English

Čína se bojí neblahých následků. Washington a Moskva by měly spor řešit

Čínská vláda vyzvala Spojené státy a Rusko, aby spor kolem smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) vyřešily dialogem.

More from Týden.cz / Zahraničí

Feb 13

Spojené státy doporučily svým občanům opustit Rusko

Spojené státy doporučily svým občanům pobývajícím v Rusku, aby okamžitě opustili zemi. Jako důvod uvádějí válku na Ukrajině či možnost svévolného zatčení. Uvedlo to na svých webových stránkách americké velvyslanectví v Rusku.

May 28

Čína a Rusko bojkotují summit v Bahrajnu, který pořádá USA

Čína a Rusko se nezúčastní červnového summitu v bahrajnském hlavním městě Manáma, který pořádají Spojené státy. S odvoláním na sdělení čínského velvyslance v Palestině Kua Weje o tom v úterý informoval zpravodajský server Al-Džazíra. Na…

Apr 1

NATO bude řešit vztahy s Ruskem. Nasměruje Moskvu k INF?

Ministři zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance tento týden ve Washingtonu důrazně vyzvou Ruskou federaci, aby se včas vrátila k podmínkám smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Novinářům to v Bruselu řekl…

Mar 29

Rusko nebude regulovat internet jako Čína, řekl Medvěděv

Rusko se při regulaci internetu nevydá čínskou cestou, prohlásil v pátek v Moskvě premiér Dmitrij Medveděv.

Mar 11

Albrightová: USA se nezajímají o svět. Hrozbou Rusko i Čína

Současné Spojené státy americké se podle někdejší diplomatky a české rodačky Madeleine Albrightové málo zajímají o to, co se děje ve světě. USA podle ní vytvořily vakuum, do kterého se začíná dostávat třeba Čína se stále rostoucím vlivem v…

Feb 2

"Naše odpověď bude zrcadlová." Rusko odstupuje od smlouvy o raketách

Rusko rovněž odstupuje od smlouvy s USA o likvidaci raket středního a krátkého doletu z roku 1987. Na setkání s ministry zahraničí Sergejem Lavrovem a obrany Sergejem Šojguem to řekl prezident Vladimir Putin.

Dec 4

NATO došlo k závěru: Rusko porušuje dohodu o likvidaci raket

Týden.cz

Severoatlantická aliance došla k závěru, že Rusko vývojem a rozmístěním rakového systému 9M729 porušuje smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF).

Oct 5

Obvinění Ruska? Propaganda, nařkla Moskva Nizozemsko

Týden.cz

Nizozemská obvinění na adresu Ruska jsou další zinscenovanou propagandistickou akcí, která vážně komplikuje dvoustranné vztahy a zavání špionomanií.

Jun 8

Putin je v Pekingu, aby upevnil vztahy Ruska s Čínou

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl na třídenní návštěvu Číny, během níž hodlá především potvrdit dobré bilaterální vztahy.

Apr 14

Trump: Monstrum Asad, Rusko na scestí. Moskva vyhrožuje

Týden.cz

Chemický útok byl podle Trumpa "významnou eskalací v používání chemických zbraní tímto velmi strašným režimem". Prezident USA zdůraznil, že je připraven v útocích pokračovat, dokud Sýrie neustane v používání chemických zbraní.

Aug 29

Čína: Hrozby KLDR nikam nevedou. Co na to Rusko?

Rusko po nejnovějším severokorejském raketovém testu trvá na tom, aby se KLDR podřídila rezolucím Rady bezpečnosti OSN. Prohlásil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Aug 29

Moskva se snaží rozptýlit obavy z rusko-běloruských manévrů

Zprávy světových médií o "ruské hrozbě" kvůli chystaným rusko-běloruským manévrům nemají nic společného s realitou, prohlásil v úterý náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin.

Aug 15

Rusko a Čína chtějí prosadit řešení severokorejské krize

Ministři zahraničí Ruska a Číny Sergej Lavrov a Wang I chtějí prosazovat rusko-čínský návrh řešení severokorejské krize v Radě bezpečnosti OSN. Dohodli se na tom dnes podle agentury TASS v telefonickém rozhovoru. Návrh vyzývá KLDR k…

Jun 2

Rusko a Čína neodstoupí od pařížské dohody jako USA

Rusko a Čína uvedly, že neodstoupí od pařížské dohody o ochraně klimatu.

Sep 12

Moskva se čertí: Ukrajinci unesli z Ruska našeho vojáka!

Ruské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo ukrajinské tajné služby, že unesly ruského vojáka a jeho bratra z ruského území. Vyzvalo Kyjev k okamžitému vrácení ruských občanů.

Aug 20

Rusko a Čína zahájily své dosud největší námořní cvičení

Týden.cz

Vojenská námořnictva Ruska a Číny zahájila největší společné manévry v moderní historii. Cvičení se koná v Japonském moři a potrvá do 28. srpna. Informovala o tom agentura Nová Čína.

Apr 30

Čína a Rusko si zastřílejí při manévrech ve Středomoří

www.tyden.cz

Moskva a Peking demonstrují svou rostoucí vojenskou moc. Obě země chtějí poprvé v historii uspořádat společné vojenské cvičení ve Středozemním moři, tedy v bezprostřední blízkosti Evropy.

Mar 20

Rusko a Čína bojkotovaly debatu RB OSN o Krymu

www.tyden.cz

Rusko, Čína, Venezuela a Angola ve čtvrtek bojkotovaly neformální diskusi Rady bezpečnosti věnovanou stavu lidských práv na okupovaném Krymu, která se z iniciativy Litvy konala v newyorském sídle OSN.

Mar 16

Čína je třetí ve vývozu zbraní. Vedou USA a Rusko

www.tyden.cz

Do trojice největších světových vývozců zbraní se nově dostala Čína, která za poslední čtyři roky zvýšila svůj podíl na celosvětovém trhu na pět procent. Největšími zbrojními exportéry jsou ale i nadále Spojené státy a Rusko.

Feb 5

Osa Moskva-Atény. Putin pozval Tsiprase do Ruska

www.tyden.cz

Ruský prezident Vladimir Putin pozval nového předsedu řecké vlády Alexise Tsiprase, aby se 9. května v Moskvě zúčastnil oslav konce druhé světové války. Oznámili to dnes Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov a úřad řeckého…