English

EET a jaderný knoflík

Finmag.cz

Jednačtyřicet poslanců dalo k Ústavnímu soudu návrh na zrušení elektronické evidence tržeb. Soudci EET nezrušili, perka jí ale zastřihli. A disentní stanovisko pěti členů soudu dává naději, že by to nakonec s českými soudci nemuselo být až…

More from Finmag.cz

May 24

Pojišťovny čekají nové spory. Ústavní soud se zastal klienta

www.penize.cz

Někteří lidé, kteří si před lety sjednali investiční životní pojištění, mají šanci na vrácení víc peněz. Podle Ústavního soudu nemuseli hned od začátku vědět, že je smlouva neplatná.

Feb 8

Ústavní soud odstranil nespravedlnost. Volební zákon politici schválí, rybník si nevypustí

Finmag.cz

Ústavní soud udělal, co musel. Poslanci a senátoři mají času na úpravu a schválení volebního zákona víc než dost. Jen musí makat.

Jan 28

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

www.penize.cz

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem na soukromý klub snažili vyhnout elektronické…

May 6

EET se přeruší až do konce roku. Souhlasí i poslanci

www.penize.cz

Po delším odkladu EET opakovaně volala opozice, ministryně financí to až doteď odmítala.

May 6

EET se přeruší až do konce roku. Souhlasí i poslanci

www.penize.cz

Po delším odkladu EET opakovaně volala opozice, ministryně financí to až doteď odmítala.

Mar 31

Elektronická evidence kapének, kolo první

Finmag.cz

„Chytrá“ karanténa má do čínského dozoru naštěstí daleko. Technologická opatření ale přinášejí i jiné problémy než průlom do soukromí.

Sep 13

Rozšíření EET neuteče skoro nikdo. Projděte si, co schválili poslanci

www.penize.cz

Poslanci definitivně schválili rozšíření elektronické evidence tržeb. Vládní koalice odmítla většinu opozičních návrhů, přehlasovala i senátní veto. Láká na nižší DPH a úlevu pro drobné podnikatele.

Jul 30

Pomoc pro desítky tisíc dlužníků. Promlčeno, potvrdil Ústavní soud

www.penize.cz

Společnost Home Credit vymáhala dluh na základě neplatné rozhodčí doložky. Když soud exekuci zastavil, chtěla vymáhat znovu. Podle Ústavního soudu už to ale nejde, došlo k promlčení.

Jun 7

EET neuteče skoro nikdo. Rozšíření už schválili poslanci

www.penize.cz

Další vlna elektronické evidence tržeb má zelenou. Vládní koalice odmítla většinu opozičních zlepšováků. Láká na nižší DPH a úlevu pro drobné podnikatele.

Apr 11

Zastavte exekuce kvůli lichvářským půjčkám. Ústavní soud pomůže lidem z dluhové pasti

www.penize.cz

Přichází nová naděje pro desetitisíce lidí v exekuci. Soudy nemají hodnotit jenom formality, ale také celkovou spravedlnost podmínek.

Dec 15

Paralelní Polis: EET je nemorální

Finmag.cz

Prvního prosince byla na občany České republiky uvalena elektronická evidence tržeb. Většina drobných podnikatelů se podřídila, někteří skončili. Hrstka se rozhodla zákon ignorovat.

Dec 9

EET: Kdokoliv vyhraje, my prohrajeme

Finmag.cz

Elektronická evidence tržeb dělá z Česka zemi, ve které se blbě žije. Bolet bude nejen její neúspěch, ale i její úspěch.

Jun 10

Očima expertů: Technici se chystají na evidenci tržeb. Budou stroje a software včas?

Finmag.cz

Jaké mouchy má technická specifikace elektronické evidence tržeb? Stihne se všechno včas? S čím budou v praxi největší problémy? Ptali jsme se IT odborníků, vývojářů a výrobců pokladních systémů a také zástupců podnikatelů a živnostníků.

Mar 17

Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit

www.penize.cz

Dnes čtěte: Kdo půjde první na řadu. Jak poznáte, jestli se vás EET týká. Jakým způsobem a do kdy se podnikatelé do systému musí přihlásit. Kde můžete (přesněji: budete snad moct) najít všechny potřebné informace.

Feb 11

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

Finmag.cz

Podnikatelé by se měli opravdu začít připravovat na povinnost on-line evidování tržeb. Vládní koalici se totiž podařilo v Poslanecké sněmovně protlačit schválení zákona o elektronické evidenci tržeb. Musela však utnout obstrukce ODS a TOP…

Jan 9

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

Finmag.cz

Při tradičním novoročním běžeckém rozhovoru jsme si s ekonomem a poradcem ministra financí Alešem Michlem povídali o letošních vyhlídkách české ekonomiky a také o tom, jak a kde na finančních trzích hledat stabilitu.

Jul 23

Lukáš Kovanda: Proč teď už vůbec nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

Finmag.cz

Česká vláda začíná boj proti šedé ekonomice ze špatného konce. Místo aby se zabývala opatřeními, která dokážou opravdu snížit motivaci podnikatelů k „odchodu“ do šedé zóny, dává jim najevo, že jim nevěří a že je nebere za důvěryhodné…

Jul 13

Lukáš Kovanda: Proč nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

Finmag.cz

V pátek prošel prvním čtením ve Sněmovně zákon o elektronické evidenci tržeb. Ministr Andrej Babiš je tak svému cíli zas o trochu blíž. Lukáš Kovanda dokládá, že i když ho dosáhne, naší ekonomice to asi moc nepomůže.

Jun 16

Daňový expert k evidenci tržeb: Stát nezvládá své povinnosti. Tak je hází na poplatníky

Finmag.cz

Minulý týden jsme přinesli rozhovor se Simonou Hornochovou, náměstkyní ministra Babiše a jeho pravou rukou pro zavádění elektronické evidence tržeb. Dnes přinášíme „protipohled“ Ondřeje Lichnovského, advokáta, který se specializuje na…

Mar 17

Elektronická evidence tržeb: Koho se bude týkat a kolik bude stát

www.penize.cz

Ministerstvo financí si od zavedení on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, efektivnější výběr daní a narovnání tržního prostředí. Kolem projektu, který by měl zasáhnout až šest set tisíc podnikatelů a živnostníků, se ale…