English

Ocelová raketa Elona Muska by měla „zhubnout“ až o patnáct tun

iDNES.cz / Technet

Společnost SpaceX chce svou inovativní lodí Starship zcela zásadně změnit létání do vesmíru. Ale předtím ji ještě čeká mnoho práce.

More from iDNES.cz / Technet

Jan 13

Raketa Vulcan je dlouho očekávanou konkurencí pro Muska a jeho SpaceX

iDNES.cz / Technet

Start rakety Vulcan společného podniku amerických firem Boeing a Lockheed Martin ukázal vzestup nového rivala pro společnost SpaceX podnikatele Elona Muska. O tento milník dlouho usilovala americká vláda, která se snaží dosáhnout škály…

Dec 10

Falcon Heavy: raketa, na které si SpaceX málem vylámala zuby

iDNES.cz / Technet

„Třikrát. Třikrát jsem ji chtěl zrušit,“ prohlásil o raketě Falcon Heavy zakladatel společnosti SpaceX a její duchovní otec Elon Musk. „Bylo to mnohem těžší, než jsme si dokázali představit.“ Nyní jeho raketa vynese tak trochu utajený…

Mar 2

Astronauté z USA, SAE a kosmonaut z Ruska míří na ISS lodí Elona Muska

iDNES.cz / Technet

Ve čtvrtek ráno se do kosmu vydala pilotovaná loď CrewDragon, která veze čtveřici budoucích obyvatel Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Vůbec poprvé se na ISS dostane i astronaut Spojených arabských emirátů z území USA.

Feb 17

Největší raketa SpaceX se chystá na let. Už překonala legendární Saturn V

iDNES.cz / Technet

Společnost SpaceX minulý poprvé provedla testovací zážeh téměř všech motorů Raptor na raketě Super Heavy B7. Byl to možná poslední velký test před první orbitální misí Starship, která je předběžně plánována na březen.

Dec 6

Japonský módní magnát zřejmě oznámí, kdy poletí k Měsíci lodí Elona Muska

iDNES.cz / Technet

Japonský módní magnát Júsaku Maezawa po online schůzce s Elonem Muskem naznačil na svém twitterovém účtu, že by mohl zveřejnit finální termín své další cesty do vesmíru. Po letu na ISS by se tak vydal na cestu kolem Měsíce.

Nov 1

Po třech letech letěla největší funkční raketa SpaceX. Nesla tajnou družici

iDNES.cz / Technet

Raketa Falcon Heavy vynesla úspěšně náklad označovaný jako USSF-44. Tato nejvýkonnější raketa společnosti SpaceX letěla poprvé od roku 2019.

Nov 1

Muskova raketa Falcon Heavy veze do vesmíru satelity pro americkou armádu

iDNES.cz / Technet

Dlouhé čekání na příští start Falconu Heavy je u konce. Raketa odstartovala z floridského mysu Canaveral na první misi po tříleté pauze. Firma SpaceX patřící miliardáři Elonu Muskovi veze na oběžnou dráhu satelity pro vesmírné síly…

Feb 14

VIDEO: Desítky družic Starlink společnosti Elona Muska shořely v atmosféře

iDNES.cz / Technet

Společnost SpaceX připravila nechtěnou podívanou poté, co se při únorovém startu nepodařilo umístit na oběžnou dráhu většinu ze 49 vypuštěných družic Starlink. Kvůli nepříznivému „vesmírnému počasí“ shořely v atmosféře.

Jul 31

SpaceX otestovala obří raketu Super Heavy na zemi a už chystá tu pro let

iDNES.cz / Technet

Hotová raketa Super Heavy prošla poprvé testem. Prototyp B3 je téměř 70 metrů vysoký kolos, který nyní úspěšně prošel tlakovými zkouškami a zážehem tří motorů. Souběžně s tím pokračuje výroba vylepšeného prototypu B4 a také lodi Starship…

Sep 23

Ocelová raketa Elona Muska by měla „zhubnout“ až o patnáct tun

iDNES.cz / Technet

Společnost SpaceX chce svou inovativní lodí Starship zcela zásadně změnit létání do vesmíru. Ale předtím ji ještě čeká mnoho práce.

Oct 1

Budoucnost je v oceli. Firma SpaceX představila raketu pro lety k Marsu

iDNES.cz

Šéf společnosti SpaceX Elon Musk o víkendu ukázal novinky z projektu kosmické lodi Starship. Koncept s tímto názvem byl představen poprvé před rokem, od té doby ale hodně „vyspěl“ - a zcela změnil vzhled.

May 4

Raketa Falcon 9 se zásobovací lodí Dragon úspěšně odstartovala k ISS

iDNES.cz / Technet

Společnost SpaceX v sobotu z Floridy úspěšně vyslala raketu Falcon 9 s nákladní lodí Dragon, která nese 2,5 tuny zásob pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), napsala agentura AP. Nynější let Falconu musel být z technických důvodů…

Apr 10

SpaceX chystá ve čtvrtek ostrý start nejvýkonnější rakety Falcon Heavy

www.idnes.cz

Po úspěšném testovacím letu se ve čtvrtek vydá do vesmíru na svou první pracovní misi raketa Falcon Heavy. Na oběžnou dráhu tento nosič společnosti SpaceX vynese komunikační satelit.

Feb 7

S posádkou už v červenci. SpaceX otestuje loď pro pilotované lety

iDNES.cz / Technet

První zkušební let nové kosmické lodě americké společnosti SpaceX Crew Dragon určené pro přepravu lidí byl stanoven na druhého března. Předchozí plány počítaly už s lednovým startem. O dalším posunu termínu informovala NASA.

Oct 8

VIDEO: Raketa společnosti SpaceX předvedla světelnou podívanou

iDNES.cz / Technet

Vůbec poprvé se společnosti SpaceX podařilo odstartovat s raketou Falcon 9 z kalifornské letecké základny Vandenberg a zároveň přistát s prvním stupněm této rakety. Předvedla při tom nádhernou světelnou podívanou.

Jun 12

Hledá se využití pro největší raketu Falcon Heavy

iDNES.cz / Technet

První let nejsilnější rakety současnosti, nosiče Falconu Heavy, úspěšně proběhl už před více než čtyřmi měsíci, ale její budoucnost je stále nejasná. Jistých zakázek je zatím doslova jen pár.

Jan 29

Tunelovací společnost Elona Muska začala prodávat plamenomety za 10 tisíc

technet.idnes.cz

The Boring Company, tunelovací společnost založená Elonem Muskem, nyní na webu nabízí plamenomety. V předprodeji stojí jeden plamenomet 10 tisíc Kč.

Jan 29

Největší raketa současnosti Falcon Heavy odstartuje 6. února

iDNES.cz

Po úspěšném pozemním testu aktuálně nejsilnější rakety světa Falcon 9 Heavy, chystá společnost Space X ostrý start. Podle šéfa firmy Elona Muska to bude příští úterý 6. února.

Dec 21

Elon Musk zveřejnil fotografie Falconu Heavy, nejsilnější rakety USA

iDNES.cz

Zakladatel soukromé vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk na twitteru zveřejnil fotografie nové rakety nazvané Falcon Heavy, která se po legendárním Saturnu V stane nejsilnějším americkým raketovým nosičem.

Mar 31

Úspěch Elona Muska: „repasovaná“ raketa poprvé vzlétla do vesmíru

iDNES.cz / Technet

Americká soukromá společnost SpaceX jako první na světě opakovaně použila první stupeň nosné rakety k vynesení družice na oběžnou dráhu, což má snížit náklady na vesmírné lety. K historickému letu se raketa Falcon 9 vydala z odpalovací…