English

Nejbohatší člověk světa poletí vlastní raketou do kosmu i s teenagerem

iDNES.cz / Technet

Ještě nedávno vedl společnost Amazon, nyní předal otěže svému nástupci a rozhodl se vydat na hranici vesmíru ve své lodi, kterou vyrobila jeho společnost Blue Origin. Jeff Bezos je dalším miliardářem, který nejdříve otestuje na vlastní…

More from iDNES.cz / Technet

May 20

Další krok k návratu na Měsíc. Lunární modul pro NASA postaví Bezos

iDNES.cz / Technet

Společnost Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose získala zakázku amerického Národního úřadu pro letectví (NASA). Postaví lunární modul za 3,4 miliardy dolarů (75 miliard korun). NASA v podobném tendru před dvěma lety vybrala firmu SpaceX,…

May 15

Několik úspěchů a pak zničená raketa. Zakladatel Amazonu se však nevzdává

iDNES.cz / Technet

Společnost Blue Origin má na svém kontě několik úspěšných letů do kosmického prostoru, a to včetně letů s posádkou. Avšak během poslední bezpilotní mise byla zničena raketa. Přesto má šéf firmy a zakladatel Amazonu Jeff Bezos v plánu…

May 8

Vynesla do kosmu i kapitána Kirka. Blue Origin však cílí až na Měsíc

iDNES.cz / Technet

V pomyslném souboji miliardářů o dopravu lidí a nákladu do vesmíru vede Elon Musk se svou firmou SpaceX. Zakladatel Amazonu Jeff Bezos to však nechce nechat jen tak. Jeho firma Blue Origin sice zatím nabízí jen krátké lety do vesmírného…

Jul 27

Mezinárodní kosmická stanice zažila i modul, který se musel nafouknout

iDNES.cz / Technet

V roce 1986 začala éra modulově stavěných orbitálních stanic. Tou úplně první se stala sovětská stanice Mir. Mnohem známější je ale ta, která nám bude kroužit nad hlavou ještě mnoho let.

Oct 26

Bezosův Blue Origin chce vypustit komerční vesmírnou stanici, bude v ní i hotel

iDNES.cz / Ekonomika

Komerční vesmírnou stanici se chystá do konce desetiletí vypustit soukromá americká kosmická společnost Blue Origin, kterou vlastní zakladatel internetového prodejce Amazon Jeff Bezos.

Jul 20

Miliardář Bezos s hosty strávili minuty v kosmu

iDNES.cz

O něco málo více než deset minut trvala celá cesta od startu do přistání pro čtyři vesmírné turisty, kteří se v úterý po 15. hodině vydali na skok na hranici mezi Zemí a vesmírem. Dopravila je tam při prvním ostrém letu raketa společnosti…

Jul 12

KOMENTÁŘ: Kosmické závody stárnoucích boháčů

iDNES.cz

Kosmické lety se v neděli vrátily ke kořenům létání. Je to podobné jako v samotných počátcích aviatiky, kdy létající stroje sedlali zámožní dobrodruzi, píše ve svém komentáři šéfeditor MF DNES Bohumil Špaček.

Jun 7

Miliardář Bezos poletí do vesmíru. Spolu s bratrem v lodi své firmy Blue Origin

Zakladatel technologické firmy Amazon a jeden z nejbohatších lidí na světě chce do vesmíru. Jakmile jeho společnost Blue Origin vypraví svůj první let, bude u toho i Jeff Bezos. Společně s ním cestu absolvuje i jeho bratr Mark. Let je…

Feb 16

Na palubě jen civilisté. Chystá se kosmický start jako žádný jiný

iDNES.cz / Technet

Společnost SpaceX připravuje první let kosmický let plně v soukromé režii. Poprvé mají celou posádku tvořit amatéři, kteří za sebou nemají výcvik na astronauta či kosmonauta. Platit bude jen jeden z nich.

Jan 27

Třeba tentokrát i přistane. Chystá se další zkouška nové kosmické lodi

iDNES.cz / Technet

Ke startu se chystá další prototyp „marsovské“ lodi společnosti SpaceX označený Starship 9, zkráceně SN9. Při letu předchozího prototypu došlo při přistání k velmi působivému výbuchu, uvidíme, jak se bude dařit novému stroji.

May 31

KOMENTÁŘ: Spojené státy se opět staly kosmickou supervelmocí

www.idnes.cz

Američané konečně vypustili vlastní kosmickou loď s lidmi. Po devíti letech nemohoucnosti. Spojené státy se vrátily do pozice kosmického lídra, píše spisovatel Karel Pacner.

Apr 23

Soukromá kosmická loď pro lety s posádkou při zkoušce vybuchla

iDNES.cz

Firma SpaceX během testů únikových raketových motorů přišla o jeden exemplář lodě Crew Dragon. Stroj, který za sebou měl úspěšný demonstrační let ke stanici ISS, byl podle všeho nenávratně poškozen.

Apr 17

Amazon se chystá spustit hudební službu zdarma

iDNES.cz

Amazon připravuje vážnou konkurenci bezplatné hudební službě Spotify. Doplní tak své portfolio placeného streamovaného audia.

Mar 2

První soukromá kosmická loď určená pro posádku letí k ISS

iDNES.cz

Společnost SpaceX vypustila v sobotu ráno svou kosmické lodi Crew Dragon. Po absolvování všech zkoušek má vozit posádku k Mezinárodní vesmírné stanici ISS a na další mise.

Nov 3

Podívejte se na sekundy před havárií kosmické lodi Sojuz FG

iDNES.cz / Technet

Nepovedený start lodi Sojuz MS-10 z 11. října vyvolal další otázky ohledně ruského kosmického programu. Podívejte se na video přímo z paluby rakety.

Mar 8

Proč chodit na horory? Alexa od Amazonu se sama strašidelně směje

iDNES.cz

Asistentka s umělou inteligencí od Amazonu se bezdůvodně začíná smát, hlásí někteří uživatelé. Obchod o problému ví a řeší ho změnou příkazů.

Apr 28

V roce 2018 se má na Mars dostat první soukromá kosmická loď

iDNES.cz / Technet

Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska chce už v roce 2018 vyslat kosmickou loď Dragon na planetu Mars. Má jít o ověřovací let bez lidské posádky.

Jan 4

Ruská kosmická agentura Roskosmos končí. Nahradí ji nová organizace

iDNES.cz

Menší byrokracie a sjednocení veškerého kosmického programu Ruska pod jednu střechu. To má být výsledek reorganizace, v jejímž rámci je zrušena kosmická agentura Roskosmos.

Nov 13

Na zem spadl obří kus kosmického smetí a vědci byli u toho

iDNES.cz / Technet

Velký kus vesmírného smetí v pátek kolem sedmé hodiny ráno vstoupil do atmosféry a zřítil se do Indického oceánu. Vědci diskutují o tom, zda šlo o kus rakety či o miniaturní meteorit. Díky včasné detekci mohli vědci z NASA sledovat vstup…

May 19

Korupce, lajdáctví a blížící se bouře. To je ruský kosmický program

iDNES.cz / Technet

Mohlo by se zdát, že ruské rakety padají z nebe jako zralé ovoce. Problém je však mnohem hlubší a rozhodně jej nelze připsat na vrub raket Proton M, které už dávno prověřil čas a patří k nejspolehlivějším na světě. V ruském kosmickém…