English

Agresivní Čína se dere k moci? Z USA zní varování před hedvábnou stezkou

EuroZprávy.cz

NÁZOR - Agresivní honba čínského režimu Si Ťin-pchinga za globální mocí začíná vyvolávat protireakci, deklaruje editorial serveru Washington Post. Renomovaný deník v něm konstatuje, že snaha Pekingu o nastolení hegemonie v Jihočínském moři…

More from EuroZprávy.cz

Jun 5

Čínská loď u Tchaj-wanu ohrozila americké plavidlo. Peking se ozval

EuroZprávy.cz

Čínská vojenská loď v sobotu nebezpečným manévrem ohrozila americké armádní plavidlo v Tchaj-wanském průlivu, informovalo americké námořnictvo. Čína následně obvinila USA z toho, že se snaží o destabilizaci situace v regionu.

Nov 29

Čínská armáda tvrdí, že v Jihočínském moři zahnala řízenými střelami americký křižník

Čínská armáda dnes uvedla, že v Jihočínském moři zahnala americký křižník s řízenými střelami. Podle ní nelegálně vplul do vod poblíž sporných Spratlyho ostrovů, informovala agentura Reuters. Washington se k incidentu dosud nevyjádřil.

Oct 8

Jaderná ponorka amerického námořnictva v Jihočínském moři narazila

Patnáct amerických námořníků utrpělo v sobotu lehčí zranění, když jaderná ponorka USS Connecticut narazila v Jihočínském moři do "neznámého objektu." S odvoláním na americké námořnictvo o tom dnes informoval server BBC News. Podle…

Jul 3

Pentagon odsuzuje čínská vojenská cvičení v Jihočínském moři

Pentagon odsoudil konání čínských vojenských cvičení v okolí sporného souostroví v Jihočínském moři. Ještě více destabilizuje situaci v regionu, uvedlo americké ministerstvo obrany ve svém čtvrtečním sdělení.

Oct 14

Americko-čínská válka na obzoru? Peking považuje lodě v Jihočínském moři za útok

Lodě amerického námořnictva v Jihočínském moři dnes označil Peking za ofenzivní krok. A chystaný prodej amerických zbraní Tchaj-wanu představuje narušování čínských vnitřních záležitostí, řekl dále ve vysílání stanice Fox News čínský…

Apr 28

Enormní hrozba pro Rusko a Čínu? Tato americká loď může ovládnout moře

Washington - Americké raketové torpédoborce třídy Zumwalt by měly do budoucna patřit k nejpokročilejším lodím, které budou brázdit vody světových oceánů. Americké námořnictvo má k dispozici zatím pouze jediný exemplář s názvem USS Zumwalt,…

Aug 6

Země ASEAN a Čína se dohodly na jednání o Jihočínském moři

Manila - Ministři zahraničí ze Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) a Číny přijali dnes rámcovou dohodu, která stanoví principy pro jednání o pravidlech chování v Jihočínském moři.

Apr 6

Duterte nařídil rozmístit filipínské vojáky v Jihočínském moři, čeká se hněv Pekingu

Manila - Územní spory vede Čína také s Filipínami. Tamní prezident Rodrigo Duterte nařídil, aby byli na neobydlených útesech a ostrůvcích v Jihočínském moři, které si Manila nárokuje, rozmístěni filipínští vojáci.

Feb 19

Letadlová loď USA zahájila hlídku v Jihočínském moři

Bangkok - Americké námořnictvo oznámilo, že skupina plavidel vedená letadlovou lodí Carl Vinson zahájila v sobotu rutinní operaci v Jihočínském moři. Mezi Pekingem a Washingtonem dlouhodobě roste napětí v této oblasti.

Dec 15

Čína nainstalovala zbrojní systémy na ostrovech v Jihočínském moři

Peking - Čína pravděpodobně rozmístila protiletadlové a protiraketové systémy na všech sedmi umělých ostrovech, které vybudovala v Jihočínském moři.

Jul 19

Bez uznání arbitráže nejednáme. Filipíny odmítly rozhovory s Pekingem o Jihočínském moři

Peking - Čínská vláda nabídla Filipínám jednání o územních nárocích v Jihočínském moři, Manila to ale odmítla. Peking si totiž stanovil podmínku, že se během rokování nebude brát v potaz verdikt soudu v Haagu.

Jul 12

Čína nemá nárok na ostrovy v Jihočínském moři, rozhodl soud v Haagu. Peking verdikt ignoruje

EuroZprávy.cz

Haag/Šanghaj - Mezinárodní rozhodčí soud v Haagu dnes konstatoval, že Čína nemá územní nárok na sporné ostrovy v Jihočínském moři, které představují strategicky důležitou oblast.

Jun 5

Zavede Peking kontroly letadel v Jihočínském moři? Kerry mluví o provokaci

Ulánbátar - Ministr zahraničí USA John Kerry během návštěvy Mongolska prohlásil, že pokud Čína bude kontrolovat cizí letadla nad Jihočínským mořem, budou to Spojené státy považovat za provokaci. Peking si taková slova nenechal líbit.

Mar 3

USA reaguje na Čínské zbrojení: Co se chystá v Jihočínském moři?

Washington/Nové Dillí/Tokio – Napětí v oblasti Jihočínského moře se dále stupňuje. Poté, co Čína nezmírnila zbrojení v regionu, se Spojené státy rozhodly odpovědět vlastním vojenským cvičením, kterého se také zúčastní Indie a Japonsko.…

Jan 30

Americký torpédoborec proplul spornou oblastí Jihočínského moře

Washington - Americký torpédoborec Curtis Wilbur dnes v Jihočínském moři proplul pásmem 12 námořních mil od ostrova, na který si dělají nárok Čína a další dva státy.

Dec 8

USA vyslaly průzkumný letoun nad Jihočínské moře, reakce Pekingu je ostrá

Washington - Spojené státy vyslaly v pondělí průzkumný letoun do oblasti Jihočínského moře, na kterou si dělá nárok Čína. Letoun P8 Poseidon bude mít základnu v Singapuru. Stroj bude během úvodní mise působit v oblasti týden, pak se k němu…

Nov 18

Napětí v Jihočínském moři: Obama varoval Peking před stavbou umělých ostrovů

Manila - Na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), který se dnes a zítra koná na Filipínách, se probírají také politické otázky. Americký prezident Barack Obama dnes vyzval Čínu, aby přestala stavět umělé ostrovy…

Nov 6

EU tlačí Čínu k vyřešení sporů o Jihočínské moře

Lucemburk - Evropská unie vyzvala Čínu a země jihovýchodní Asie, aby vyřešily své spory kolem Jihočínského moře. Uvedla to dnes šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Nov 4

Žádné další hlídkování v Jihočínském moři, důrazně varuje Čína americkou armádu

Peking - Týden starý konflikt kvůli torpédoborci USS Lassen, který narušil čínské výsostné vody, má svou dohru. Čínský ministr obrany ostře vyzval USA, aby nadále neohrožovaly svrchovanost a zájmy jeho národa.

May 9

Jihočínské moře vře: Peking buduje nové ostrovy, Pentagon je znepokojen

Peking/Washington - Pentagon pozorně sleduje aktivity Pekingu v Jihočínském moři. Podle nové zprávy amerického ministerstva obrany Čína dál rozšiřuje své území na sporných Spratlyho ostrovech a stále intenzivněji tam buduje novou umělou…