English

Slavní slavných. Které rodiny lásku k filmu nezapřou?

Týden.cz

Geny člověk neovlivní, a zatímco v některých případech to může být na škodu, v jiných zase štěstí nejen pro blízké, ale i okolí. V našem případě rovnou pro filmový svět. Které hollywoodské hvězdy mají slavné rodiče, již už před nimi ve…

More from Týden.cz

Mar 11

Nolanův Oppenheimer má Oscary za nejlepší film, režii i herce v hlavní roli

Životopisné drama Oppenheimer režiséra Christophera Nolana potvrdilo roli favorita na 96. ročníku předávání filmových cen americké Akademie filmového umění a věd, Oscarů.

Apr 16

Festival v Annecy uvede čtyři české animované filmy

www.tyden.cz

Čtyři krátké filmy s českou účastí zařadil nejvýznamnější světový festival animovaného filmu ve francouzském Annecy do soutěžních sekcí. Krátký film Kolotoč, který vznikl v belgicko-české koprodukci, bude soutěžit v hlavní sekci určené…

Jan 13

Nominaci na Oscara za krátký animovaný film získala Dcera

www.tyden.cz

V kategorii krátký animovaný film byl na filmového Oscara nominován krátkometrážní snímek Dcera studentky pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) Darji Kaščejevové (Daria Kashcheeva).

Sep 13

Český animovaný film získal studentského Oscara

www.tyden.cz

Český animovaný film Dcera získal prestižní ocenění americké Akademie filmového umění a věd, zvané studentský Oscar. Režisérka a studentka pražské FAMU Daria Kaščejevová (Daria Kashcheeva) tak navázala na úspěch Jana Svěráka s filmem…

Aug 27

Festival v Benátkách letos s českým filmem v hlavní soutěži

www.tyden.cz

Nejstarší filmový festival světa ve středu v Benátkách zahajuje 76. ročník a po mnoha letech na něm bude mít výrazné zastoupení česká kinematografie. V hlavní soutěži bude o Zlatého lva usilovat nejnovější film Nabarvené ptáče režiséra…

May 29

Festival animovaných filmů v Annecy uvede i tři česká díla

www.tyden.cz

Na největším festivalu animovaných filmů v Annecy budou tři snímky z české kinematografie. Z 3096 přihlášených snímků z 93 zemí organizátoři vybrali dva české loutkové filmy a jeden animovaný dokument do dvou soutěžních kategorií.

Feb 13

Hlavní role amerických filmů stále častěji patří ženám a menšinám

Týden.cz

Rekordní počet hlavních rolí v nejvýdělečnějších amerických filmech loni reprezentovaly ženy nebo rasové menšiny. Ujistila to podle agentury AP skupina Annenberg Inclusion Initiative při Jihokalifornské univerzitě.

Jan 28

Nejlepší film je podle amerického sdružení herců Black Panther

www.tyden.cz

Hlavní cenu amerického Sdružení filmových a televizních herců (SAG) získalo v neděli dobrodružné sci-fi Black Panther.

Dec 28

Český herec podlehl rakovině. Bylo mu pouhých 30 let

sedmicka.tyden.cz

Na druhý svátek vánoční náhle zemřel mladý herec, moderátor a zpěvák Aleš Kubát. Herec známý z několika seriálů a Národního divadla v Brně zemřel na zákeřnou nemoc v pouhých 30 letech.

Dec 3

Přehlídka animovaného filmu nabídne osmdesát programových bloků

www.tyden.cz

Více než osmdesát programových bloků na čtrnácti místech Olomouce nabídne letos Přehlídka filmové animace a současného umění PAF Olomouc. Průřez aktuálním zahraničním i českým audiovizuálním uměním představí divákům tento týden od středy…

Jun 3

Pat a Mat míří podruhé do kin. Jak si stojí český animovaný film?

www.tyden.cz

Diváci v tuzemsku nemají příliš možností sledovat nové české animované filmy, v Česku vzniká jeden celovečerní animovaný snímek ročně. Jedním z důvodů je malý počet animátorů.

Apr 6

Ve věku 82 let zemřel Isao Takahata, tvůrce animovaných filmů

www.tyden.cz

Ve věku 82 let zemřel světoznámý japonský režisér animovaných filmů a spoluzakladatel animátorského studia Ghibli Isao Takahata.

Jan 9

Před sto lety zemřel "otec" animovaného filmu Reynaud

www.tyden.cz

V chudobě a zapomnění zemřel 9. ledna 1918 ve věku 73 let Charles-Émile Reynaud, který je považován za jednoho z otců animovaného filmu.

Oct 13

Americké herce zaujaly české delikatesy

Speciality české gastronomie zaujaly herce, kteří v těchto dnech natáčejí v Brdech a v Praze akční sci-fi film Alpha Code. Herečku Denise Richardsovou, známou hlavně jako partnerku Jamese Bonda z filmu Jeden svět nestačí, překvapily a…

Jul 17

Ve věku 89 let zemřel americký oscarový herec Martin Landau

www.tyden.cz

Ve věku 89 let zemřel americký oscarový herec Martin Landau.

Mar 1

Ve 38 letech zemřel herec z filmu Divoké včely

Zdeněk Raušer si zahrál pouze ve dvou českých filmech. V roce 2001 se objevil po boku Tatiany Vilhelmové ve snímku Divoké včely. Zemřel náhle 26. února v pouhých 38 letech!

Dec 15

V hlavní soutěži Berlinale bude polský film s českou účastí

www.tyden.cz

Hlavní soutěže 67. ročníku filmového festivalu Berlinale se příští rok zúčastní polský film Přes kosti mrtvých, vyrobený v široké mezinárodní koprodukci, do níž se zapojila i česká kinematografie.

Jun 5

Historický triumf hokejistů připomene animovaný film

www.tyden.cz

Nejen hokejoví fanoušci si budou moci v roce 2018 u příležitosti 20. výročí připomenout trochu neobvykle slavný triumf české reprezentace na olympijském turnaji v Naganu. Zmapuje ho celovečerní animovaný film Nagano - Zrození hrdinů.

Mar 12

"Oscarová" Irglová uvede v Plzni irský animovaný film

www.tyden.cz

Animovaný film Píseň moře uvede v Plzni skladatelka a držitelka Oscara Markéta Irglová. V Domě hudby odehraje zároveň 29. března svůj jediný letošní koncert v České republice.

Jan 26

Birdman se líbí. Získal hlavní cenu amerických herců

www.tyden.cz

Hlavní cenu amerického Sdružení filmových a televizních herců (SAG) získala tragikomedie Birdman. Za film s nejlepším hereckým obsazením byl tento snímek označen na nedělním gala večeru SAG v Los Angeles.