English

Vláda se lekla a teď budí rozpaky. Nevypověděla všechny ruské agenty, říká bývalý diplomat

Seznam Zprávy

Podle bývalého velvyslance v Rusku a USA Petra Koláře by se měly počty lidí na české ambasádě v Moskvě a té ruské v Praze vyrovnat. Výbuchy ve Vrběticích jsou státním terorismem, řekl pro Seznam Zprávy.

More from Seznam Zprávy

Jun 19

Ruský soud zakázal české innogy Energie vést arbitráž mimo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruský soud zakázal české innogy Energie a francouzské Engie vést arbitráž proti Gazpromu v zahraničí. Při neuposlechnutí hrozí firmám pokuty.

Jun 12

Novinář k sabotážím s ruskou stopou: Není to česká hysterie

Seznam Zprávy

V souvislosti s případem muže, který je kvůli pokusu o žhářský útok v Praze, obviněn z terorismu se objevují další podrobnosti. Cizinec podle zjištění SZ po zadržení řekl, že si ho najali za peníze. Stopy vedou až do Ruska.

Jun 9

České sankce proti Rusku se zadrhly

Seznam Zprávy

Ministerstvu zahraničních věcí se zatím nepodařilo obsadit oddělení, které se má věnovat sankční politice. Agendu „dočasně“ řeší úředníci z jiných pracovišť. A na českém sankčním seznamu zůstává od jeho spuštění jediná položka.

Apr 13

Rusko vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Rusko dnes vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě. České ministerstvo zahraničí označilo krok Moskvy za neadekvátní.

Mar 10

Co píší v Rusku: Z pultů mizí české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nehledejte hlubokou analýzu ruských stanic, zpravodajských webů, novin či agentur. Nabízíme jen drobný vhled do toho, na jaké zprávy narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Mar 2

Do Ruska přestává téct české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nesouhlas se zabíjením na Ukrajině vyjádřil lídr Plzeňský Prazdroj, dvojka trhu Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar nebo Bernard. České pivovary se tak v reakci na válku odstřihávají od dodávek do Ruska.

Mar 1

Rusko hrozí zabavením majetků. Diplomacie plánuje zavřít Český dům v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Rusko vyhrožuje Západu zabavováním majetku cizincům. Česká republika má kromě nemovitostí v Moskvě také kancelářské prostory v Petrohradu.

Feb 17

Biden čeká ruskou invazi v příštích dnech, Rusko vyhostilo diplomata USA

Seznam Zprávy

Dění na Ukrajině jsme sledovali v on-line reportáži.

Apr 23

Máme v Moskvě unikát. Teď se o něj bojím, říká muž, který prodává v Rusku české skláře

Seznam Zprávy

Jiří Podhola do loňského roku vedl Český dům v Moskvě. Teď šéfuje firmě, která „prodává“ v Rusku české skláře. „Současné vztahy obou zemí se na obchodu neprojeví hned,“ říká pro SZ Byznys.

Apr 22

Český velvyslanec Pivoňka zatím v Moskvě zůstává, Rusko ale zareaguje

Seznam Zprávy

Nejen světoví politici, ale i zahraniční média a novináři reagují na diplomatickou krizi mezi Českem a Ruskem. Čtvrteční oznámení vyhoštění zhruba sedmi desítek zaměstnanců ruské ambasády v Praze vyvolalo reakce po celém světě.

Apr 22

Rusko-česká roztržka lidi v Rusku nezajímá. Ani v byznysu, říká podnikatel

Seznam Zprávy

„Pokud by došlo k další eskalaci, může to mít vliv na akceptaci českého zboží ruskými orgány při dovozu – změnou výše cla nebo různými žertíky se zadržováním kamiónů,“ říká o byznysu s Ruskem Jan Petrák, která tam působí už 7 let.

Apr 21

Nejen vyhoštění diplomaté opustili Česko. Rusko v tichosti stáhlo dalšího agenta

www.seznamzpravy.cz

Na odhalení zpravodajce upozornilo ruskou stranu ministerstvo zahraničí. Ta jej sama odeslala domů.

Apr 18

Rusko vyhostí 20 českých diplomatů, vyslechl si český velvyslanec

Seznam Zprávy

Rusko přichystalo odvetu za vyhoštění svých 18 diplomatů z pražské ambasády. Prvním krokem bylo předvolání českého velvyslance Vítězslava Pivoňky na ministerstvo zahraničí.

Oct 9

Hledaný finančník s českými kořeny může mít vazby na ruskou FSB

www.seznamzpravy.cz

Vypátrala to skupina Bellingcat, když začala zkoumat pád finanční skupiny Wirecard. Právě v té byl finančník manažerem. Společnost padla, když se ukázalo, že jí chybí téměř 50 miliard korun, které vykazovala ve svém účetnictví.

Jun 15

Rusko vyhostilo dva české diplomaty, ČR má problém za vyřešený

Seznam Zprávy

Rusko dnes informovalo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku o vyhoštění dvou českých diplomatů. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

May 14

Po stopách ruského špiona v Praze: setkal se s českými politiky

Seznam Zprávy

Andrej Viktorovič Končakov působí dva roky jako ředitel Ruského střediska vědy a kultury. Z této pozice se pak mohl zcela legitimně dostat k řadě významných českých představitelů.

Apr 30

Zprávy o plánu zabít české politiky jsou nemyslitelné, reaguje Rusko

Seznam Zprávy

Zprávu o plánu zabít české politiky, která se objevila v týdeníku Respekt, označil dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za „nemyslitelnou“.

Apr 6

Pomsta za Koněva? Na české velvyslanectví v Moskvě měli zaútočit ruští radikálové

Seznam Zprávy

Podle zpráv z ruského serveru drugoros.ru měli v neděli zaútočit na české velvyslanectví v Moskvě ruští nacionální bolševici. Podle informací šlo o odplatu za odstranění sochy maršála Koněva v Praze.