English

Čína porušuje sankce OSN? Lodě do KLDR dál dováží naftu

EuroZprávy.cz

Soul/Peking - Jižní Korea provedla inspekci tankeru plujícího pod hongkongskou vlajkou. Zjistila, že loď porušila sankce OSN omezující dodávky ropy do KLDR.

More from EuroZprávy.cz

May 3

Na hranici mezi KLDR a Jižní Koreou se střílelo

Na hranici mezi KLDR a Jižní Koreou se dnes střílelo. Severokorejské jednotky několikrát vypálily směrem na jihokorejské strážní stanoviště. Jižní Korea na to dvakrát reagovala.

Dec 12

USA a Čína pohrozily KLDR. Jednání Rady bezpečnosti OSN bylo vyhrocené

Severokorejský program raketových testů je kontraproduktivní a může zavřít dveře k jednání o míru. Na schůzi Rady bezpečnosti OSN to ve středu v New Yorku prohlásila stálá představitelka USA Kelly Craftová. Spojené státy jsou podle ní…

Mar 8

Jižní Korea má nového ministra pro sjednocení, je vstřícnější ke KLDR než jeho předchůdce

Jihokorejský prezident Mun Če-in odvolal tamního ministra pro sjednocení s KLDR Čo Mjong-kjona, který v posledních letech hrál významnou roli při jednáních s Pchjongjangem. Oznámil to dnes úřad hlavy státu. Podle agentury Reuters…

Mar 1

USA a Jižní Korea zruší manévry, které kritizuje KLDR

Spojené státy nebudou na jaře pořádat pravidelné rozsáhlé manévry s Jižní Koreou. Dnes o tom s odvoláním na nejmenované americké činitele informovala agentura Reuters. Společná americko-jihokorejská vojenská cvičení kritizuje Severní Korea…

Jan 10

Denuklearizace KLDR? Jižní Korea nabídla Kimovi "odměnu"

Jihokorejský prezident Mun Če-in dnes vyzval KLDR, aby podnikla jasnější kroky v oblasti jaderného odzbrojení, které by Spojené státy mohly odměnit uvolněním restrikcí namířených proti severokorejskému režimu. Soul bude také prosazovat…

Nov 27

Jižní Korea ve strachu z KLDR skupuje izraelské radary

Jižní Korea plánuje nákup izraelských radarů pro včasné varování před balistickými střelami. Posiluje tak protivzdušnou obranu před Severní Koreou navzdory zlepšení ve vzájemných vztazích, napsala dnes agentura Reuters.

Aug 13

KLDR a Jižní Korea se dohodly na dalším summitu, bude v Pchjongjangu

Soul - Další summit KLDR a Jižní Koreje se uskuteční v září v Pchjongjangu. Severokorejský diktátor Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in se již letos setkali v dubnu i v květnu.

May 9

Bude mít Kim spojence? Japonsko, Čína a Jižní Korea chtějí spolupracovat ohledně KLDR

Tokio - Vrcholní představitelé Japonska, Číny a Jižní Koreje se dnes v Tokiu dohodli na spolupráci při úsilí o odstranění jaderných zbraní ze Severní Koreje. Mimo jiné se shodli na tom, že v zájmu řešení problémů s KLDR mají být naplněny…

Feb 2

KLDR zaslala rozhořčený dopis do OSN, varuje v něm USA a Jižní Koreu

Pchjongjang - Šéf severokorejské diplomacie dnes v dopise pro OSN pohrozil, že pokud USA a Jižní Korea uskuteční po zimní olympiádě odložené společné vojenské manévry, nebude tomu "nečinně přihlížet".

Dec 29

Čína porušuje sankce OSN? Lodě do KLDR dál dováží naftu

EuroZprávy.cz

Soul/Peking - Jižní Korea provedla inspekci tankeru plujícího pod hongkongskou vlajkou. Zjistila, že loď porušila sankce OSN omezující dodávky ropy do KLDR.

Jun 24

Jižní Korea pozvala sportovce KLDR na zimní olympiádu

EuroZprávy.cz / Sport

Soul - Jihokorejský prezident by rád viděl severokorejské sportovce na zimní olympiádě, jež se bude příští rok konat v jihokorejském Pchjongčchangu.

Feb 28

Vyhazov KLDR? Jižní Korea chce pozastavit její členství v OSN

Ženeva - Jižní Korea dnes vyzvala k přijetí přísných opatření vůči KLDR, jež by mohla zahrnovat i pozastavení členství Severní Koreje v OSN.

Feb 13

Zasedne Rada bezpečnosti OSN: KLDR provokuje, Čína bouchla do stolu

EuroZprávy.cz

Washington/Tokio/Peking - Dnes včer se uskuteční schůzka Rady bezpečnosti OSN, žádaly o ni USA, Japonsko a Jižní Korea v reakci na nedělní raketový test KLDR. Aktivity Pchjongjangu kritizují také Čína a Rusko.

Feb 3

Ministr bezpečnosti KLDR byl propuštěn. Způsobí to nestabilitu země, děsí se Jižní Korea

Pchjongjang - Severní Korea propustila svého ministra bezpečnosti, pravděpodobně kvůli korupci, zneužívání moci a mučení, páchaného jeho agenturou. Tvrdí to jihokorejská vláda. Zprávu přinesla televizní stanice Fox News.

Jul 6

Jižní Korea postaví u hranic s KLDR další obří tlampače

Soul - Jihokorejská armáda chce na raketové zkoušky KLDR reagovat zdvojnásobením počtu obřích tlampačů u hranice se Severní Koreou. Tato zařízení Soul používá ke kritice diktátora Kim Čong-una, vysílá přes ně ale i popovou muziku.

Feb 8

Loď KLDR přeplula hranici, Jižní Korea pálila výstřely a rozzlobila Rusko

Soul - Na moři u Korejského poloostrova dnes zněly výstřely. Vypálilo je jihokorejské námořnictvo na severokorejský hlídkový člun, který překročil námořní hranici mezi oběma zeměmi. Soul se dnes taky vyjádřil k novému satelitu KLDR.

Sep 7

KLDR a Jižní Korea jednají o novém setkání rozdělených rodin

Soul - V pohraniční vesnici Pchanmundžom na území KLDR začaly rozhovory o uspořádání dalšího setkání rodin rozdělených korejskou válkou z let 1950-53. Při jednání jsou přítomni také představitelé Červeného kříže obou zemí.

Aug 24

Napětí mezi KLDR a Jižní Koreou trvá, jednání se protáhlo

Soul - V noci na dnešek a dnes ráno pokračovala v pohraniční vesnici Pchanmundžom jednání o řešení vyhrocené situace mezi Jižní Koreou a KLDR. Rozhovory zástupců hlav obou států začaly už v sobotu večer, rokování tak bylo nezvykle dlouhé.

Aug 10

Jižní Korea se pustila do KLDR kvůli minám

Soul - Jižní Korea dnes obvinila sousední KLDR, že její vojáci v hraničním demilitarizovaném pásmu umístili miny a ty minulý týden zmrzačily dva jihokorejské vojáky.

Jan 23

KLDR je pro dialog s Jižní Koreou, klade si ale podmínku

Soul - Severní Korea je pro obnovení dialogu se znepřáteleným jižním sousedem, ovšem Soul musí zrušit sankce, které na KLDR uvalil po potopení jihokorejské válečné lodi s 46 námořníky na palubě z roku 2010.