English

Ruský boj s pandemií: žádný lockdown, Putin schválil týden placeného volna

Seznam Zprávy

Rusko prožívá novou vlnu koronaviru a tamní úřady přemýšlí, co dál. Podpory od předsedy tamní vlády i prezidenta už se dostalo plánu na celonárodní nepracovní týden, který by šíření viru pomohl zastavit.

More from Seznam Zprávy

Feb 10

V Rusku se demonstrovalo kvůli mobilizaci. Policie zadržela několik lidí

www.seznamzpravy.cz

V Jekatěrinburgu a v Moskvě se demonstrovalo. Protestů se účastnili především příbuzní ruských vojáků mobilizovaných do války proti Ukrajině. Tamní úřady varovaly před účastí, policie zatkla několik lidí.

Dec 8

Putin oznámil kandidaturu v nadcházejících ruských prezidentských volbách

www.seznamzpravy.cz

Vladimir Putin se bude opět ucházet o post ruského prezidenta. U moci je už více než 23 let. V lednu 2021 podepsal zákon, který mu umožňuje kandidovat na post hlavy státu ještě dvakrát.

Apr 27

Další ruskou mobilizaci brzdí obavy z veřejného hněvu, domnívají se USA

www.seznamzpravy.cz

Ruská zimní ofenziva nevyšla podle představ a teď už se čeká ukrajinský protiútok. Ruské velení ví, že potřebuje nové vojáky. Moskva se ale zároveň bojí reakce veřejnosti, ukázal další uniklý americký dokument.

Feb 15

Utekli před mobilizací. Teď točí videa, která v Rusku sledují tisíce lidí

www.seznamzpravy.cz

Mnoho ruských mužů v bojeschopném věku uteklo před loňskou mobilizací za hranice země. Přestože ministerstvo obrany později prohlásilo celou akci za ukončenou, mnoho z nich tomu nevěří a do Ruska se prozatím nevrací.

Jan 17

Putin pochválil ruskou ekonomiku a nařídil zvednout platy

www.seznamzpravy.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni podle předběžných údajů snížil pouze o 2,5 procenta, ačkoliv mnozí ruské ekonomice předpovídali pád o 20 procent. Na poradě o stavu hospodářství to řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Dec 31

Putin v projevu: Pravda je na straně Ruska, Západ podporoval neonacisty

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Putin v novoročním projevu řekl, že letošek byl plný událostí klíčových pro budoucnost Ruska i světa. Pravda je podle něj na straně Ruska. Jeho vojska dnes mezitím útočí na civilní cíle v Kyjevě a po celé Ukrajině.

Dec 21

Dáme armádě, kolik potřebuje. Rusko nasadí moderní střely, oznámil Putin

Seznam Zprávy

Podle ruského prezidenta Moskva chystá zapojení velkých mezikontinentálních střel Sarmat a nadzvukových střel Zirkon.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 28

Částečná mobilizace v Rusku byla dokončena, řekl Šojgu

www.seznamzpravy.cz

Částečná mobilizace v Rusku byla dokončena, řekl dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimiru Putinovi. Do služby bylo povoláno 300 tisíc mužů.

Sep 29

Rusko v pátek anektuje okupovaná území, oznámil Kreml

Seznam Zprávy

Kreml po skončení referend slíbil, že brzy podnikne kroky k připojení okupovaných regionů na Ukrajině k Rusku. Teď potvrdil, že v pátek prezident Vladimir Putin podepíše příslušné dekrety.

Sep 26

Rusko přiznalo, že se při mobilizaci dopustilo chyb. Napětí v zemi narůstá

www.seznamzpravy.cz

Mluvčí Kremlu řekl, že ví o případech porušování dekretu o mobilizaci. Dodal ale, že některé zprávy jsou pouze podvrhy a na svědomí je mají „nepřátelé i domácí hysterici“. V zemi mezitím neutuchají protesty ani snahy opustit zemi.

Sep 23

„Částečná“ mobilizace v praxi. V Rusku povolávají demonstranty i studenty

Seznam Zprávy

Americký institut ISW upozornil, že Rusko už teď porušuje podmínky mobilizace a povolává muže bez ohledu na jejich vojenské zkušenosti. „Protestujte! Bojujte! Utečte! Nebo se vydejte do ukrajinského zajetí!“ radí Rusům Zelenskyj.

Sep 21

Putin přiznává selhání a slabost. Svět komentuje ruskou mobilizaci

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil ve středu ráno okamžitou částečnou mobilizaci. Rozhodnutí ukazuje, že válka neprobíhá podle plánu Moskvy, zní z Ukrajiny. Čína vyzvala všechny strany k dialogu.

Sep 21

Rusko zároveň s vyhlášenou mobilizací zpřísňuje tresty za odmítnutí rozkazů

Seznam Zprávy

Ruský parlament schválil zpřísnění trestů za řadu trestných vojenských činů spáchaných během mobilizace nebo v boji. Vyšší tresty se vztahují například na dezerce, poškození vojenského majetku nebo rabování.

Sep 21

Putin vyhlásil okamžitou částečnou mobilizaci. Válčíme se Západem, řekl Šojgu

Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v mimořádném projevu částečnou mobilizaci. Platí okamžitě a týká se 300 tisíc rezervistů.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Feb 2

Putin: USA chtějí vtáhnout Rusko do války

Seznam Zprávy

Američané se podle ruského prezidenta Vladimira Putina snaží Moskvu vyprovokovat. Putin je ale ochotný dál jednat. Podle agentury Bloomberg nabídly USA Rusku možnost inspekcí na základnách NATO v Rumunsku a Polsku.

Sep 1

Lukašenko oznámil dodávku zbraní z Ruska a chystá další integraci

Seznam Zprávy

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko oznámil velkou dodávku zbraní z Ruska. Zároveň dojde k podpisu smluv, které mají obě země více integrovat.

Apr 18

„Putin je vrah,“ křičeli lidé před ruskou ambasádou v Praze

Seznam Zprávy

Desítky lidí demonstrují před budovou ruské ambasády v Praze. Demonstranti tak reagovali na důvodné podezření, že do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 jsou zapleteni ruští agenti.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?