English

Izrael odmítá odpovědnost za atentát na Palestince

Jeruzalém - Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman dnes odmítl obvinění, že za sobotním atentátem na palestinského učitele elektroinženýrství v Malajsii stojí izraelská tajná služba. Informovala o tom agentura Reuters.

More from EuroZprávy.cz / Zprávy ze světa

Jun 19

Izrael o útoku Hamásu věděl dva týdny předem

eurozpravy.cz

Izraelská vojenská zpravodajská služba varovala před útokem Hamásu více než dva týdny před 7. říjnem 2023, kdy militanti z Pásma Gazy zaútočili na jižní oblasti Izraele. Uvedl to server Times of Israel.

May 9

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

EuroZprávy.cz

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské…

Mar 2

Izrael a Hamás jsou krůček od dohody o šestitýdenním příměří

EuroZprávy.cz

Podle nejmenovaného vysokého činitele americké administrativy Izrael podpořil rámec dohody o příměří v Pásmu Gazy a propuštění části izraelských rukojmích, které drží teroristické hnutí Hamás.

Feb 22

Na povrch vyplynuly nové informace o brutalitě útoku Hamásu na Izrael

EuroZprávy.cz

Palestinské militantní hnutí Hamás se při loňském útoku na jih Izraele ze 7. října dopustilo systematického sexuálního násilí včetně znásilnění a mrzačení žen. Vyplývá to ze zprávy Sdružení krizových center pro znásilnění v Izraeli (ARCCI).

Feb 19

Ganc naznačil, jak může Hamás zabránit izraelské ofenzivě v Rafahu

EuroZprávy.cz

Izrael ozřejmil, za jakých okolností zahájí ofenzivu v Rafahu na jihu Pásma Gazy. Počítá s ní v případě, že teroristé z hnutí Hamás nepropustí rukojmí do začátku ramadánu. Ožehavým aktuálním tématem je také návrh omezení vstupu na…

Feb 5

Dohoda se bortí? Hamás má podmínky, které Izrael odmítá

EuroZprávy.cz

Palestinské hnutí Hamás nezveřejnil svou odpověď na návrh dohody o izraelských rukojmích, který mu předložily Katar a Egypt. S odvoláním na izraelskou televizi Kešet 12 o tom informoval zpravodajský web The Times of Israel.

Dec 8

Izrael varoval Česko a další státy před aktivitami Hamásu

EuroZprávy.cz

Izrael varoval lídry několika evropských zemí včetně Česka před sítí agentů Hamásu v Evropě. Upozornil na to Jerusalem Post s tím, že varování obdržely i Belgie, Británie, Nizozemí, Švédsko, Itálie, Maďarsko, Německo či Evropská unie.

Dec 1

NYT: Izrael věděl o plánovaném útoku Hamásu už před rokem

EuroZprávy.cz

Izraelské bezpečnostní orgány disponovaly od loňského roku dokumentem popisujícím plánovaný útok palestinského hnutí Hamás na izraelské území sousedící s Pásmem Gazy. Informoval o tom deník New York Times.

Nov 30

Příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás se opět prodlužuje

eurozpravy.cz

Příměří mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamás se prodlužuje o jeden den do pátku. Ve čtvrtek to podle agentury AFP potvrdil mluvčí katarského ministerstva zahraničí Madžíd Ansárí.

Nov 27

Borrell žádá o prodloužení příměří mezi Izraelem a hnutím Hamás

EuroZprávy.cz

Šéf diplomacie EU Josep Borrell požádal prodloužení příměří mezi Izraelem a hnutím Hamás, které má vypršet v úterý ráno. Příměří by podle něj mělo být udržitelné a dlouhotrvající.

Nov 20

Izrael i Hamás popírají zprávy o příměří a výměně rukojmích

eurozpravy.cz

Vysoce postavení představitelé Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás v pondělí popřeli tvrzení, že by dosáhli dohody o příměří a výměně rukojmí.

Nov 18

Jordánský ministr označil útok Izraele za ostudnou agresi. Hamás se mu prý zničit nepodaří

EuroZprávy.cz

Jordánský ministr zahraničí Ajman Safadi v sobotu ostře kritizoval izraelskou válku proti Hamásu v Pásmu Gazy. Na summitu Mezinárodního institutu pro strategické studie (IISS Manama Dialogue) ji označil za "ostudnou agresi" proti…

Oct 30

Hamás vypálil z pásma Gazy rakety na území Izraele

EuroZprávy.cz

Z pásma Gazy bylo v pondělí ráno odpáleno směrem na území Izraele několik raket. Podle stanice CNN jde o náznak, že palestinské militantní hnutí Hamás je navzdory více než třítýdennímu intenzivnímu bombardování ze strany izraelské armády…

Oct 26

Netanjahu se poprvé vyjádřil k odpovědnosti za útok Hamásu na Izrael

EuroZprávy.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poprvé uvedl, že bude muset poskytnout odpovědi na bezpečnostní selhání, v důsledku kterých hnutí Hamás 7. října zaútočilo na Izrael. Uvedl to server Times of Israel. Stalo se tak po několika týdnech od…

Oct 25

Erdogan: Hamás nejsou teroristé, ale osvoboditelé. Do Izraele už nepojedeme

eurozpravy.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil dnes, že ruší plány na svou návštěvu Izraele kvůli podle něj "nehumánní" izraelské vojenské operaci proti militantní skupině Hamás v pásmu Gazy. Uvedl to server Times of Israel.

Oct 13

Hamás vypálil další rakety na izraelská města

EuroZprávy.cz

Radikální palestinské hnutí Hamás uvedl dnes odpálilo další salvy raket na několik izraelských měst. Od soboty, kdy teroristé zaútočili proti Izraeli, u stát zasypali tisícovkami raket.

Oct 10

Čtvrtý den války v Izraeli: Hamás vypálil stovky raket, izraelské letectvo bombarduje Gazu

EuroZprávy.cz

Válka v Izraeli pokračuje čtvrtým dnem a počet mrtvých a zraněných na obou stranách dál roste. Izraelské letectvo v noci i během dne dál bombardovalo stovky cílů napříč Pásmem Gazy, zatímco Hamás k večeru vyslal na Izrael stovky raket.

Oct 9

WSJ: S útokem na Izrael pomáhal Hamásu Írán

eurozpravy.cz

Na útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael se od srpna podílely také íránské revoluční gardy. Uvedl to Wall Street Journal s tím, že o zahájení útoku se rozhodlo před týdnem na schůzce v libanonském Bejrútu. Server se odkazuje na vysoce…

Oct 8

Hamás: Írán nám poskytl podporu při útoku na Izrael

eurozpravy.cz

Írán podle Hamásu poskytl podporu radikálům při víkendovém útoku na Izrael. Pro BBC to uvedl mluvčí skupiny Ghazi Hamad.

May 17

Izrael zesílil bombardování Gazy, v ostřelování pokračoval i Hamás

eurozpravy.cz

Izraelská armáda v noci na dnešek zesílila bombardování palestinského Pásma Gazy, na město Gaza vypálila přes sto raket, informovala agentura AP. Podle armádního prohlášení bylo zničeno 15 kilometrů tunelů a domy devíti velitelů…