English

Ruští žoldnéři se vydali za Madurem. Chrání ho před ochrankou

Týden.cz

Do Venezuely v minulých dvou dnech zamířili bojovníci ruské soukromé armády, aby ochránili prezidenta Nicoláse Madura před bouřlivými protesty obyvatel a možnými úklady jeho vlastní ochranky.

More from Týden.cz

Feb 20

Trump: Madura drží u moci kubánští vojáci

Kubánská vláda odmítla tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že její vojáci působí ve Venezuele a chrání tamního autoritářského vládce Nicoláse Madura.

Jan 26

Ruští žoldnéři se vydali za Madurem. Chrání ho před ochrankou

Týden.cz

Do Venezuely v minulých dvou dnech zamířili bojovníci ruské soukromé armády, aby ochránili prezidenta Nicoláse Madura před bouřlivými protesty obyvatel a možnými úklady jeho vlastní ochranky.

Sep 26

Vyšetřete Madura, žádají mezinárodní soud americké země

Pět latinskoamerických zemí a Kanada žádá Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu, aby zahájil vyšetřování více než desítky představitelů venezuelského režimu, včetně prezidenta Nicoláse Madura, kvůli zločinům proti lidskosti.

Aug 17

"Chceme elektřinu! Pryč s Madurem!" křičeli demonstranti v Caracasu

Násilné protesty se konaly v centru venezuelské metropole, kde jsou obyvatelé některých čtvrtí už skoro dva dny bez elektřiny. Venezuelané viní z opakovaných výpadků energie i dodávek vody vládu autoritářského prezidenta Nicoláse Madura.

Aug 6

EU zablokuje americké sankce Íránu. Chrání zapojené subjekty

Opatření na ochranu evropských firem proti obnoveným sankcím Spojených států vůči Íránu jsou připravena a v úterý nabudou platnosti společně s krokem Washingtonu.

Apr 12

Kubánský rum odolává americkému embargu

Kubánský rum, který je známý po celém světě, dokáže konkurovat největším značkám, přestože nemá přístup na americký trh kvůli embargu vyhlášenému proti tomuto karibskému ostrovu v roce 1962.

Jan 24

Americká města chrání migranty, vláda chce proti nim zakročit

Americká vláda zesílila svůj boj proti takzvaným azylovým městům, která chrání přistěhovalce bez platných dokladů před deportací. Ministerstvo spravedlnosti podle agentury Reuters vyzvalo několik amerických měst o důkazy, že místní…

Oct 20

Skupina venezuelských soudců prchla před Madurem do Chile

Skupina venezuelských soudců jmenovaných parlamentem ovládaným opozicí se ve čtvrtek uchýlila do exilu v Chile, neboť jim v rodné vlasti prezident Nicolás Maduro hrozil zatčením. Pětice soudců byla více než dva měsíce na chilské ambasádě a…

Apr 18

Americká média zasahovala do ruských voleb! zní z Moskvy

Šéf ruského parlamentního výboru pro informační politiku Leonid Levin obvinil americká média z pokusů ovlivnit parlamentní volby v Rusku v roce 2016. Mluvil především o Rádiu Svoboda, internetovém zpravodajském serveru Hlas Ameriky a ruské…

Mar 3

Bože, cara chraň! Ruští nacionalisté chtějí návrat do doby říše

Týden.cz

Ruští nacionalisté navrhli v dolní parlamentní komoře změnu státních symbolů, které by se vrátily k vlajce a státní hymně z dob ruského impéria. Podle Liberálnědemokratické strany Vladimira Žirinovského by se dosavadní bílomodročervená…

Jan 11

Ruská kompra na Donalda Trumpa. Co zatím (ne)víme

Aféra kolem údajných kompromitujících materiálů, kterými má na nového amerického prezidenta Donalda Trumpa disponovat ruská tajná služba FSB, začala ihned hýbat světovým děním. Ještě před svým uvedením do úřadu musí Trump čelit těžkému…

Nov 28

Americké aerolinky zahájily komerční lety na Kubu

Týden.cz / Byznys

Americké letecké společnosti zahájily pravidelné letecké spojení mezi Spojenými státy a Havanou. Jako první tam odstartoval letoun největšího amerického přepravce American Airlines z Miami na Floridě, zatímco společnost JetBlue Airways…

Nov 27

Kuba a kubánský komunismus slovy Fidela Castra

Ve věku devadesáti let v noci na sobotu zemřel bývalý kubánský vůdce Fidel Castro. Muž, který v roce 1959 při revoluci převzal moc na Kubě a přeměnil zemi na komunistický stát, jemuž vládl téměř pět desetiletí, byl proslulý svými dlouhými,…

Oct 13

Americký výzkum varuje před ruským vlivem

Rusko chce ve střední a východní Evropě využít hospodářských a politických pák, aby manipulovalo tamními státy, diskreditovalo západní hodnoty a podkopalo transatlantické vztahy.

Sep 27

Kerry se poprvé oficiálně setkal s prezidentem Venezuely Madurem

V Kolumbii se v pondělí setkali ministr zahraničí USA John Kerry a venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Apr 13

Ruské letouny přelétávaly nad americkou lodí v Baltu

Dvojice ruských vojenských letadel Su-24 provedla v minulých dvou dnech opakované přelety nad americkým torpédoborcem umístěným v Baltském moři. Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele.

Jan 28

Američtí turisté plní kubánské hotely. "Klid" skončil, ceny rostou

Týden.cz

Zatímco ještě před rokem nebylo v kubánských hotelech problém najít volné místo a na turistické autobusy se nestály fronty, dnes cizinci mnohdy zažívají rozčarování. Počet turistů se totiž po uvolnění amerického omezení zvýšil téměř o…

Jun 12

Ruská stíhačka těsně minula americký výzvědný letoun

Ruský bojový letoun ve velké rychlosti proletěl jen tři metry od výzvědného letadla amerického letectva a málem způsobil havárii. Incident se stal 30. května v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem.

Jan 21

Kubu navštívila americká delegace. Jednají o zlepšení vztahů

www.tyden.cz

Do Havany ve středu k historickým jednáním o normalizaci vztahů mezi Kubou a Spojenými státy přicestovala poradkyně amerického ministra zahraničí Roberta Jacobsonová.

Dec 21

Kubánský prezident se zúčastní setkání amerických států

www.tyden.cz

Kubánský prezident Raúl Castro se zúčastní jako první nejvyšší kubánský činitel celoamerického summitu, jehož příští setkání se uskuteční v dubnu v Panamě. Castro to řekl v kubánském parlamentu.