English

Britská ministryně: Ukažme Rusku, že útok na Ukrajinu by měl následky

Seznam Zprávy

Země skupiny G7 musí Rusku jasně ukázat, že útok na Ukrajinu by byl strategickou chybou, která by pro Moskvu měla vážné následky. Médiím to řekla britská ministryně zahraničí Liz Trussová po jednání skupiny G7.

More from Seznam Zprávy

Jun 12

Video: Medveděv ukázal novou mapu Ruska. Chce celou Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Medveděv svou verzi ruských hranic zveřejnil u příležitosti Dne Ruska. Svátek připomíná přijetí deklarace o suverenitě Ruské federace z roku 1990, která snížila vliv sovětského vedení na ruskou vládu.

Jul 29

Rusko má novou taktiku, jak připravit Ukrajinu o obilí

www.seznamzpravy.cz

Po odstoupení od černomořské dohody má Rusko novou taktiku, jak zabránit vývozu obilí z Ukrajiny. Systematicky zaměřuje ostřelování na alternativní cestu přes řeku Dunaj, píše britská BBC.

Jul 19

Rusko útočí na ukrajinské obilí. V hledáčku jsou i dopravní lodě

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina ve středu obvinila Rusko z poškození infrastruktury pro vývoz obilí při nočních útocích. Ty byly zaměřené na dva černomořské přístavy. Kreml poté uvedl, že jakoukoliv lodní přepravu na Ukrajinu považuje za vojenský cíl.

Apr 22

Německo a Rusko si navzájem vyhostilo diplomaty, uvádí Moskva

Seznam Zprávy

Rusko vyhostí přes 20 německých diplomatů poté, co Berlín označil za nežádoucí osoby obdobný počet ruských diplomatických pracovníků, uvedla dnes agentura RIA Novosti. Berlín se zatím nijak nevyjádřil.

Mar 28

Moskva připravila past na firmy opouštějící Rusko

www.seznamzpravy.cz

Každá firma opouštějící Rusko bude muset přispět do jeho státní kasy. Tlak na společnosti, které až doteď zůstaly, se tak nejspíš ještě zvýší. Kritice se nevyhnou: Buď budou podnikat v zemi agresora, nebo přímo přispějí na válku.

Oct 30

Rusko využívá dohodu o vývozu obilí z Ukrajiny jako zbraň

www.seznamzpravy.cz

Ruské pozastavení účasti na dohodě o vývozu obilí představuje riziko zhoršení potravinové krize, tvrdí Západ. Turecko a OSN, které se na jejím zprostředkování podílely, nyní vyjednávají s oběma stranami o obnovení.

Oct 24

Rusko už zas blokuje vývoz obilí, volá Kyjev. Letní dohodu Moskva kritizuje

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina kritizuje Rusko z porušování dohody o vývozu ukrajinského obilí z léta tohoto roku. O jejím prodloužení se bude brzy jednat. Do budoucích rozhovorů může promluvit i problém íránských dronů.

Sep 27

Medveděv: Rusko má právo použít jaderné zbraně a NATO nezasáhne

www.seznamzpravy.cz

„Představte si, že ukrajinská agrese Rusko donutí proti ukrajinskému režimu nasadit tu nejhrozivější zbraň. Věřím, že NATO ani v takovém případě přímo do konfliktu nezasáhne,“ tvrdí bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Sep 2

Země G7 se dohodly na limitech na ruskou ropu. Nic nedodáme, reaguje Rusko

www.seznamzpravy.cz

Země G7 se dohodly na limitech na ruskou ropu. Rusko to označilo za absurditu a zemím, které takový limit stanoví, přestane ropné produkty dodávat. Šéfka Evropské komise vyzvala k zastropování cen ruského plynu.

Aug 23

Rusko dosáhlo svého cíle. Ukrajina už do NATO nevstoupí, řekl Medveděv

Seznam Zprávy

Jedině Rusko může do budoucna poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky, tvrdí ruský exprezident Dmitrij Medveděv. Na pokračování mírových rozhovorů to ale v tuto chvíli nevypadá.

Jul 23

Rusko ostřeluje Oděsu. Den po podepsání dohody o vývozu obilí

Seznam Zprávy

Rusko dnes raketami ostřelovalo ukrajinské město Oděsa. V přístavu začalo po raketovém úderu hořet. Teprve včera se přitom schválila dohoda o vývozu obilí, pro níž je oděsský přístav klíčový.

Jul 22

Nejen obilí. Rusko na Ukrajině rabuje i další klíčovou komoditu

Seznam Zprávy

Kromě praček, notebooků a dalších elektrospotřebičů i tuny a tuny ukrajinského obilí. Rusko podle Ukrajinců drancuje na okupovaném území i ocel, kterou rozprodává po celém světě.

May 15

Pravé Rusko začíná za Moskvou, je to bezbarvá země, říká fotografka

Seznam Zprávy

Velkým tématem byl pro ni odsun sovětských vojsk z Československa. Do Sovětského svazu, respektive do Ruska, se podívala mnohokrát. A nejen podívala, samozřejmě především fotila. Hostem Ušáku byla fotografka Dana Kyndrová.

Apr 14

Online: Křižník Moskva se potopil, potvrdilo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Mar 26

Medveděv popsal čtyři situace, kdy Rusko může použít jaderné zbraně

www.seznamzpravy.cz

Bývalý ruský premiér a prezident Dmitrij Medveděv nastínil čtyři situace, za nichž by Rusko zřejmě sáhlo k použití jaderných zbraní.

Mar 9

Jednání ministrů Ukrajiny a Ruska je pro Moskvu porážka, říká bývalý diplomat

Seznam Zprávy

„Rusko využívá Turecko proti Západu. Velice se mu hodí, že člen NATO vystupuje tímto disidentským způsobem,“ komentuje pro SZ turkolog Tomáš Laně postoj Ankary k válce na Ukrajině. Turecko teď bude hostit rozhovory obou zemí.

Mar 3

Volkswagen včetně Škody pozastavují výrobu v Rusku, končí také export

www.seznamzpravy.cz

Škoda Auto odchází z Ruska - jejího druhého největšího trhu, kde loni prodala 90 tisíc vozů. Přerušuje tam i výrobu. Obdobný krok učinil celý koncern Volkswagen.

Feb 26

Ukrajina přehledně v datech: Proč je pro Rusko tak důležitá

Seznam Zprávy

Spor o to, zda se má Ukrajina přiblížit Rusku, nebo EU, trvá skoro třicet let. Po dramatickém Euromajdanu v roce 2013 tento týden Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo. Seznam Zprávy připravily ucelený přehled v mapách a grafech.

Feb 21

Rusko má jen omezené možnosti, jak zasáhnout český export

Seznam Zprávy

Během posledních dní a hodin roste počet západních politiků, kteří hovoří o rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina pro invazi na Ukrajinu. Může se případný konflikt dotknout česko-ruského obchodu?

May 15

Stáhněte zprávy o mrtvých v Rusku, nebo uvidíte, vyhrožuje Moskva

www.seznamzpravy.cz

Britský deník Financial Times si spolu s americkým listem The New York Times vysloužily kritiku přímo od ruského ministerstva zahraničí i výhrůžku od poslance Státní dumy. Moskvě se nelíbí jejich články o počtu obětí covid-19.