednotky získaly kontrolu nad několika vesnicemi na předměstí města Machmúr východně od Mosulu.

Mar 20

U iráckého Mosulu padl americký voják, další byli zraněni

Jeden příslušník amerického námořnictva byl zabit a několik dalších amerických vojáků utrpělo zranění při sobotní raketové palbě u iráckého města Mosul.