English

Čína začíná uplatňovat zvýšená cla na zboží z USA

Týden.cz / Byznys

Peking začal počínaje sobotou uplatňovat zvýšená cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty 60 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu korun).

More from Týden.cz / Byznys

Aug 7

Export z Číny vzrostl i přes americká cla a koronavirovou krizi

Týden.cz / Byznys

Vývoz z Číny se v červenci navzdory koronaviru a americkým clům zvýšil meziročně o 7,2 procenta, nejrychleji za sedm měsíců.

May 14

Americká cla na čínské produkty. Jaké zboží na seznamu není?

Týden.cz / Byznys

Seznam výrobků, které by mohly po příslušné proceduře podléhat americkým clům ve výši až 25 procent uvaleným na čínské zboží, zahrnuje i mobily či laptopy. Nejsou do něj však zahrnuty léky nebo vzácné minerály, uvedl v pondělí Úřad…

May 13

Čína uvalí odvetná cla na americké zboží

Týden.cz / Byznys

Peking se rozhodl od 1. června uvalit nová cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty 60 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu korun). Reaguje tak na nedávné zvýšení amerických cel na čínské zboží.

May 11

Trump nařídil cla na veškerý zbývající čínský dovoz

Týden.cz / Byznys

Prezident USA Donald Trump nařídil Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR), aby zahájil proces vedoucí k uvalení cel na téměř veškerý zbývající dovoz z Číny. Informoval o tom podle agentury Reuters v prohlášení obchodní zmocněnec…

Oct 30

Vláda Spojených států se chystá uvalit další cla na dovoz z Číny

Týden.cz / Byznys

Vláda Spojených států se chystá uvalit cla na veškerý zbývající dovoz z Číny, pokud listopadové rozhovory amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínským protějškem Si Ťin-pchingem nepřinesou zmírnění obchodní války mezi oběma zeměmi.

Sep 18

Peking zavede nová cla na americké zboží

Týden.cz

Peking zavede 24. září nová cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty zhruba 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). Oznámilo to čínské ministerstvo financí. Reaguje tak na nová americká cla na čínské produkty v…

Sep 16

Trump oznámí další cla na dovoz z Číny. Ale mírnější

Týden.cz / Byznys

Americký prezident Donald Trump se v pondělí chystá oznámit nová cla na na čínské zboží, jehož hodnota dovozu dosahuje 200 miliard USD (4,4 bilionu Kč) ročně, přestože se jeho poradci připravují na obchodní jednání s Čínou.

Jul 18

Evropská unie zavede cla na dovoz elektrokol z Číny

Týden.cz / Byznys

Evropská unie (EU) zavede od čtvrtka cla na dovoz veškerých elektrokol z Číny. Podle Evropské komise (EK) budou v rozmezí 27,5 procenta až 83,6 procenta, uvádí se ve věstníku EU.

Jul 11

USA zavedou další cla na dovoz čínského zboží

Týden.cz / Byznys

Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer v úterý oznámil, že Spojené státy uvalí další cla na dovoz čínského zboží.

Jul 6

Americká cla vstoupila v platnost. Čína vrací úder

Týden.cz / Byznys

Obchodní konflikt mezi dvěma největšími světovými ekonomikami se dále vyostřil. Spojené státy zavedly clo ve výši 25 procent na čínský dovoz v celkové hodnotě 34 miliard dolarů (asi 753 miliard korun) a Čína vzápětí odpověděla stejným…

Jun 25

Vyšší americká cla na dovoz aut z EU by ovlivnila české HDP

Týden.cz / Byznys

Případné zavedení dvacetiprocentních amerických cel na dovoz automobilů z EU by mělo na českou ekonomiku dopad v řádu desetin procenta HDP a tisíců pracovních sil.

Jun 1

Evropská unie napadla americká cla u Světové obchodní organizace

Týden.cz / Byznys

Evropská unie přeložila u Svetové obchodní organizace (WTO) žádost o konzultace se Spojenými státy ohledně cel, která USA uvalily na dovoz oceli a hliníku z unie.

Apr 10

Čínský prezident slíbil snížení cla na dovoz automobilů

Týden.cz / Byznys

Čína bude pokračovat v otevírání své ekonomiky a sníží cla na dovoz automobilů a dalšího zboží. Slíbil to čínský prezident Si Ťin-pching. Peking podle něj rovněž zlepší podmínky pro podnikaní zahraničních firem v Číně.

Apr 2

Dolar mírně klesá, dolů ho tlačí nová čínská cla na zboží z USA

Týden.cz / Byznys

Americký dolar mírně oslabuje. Dolů ho tlačí nová čínská cla na dovoz zboží ze Spojených států, která stupňují obchodní napětí mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Apr 2

Obchodní válka: Čína zavádí cla na výrobky z USA. Až 25 procent

Týden.cz / Byznys

Čína s platností od pondělí zavádí cla ve výši až 25 procent na 128 výrobků ze Spojených států. Už dříve avizovaným krokem reagoval Peking na uvalení cel na dovoz oceli a hliníku do USA, které v březnu nařídil prezident Donald Trump.

Mar 19

Obchodní svazy v USA se bouří proti zavedení cla na čínské zboží

Týden.cz / Byznys

Až 45 obchodních svazů zastupujících největší společnosti ve Spojených státech žádá amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby neuvaloval cla na dovoz z Číny. Varují, že to bude mimořádně škodlivé pro americkou ekonomiku a spotřebitele.

Mar 6

Obchodní válka? EU zvažuje odvetná cla na dovoz amerického zboží

Týden.cz / Byznys

Evropská unie zvažuje odvetná cla 25 procent na dovoz široké škály zboží ze Spojených států, pokud americký prezident Donald Trump neustoupí od plánu uvalit clo ve stejné výši na dovoz oceli.

Jan 27

EU uvalila antidumpingová cla na dovoz ocelových trubek z Číny

Týden.cz / Byznys

Evropská unie uložila konečná antidumpingová cla na dovoz trubek z nerezové oceli a tvarovek pro svařování natupo z Číny, aby ochránila domácí průmysl. Cla se pohybují od 5,1 do 64,9 procenta, uvedla Evropská komise.

Dec 9

EU vyšetřuje dovoz čínské nerezové oceli, Peking je znepokojený

Týden.cz / Byznys

Evropská komise začala vyšetřovat, zda čínští výrobci některých druhů nerezové oceli neprodávají své produkty na evropském trhu za nepřiměřeně nízké ceny.

Aug 17

Americký dolar posiluje, obavy z Pekingu jdou stranou

Týden.cz / Byznys

Americký dolar v pondělí posiluje a vůči koši hlavních světových měn zpevňuje už třetí den za sebou. Obchodníci se opět zaměřili na možnost zvýšení úrokových sazeb v USA a obavy z hrozby měnové války vedené Čínou ponechali stranou.