English

Mayovou čeká jednání s opozicí. Corbyn ale schůzku odmítá

Britská premiérka Theresa Mayová má na programu sérii jednání s představiteli opozičních stran i vlastními poslanci ve snaze nalézt řešení brexitového patu. Setkání s lídrem opozice v Dolní sněmovně Jeremym Corbynem ji nicméně nečeká.

More from Týden.cz / Zahraničí

May 21

Mayová nabídla další variantu. I ústupky ohledně irské pojistky

Premiérka Theresa Mayová představila kompromisní plán, který má pomoci napočtvrté prosadit v britském parlamentu její brexitovou dohodu s Evropskou unií.

Apr 3

Vzrůstající nedůvěra. Corbyn chce dohodu s Mayovou v zákoně

Pakliže se s britskou premiérkou bude schopen dohodnout na plánu pro podobu odchodu Británie z Evropské unie, bude lídr opozičních labouristů požadovat ukotvení tohoto plánu v zákoně.

Feb 25

Tlak na Mayovou se stupňuje, dohoda je v nedohlednu

Britská premiérka Theresa Mayová čelí stále většímu tlaku na odklad odchodu Británie z EU, pokud se nepodaří dosáhnout dohody o něm, napsal v pondělí server BBC.

Feb 20

Mayová chce záruku, že irská pojistka bude dočasná

Cílem britské premiérky Theresy Mayové před večerním jednáním v Bruselu je získat od Evropské unie nová ujištění o tom, že tzv. irská pojistka v brexitové dohodě by nemohla platit trvale.

Feb 14

Parlament nepodpořil Mayovou ve snaze upravit irskou pojistku

Britská Dolní sněmovna odmítla podpořit premiérku Theresu Mayovou v její snaze upravit podmínky takzvané irské pojistky v brexitové dohodě.

Feb 5

Mayová bude v Bruselu jednat s Junckerem

Britská premiérka Theresa Mayová navštíví ve čtvrtek Brusel, kde bude jednat s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, řekl jeho mluvčí Margaritis Schinas.

Jan 30

Mayová nastínila úpravy irské pojistky. Projedná je s Corbynem

Středeční výměna názorů britské premiérky Theresy Mayové s opozičním lídrem Jeremym Corbynem se točila okolo podoby "alternativních ujednání", která by podle úterního hlasování v Dolní sněmovně měla nahradit severoirskou pojistku v…

Jan 23

Mayová odmítá odklad brexitu, Corbyn ji kritizoval za neústupnost

Vícekrát se lídr labouristů Jeremy Corbyn britské premiérky Theresy Mayové ptal, zda vyloučí britský odchod z Evropské unie bez dohody, odpovědi se ale nedočkal.

Jan 17

Mayovou čeká jednání s opozicí. Corbyn ale schůzku odmítá

Britská premiérka Theresa Mayová má na programu sérii jednání s představiteli opozičních stran i vlastními poslanci ve snaze nalézt řešení brexitového patu. Setkání s lídrem opozice v Dolní sněmovně Jeremym Corbynem ji nicméně nečeká.

Jan 16

Premiérku Mayovou čeká večer hlasování o nedůvěře

Britskou konzervativní premiérku Theresu Mayovou čeká ve středu večer v dolní komoře parlamentu hlasování o nedůvěře. Návrh předložila v úterý labouristická opozice, když vláda rekordním rozdílem prohrála klíčové hlasování o dojednaných…

Dec 19

"Hloupá ženská", Corbyn prý urazil Mayovou

Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn vyvolal v dolní komoře parlamentu bouři emocí, když podle mnohých v reakci na kritiku premiérky Theresy Mayové zamumlal slova "hloupá ženská" (stupid woman).

Dec 13

Premiérka Mayová netriumfovala, píše britský tisk

Týden.cz

Britská premiérka Theresa Mayová dokázala obhájit důvěru svých konzervativních poslanců, opozice proti ní ve vlastních řadách je ale příliš silná a poškozuje ji. Ve čtvrtečních vydáních se na tom shodla většina předních britských deníků.

Dec 11

Mayová: EU chce pomoci Británii s irskou pojistkou

Evropská unie je ochotná pomoci britské vládě získat podporu pro dohodu o brexitu, která narazila na odpor londýnských zákonodárců zejména kvůli takzvané irské pojistce, jež se týká budoucího režimu na irské hranici.

Nov 20

Skotská premiérka jednala s Mayovou, volá po koalici opozice

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v Londýně vyzvala lídry opozičních stran v britském parlamentu ke spolupráci na vytvoření alternativy k vládnímu plánu pro odchod Británie z Evropské unie.

Oct 19

Mayová je připravena ustoupit v otázce irské hranice

Britská premiérka Theresa Mayová je ochotna upustit od požadavku striktního časového omezení klauzule, která by i po brexitu zajistila udržení Severního Irska v evropské celní unii, a umožnila tak zachování nynějšího volného režimu na…

Sep 19

Mayová odmítne nový návrh EU k irské hranici

Britská premiérka Theresa Mayová ve středu odmítne nový unijní návrh, jak vyřešit režim na irských hranicích po brexitu.

Jun 23

Opoziční lídr boduje. Corbyn je důvěryhodnější než Mayová

Předseda britské opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn poprvé v průzkumu veřejného mínění předstihl v důvěře Theresu Mayovou.

Jun 7

Mayová a Corbyn se ve finále kampaně přou o lidská práva

V Británii vrcholí kampaň před čtvrtečními parlamentními volbami, kterou v posledních dnech ovlivnily nedávné teroristické útoky z Londýna a Manchesteru.

Jun 5

Corbyn couvá. Mayovou už nevyzývá k demisi

Šéf britské labouristické opozice Jeremy Corbyn očividně mírní své prohlášení po londýnském teroristickém útoku o tom, že by konzervativní premiérka Theresa Mayová měla rezignovat kvůli rozpočtovým škrtům a snižování počtu policistů v době…

Sep 24

Corbyn zůstává v čele britských labouristů

Týden.cz

Lídrem britských labouristů zůstává jejich dosavadní šéf Jeremy Corbyn. Ve stranickém hlasování získal téměř 62 procent odevzdaných hlasů, uvedla stranická komise. Hlasování se zúčastnilo více než půl milionu členů a registrovaných…