English

Konec dohody: ministři obrany NATO diskutují o vztahu k Rusku

Ministry obrany zemí NATO čeká odpoledne v Bruselu diskuse o konkrétní reakci aliance na avizovaný konec existence americko-sovětské smlouvy o zákazu raket krátkého a středního doletu.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jul 26

Americké volby: Rusko bylo agresivnější, než se myslelo

Rusko v prezidentských volbách v USA v roce 2016 zaútočilo na volební systémy ve všech 50 amerických státech a jeho agresivita byla mnohem větší, než se dosud soudilo.

Feb 13

Konec dohody: ministři obrany NATO diskutují o vztahu k Rusku

Ministry obrany zemí NATO čeká odpoledne v Bruselu diskuse o konkrétní reakci aliance na avizovaný konec existence americko-sovětské smlouvy o zákazu raket krátkého a středního doletu.

Dec 2

James Mattis: Rusko zkoušelo ovlivnit kongresové volby

Týden.cz

Rusko se pokoušelo ovlivnit listopadové americké kongresové volby a nadále se snaží podkopat demokratické procesy, které jsou ale Spojené státy připraveny hájit. Na Reaganově obranném fóru v Kalifornii to prohlásil americký ministr obrany…

Oct 16

Americký ministr obrany Mattis popřel úvahy o rezignaci

Americký ministr obrany James Mattis ujistil, že zůstává součástí týmu prezidenta Donalda Trumpa a že má plnou prezidentovu podporu. Ten v nedělním rozhovoru s televizí CBS News nevyloučil, že Mattis je na odchodu a svého ministra označil…

Aug 22

NATO odmítá, že síly aliance ve východní Evropě ohrožují Rusko

Severoatlantická aliance ve středu odmítla tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že síly NATO ve východní Evropě znamenají pro Rusko hrozbu.

Jul 11

Americký Senát podpořil NATO po Trumpových kritikách aliance

Americký Senát vystoupil na obranu Severoatlantické aliance poté, co šéf Bílého domu Donald Trump před aliančním summitem NATO ostře kritizoval.

May 15

Íránský ministr si pochvaloval konstruktivní jednání v Bruselu

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf po úterním jednání se šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou řekl, že šlo o dobrou a konstruktivní schůzku.

Apr 27

Maďarsko vetovalo jednání ministrů NATO s partnerem z Ukrajiny

Maďarsko kvůli sporu s Ukrajinou o právech maďarské menšiny blokuje schůzku ministrů zahraničí členských zemí NATO a jejich ukrajinského kolegy.

Nov 8

Ministři obrany NATO potvrdili plán na nová velitelství

Ministři obrany zemí Severoatlantické aliance v Bruselu podle očekávání odsouhlasili záměr rozšířit alianční velitelské struktury. Budoucí nová velitelství mají podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga zajistit rychlou a…

Sep 21

Rusko varovalo americké spojence, aby neprovokovali

Syrští povstalci podporovaní USA u provincie Dajr az-Zaur zřejmě ostřelovali syrské vládní jednotky. Pokud se budou podobné incidenty opakovat, Rusko podnikne patřičné kroky, varovala Moskva Washington.

Jul 23

Nové sankce pro Rusko? Brusel vyzval USA k opatrnosti

Týden.cz / Byznys

Evropská komise v neděli varovala americký Kongres před přijetím nových sankcí proti Rusku a vyzvala Washington, aby zamýšlené kroky koordinoval s partnery ze skupiny G7.

Nov 19

Americkým ministrem obrany by se mohl stát Petraeus

Novým americkým ministrem obrany by se mohl stát i bývalý americký generál a exředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) David Petraeus.

Nov 13

Šéf NATO: Aliance se bez amerického vedení neobejde

Spojené státy ani Evropa nemohou samostatně zajistit vlastní obranu a bezpečnost. Uvedl to generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg v článku pro nedělní britský The Observer. Zdůraznil potřebu silného amerického vedení,…

Jul 15

Rusko umístí na Krymu nový systém protivzdušné obrany

Rusko v srpnu umístí na Krymský poloostrov, který země anektovala v roce 2014, svůj vylepšený systém protivzdušné obrany S-400. EU i Spojené státy považují obsazení ukrajinského Krymu za nelegální a vyhlásily kvůli němu vůči Moskvě sankce.

Jul 4

Rusko v Polsku nechceme. Máme NATO

Kdyby šlo vše podle Poláků, mělo by být radši trochu více NATO: od varšavského summitu aliance očekávají viditelné posílení východního křídla. Vedle konfliktu na Ukrajině hraje roli také historická nedůvěra vůči Moskvě.

May 6

Členství Ukrajiny v NATO? Rusko ničí americké plány

Týden.cz

Americko-ruské vztahy jsou již nyní špatné a ještě je zhoršují američtí diplomaté vysíláním protichůdných poselství ohledně budoucích vztahů Ukrajiny se Severoatlantickou aliancí. Napsal to expert na východoevropské reformy Josh Cohen.

Apr 19

Rusko se chystá na agresi vůči NATO, tvrdí polský ministr

Rusko nadále představuje pro Severoatlantickou alianci vážnou hrozbu, přičemž jeho kroky nasvědčují tomu, že se Moskva systematicky připravuje na akt agrese vůči NATO.

Apr 23

USA nařkly Rusko z posílení protivzdušné obrany na Ukrajině

www.tyden.cz

Spojené státy ve středu obvinily Rusko z posilování systémů protivzdušné obrany na východě Ukrajiny a z účasti na výcviku proruských separatistů. Ruské síly a separatističtí povstalci tak nadále porušují podmínky příměří dojednané v únoru…

Feb 19

Rusko je pro Evropu hrozbou, tvrdí britský ministr obrany

www.tyden.cz

Rusko představuje podle britského ministra obrany Michaela Fallona reálnou a aktuální hrozbu pro evropskou bezpečnost. Podle médií to Fallon řekl cestou do Sierry Leone a zároveň poukázal na rostoucí napětí mezi Moskvou a Severoatlantickou…

Feb 16

Nová jména v sankcích. I náměstek ministra obrany Ruska

www.tyden.cz

První náměstek ruského ministra obrany, různí ministři samozvaných separatistických východoukrajinských republik, velitelé jejich ozbrojených skupin i poslanci ruského parlamentu se nově ocitli na sankčním seznamu Evropské unie.