English

EU chystá reformu pravidel WTO. Reaguje na stížnosti USA

Týden.cz / Byznys

Evropská unie zveřejnila návrhy na reformu pravidel pro urovnávání sporů v rámci Světové obchodní organizace (WTO), na kterých se dohodla s Čínou a několika dalšími zeměmi.

More from Týden.cz / Byznys

Jun 12

EU je připravena zavést clo až 38,1 procenta na dovoz čínských elektromobilů

Týden.cz / Byznys

Evropská unie je připravena zavést předběžné clo až 38,1 procenta na dovoz čínských elektromobilů, oznámila dnes Evropská komise (EK). Na ty čínské automobilky, které jsou s unijní exekutivou ochotny spolupracovat na vyšetřování dopadů…

Apr 17

Šéf Evropské komory varuje! Čeká EU obchodní válka s Čínou?

www.tyden.cz

Rostoucí vlna protekcionismu v obchodě mezi Čínou a Evropskou unií by mohla přerůst v obchodní válku. Varoval před tím dnes podle agentury Reuters předseda Evropské komory v Číně Jens Eskelund.

May 25

Sledují čínští hackery americkou infrastrukturu? Čína to odmítá

Tvrzení, že čínští hackeři sledují americkou kritickou infrastrukturu, jsou dezinformační kampaní iniciovanou Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo čínské ministerstvo zahraničí.

Sep 2

Čína u WTO podala kvůli novým clům stížnost na USA

Týden.cz / Byznys

Čína podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Spojené státy, a to kvůli novým clům, která Washington zavedl na dovoz čínského zboží. Oznámilo to čínské ministerstvo obchodu. Cla podle ministerstva porušují konsensus, na…

Jun 10

Vývoz z Číny navzdory clům rostl, dovoz klesl

Týden.cz / Byznys

Vývoz z Číny v květnu se navzdory americkým clům vrátil nečekaně k růstu. Dovoz do země naopak klesl a zaznamenal nejvyšší propad za téměř tři roky, což naznačuje, že domácí poptávka zůstává slabá.

May 4

Trump se o dovozních clech na auta z EU ještě nerozhodl

Týden.cz

O dovozních clech na auta z Evropské unie (EU) jsem ještě nerozhodl, uvidíme co bude, řekl v sobotu ve Washingtonu americký prezident Donald Trump. Připomněl, že EU se ke Spojeným státům podle jeho názoru chovala v obchodních záležitostech…

Sep 20

Čína pokračuje v otevírání ekonomiky, sníží dovozní cla

Týden.cz / Byznys

Čína hodlá snížit průměrnou celní sazbu na dovoz od většiny svých obchodních partnerů, a to už v říjnu. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Jun 30

Americká automobilka varuje Trumpa před dovozními cly

Týden.cz / Byznys

Americká automobilka General Motors Co. varuje prezidenta Spojených států Donalda Trumpa před vyššími dovozními cly na zahraniční vozy a automobilové součástky. Podle největšího výrobce aut v zemi by opatření mohlo ohrozit i…

Jun 25

Vyšší americká cla na dovoz aut z EU by ovlivnila české HDP

Týden.cz / Byznys

Případné zavedení dvacetiprocentních amerických cel na dovoz automobilů z EU by mělo na českou ekonomiku dopad v řádu desetin procenta HDP a tisíců pracovních sil.

Jun 8

Harley Davidson nejspíš bude muset zdražit. Kvůli novým clům

Týden.cz / Byznys

Americký výrobce motocyklů Harley-Davidson připravuje opatření na zavádění nových cel, které v odvetě za americká cla na dovoz hliníku a oceli připravuje EU. Zvýšení nákladů na výrobu i dovoz motocyklů do Evropy se podle společnosti mohou…

Jun 8

Americký obchodní deficit s Čínou v květnu znovu stoupl

Týden.cz / Byznys

Obchodní deficit Spojených států s Čínou v květnu uprostřed vzájemných sporů o zavádění cel opět stoupl. Oproti předchozímu měsíci se schodek prohloubil o 2,4 miliardy USD na 24,6 miliardy dolarů.

Jun 1

Evropská unie napadla americká cla u Světové obchodní organizace

Týden.cz / Byznys

Evropská unie přeložila u Svetové obchodní organizace (WTO) žádost o konzultace se Spojenými státy ohledně cel, která USA uvalily na dovoz oceli a hliníku z unie.

May 20

USA a Čína se dohodly na snížení amerického obchodního schodku

Týden.cz / Byznys

Spojené státy a Čína se dohodly na opatřeních zaměřených na výrazné snížení amerického obchodního deficitu. Vyplývá to ze společného prohlášení obou zemí. Čína by podle dohody měla nakupovat více amerického zboží, zejména zemědělských a…

Apr 6

Čína žádá EU o podporu v obchodním sporu s USA

Týden.cz / Byznys

Čína vyzvala Evropskou unii, aby ji podpořila v postoji proti protekcionismu Spojených států a pomohla jí prosadit mezinárodní obchodní řád.

Mar 26

Hlavními obchodními partnery EU byly Spojné státy a Čína

Týden.cz / Byznys

Hlavními obchodními partnery Evropské unie v loňském roce byly Spojné státy a Čína. Obě země měly na celkovém obchodu s EU téměř třetinový podíl. Následují Švýcarsko, Rusko, Turecko a Japonsko.

Mar 6

Obchodní válka? EU zvažuje odvetná cla na dovoz amerického zboží

Týden.cz / Byznys

Evropská unie zvažuje odvetná cla 25 procent na dovoz široké škály zboží ze Spojených států, pokud americký prezident Donald Trump neustoupí od plánu uvalit clo ve stejné výši na dovoz oceli.

Feb 5

Čína znovu otevře antidumpingové šetření dovozu škrobu z EU

Týden.cz / Byznys

Čína znovu otevře antidumpingové šetření dovozu bramborových škrobů z Evropské unie, neboť platnost dosavadních tarifů končí v úterý.

Dec 9

EU vyšetřuje dovoz čínské nerezové oceli, Peking je znepokojený

Týden.cz / Byznys

Evropská komise začala vyšetřovat, zda čínští výrobci některých druhů nerezové oceli neprodávají své produkty na evropském trhu za nepřiměřeně nízké ceny.

Oct 20

Inspekce musí kvůli nedostatkům kontrolovat i dovoz ze zemí EU

Týden.cz / Byznys

Kvůli opakovaně zjištěným nedostatkům musí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nadále kontrolovat i potraviny z členských zemí EU, nejen dovoz ze států mimo unii. Některé členské státy zjevně nemají zameteno před vlastním…

Jul 12

Summit EU-Čína: zažehná Brusel "obchodní válku"?

Týden.cz / Byznys

V Pekingu začíná dvoudenní vrcholná schůzka EU-Čína. Předseda Evropské rady Donald Tusk, šéf Evropské komise Jean-Claud Juncker a další evropští činitelé budou s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a premiérem Li Kche-čchiangem hovořit…