English

Balákův soudce: Lidé to chápou tak, že kamarádi prezidenta jsou beztrestní

Seznam Zprávy

Kladenský soudce Petr Sedlařík v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, jakou roli hrálo postavení a zaměstnání Miloše Baláka pro rozsudek za manipulování veřejné zakázky.

More from Seznam Zprávy

Apr 23

Firma omilostněná Zemanem dostala pokutu za černou těžbu kamene v Lánech

Seznam Zprávy

Pokutu ve výši několika stovek tisíc korun dal Báňský úřad firmě Energie - stavební a báňská. Za to, že v prezidentské Lánské oboře načerno těžila tisíce tun kamene. Sankce přišla až po upozornění Seznam Zpráv.

Nov 9

Nejvyšší soud odmítl Balákovo dovolání v kauze nevýhodné těžby kamene v Lánech

www.seznamzpravy.cz

Verdikt Nejvyššího soudu padl už 13. září, výsledek ale bylo možné zveřejnit až poté, co bylo rozhodnutí doručeno všem stranám.

Aug 16

Balákovi jsem dal milost, protože jsem věděl, že má rakovinu, řekl Zeman

Seznam Zprávy

Někdejší šéf lánské lesní správy Miloš Balák odsouzený za ovlivnění veřejné zakázky dostal milost i proto, že v době odsouzení měl diagnostikovanou rakovinu. Řekl to bývalý prezident Miloše Zeman, který milost Balákovi dal.

Aug 7

Ústavní soudci: Zeman milost pro Baláka přesvědčivě nevysvětlil

www.seznamzpravy.cz

Miloš Balák byl odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul.

Feb 24

Z těžby kamene v Lánské oboře sešlo. Plán lesního Baláka zatrhl nový šéf

Seznam Zprávy

Nový ředitel Lesní správy Lány ustoupil od záměru těžit kámen v prezidentské Lánské oboře. Stalo se tak poté, co Seznam Zprávy zveřejnily informace, že jeho předchůdce Miloš Balák požádal před odchodem z funkce o povolení těžby.

Feb 21

Další milost Balákovi už Zeman dát nestihne

Seznam Zprávy

Odvolací soud určil termín jednání ve druhém trestním případu bývalého ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka. Vyplývá z toho, že pravomocný verdikt v této kauze padne nejdříve týden po nástupu nového prezidenta.

Oct 4

Milost pro Baláka je v pořádku, je to ústavní pravomoc prezidenta, řekl soud

www.seznamzpravy.cz

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zamítl kasační stížnost muže z Prahy, který prostřednictvím správní žaloby zpochybnil milost udělenou prezidentem Milošem Zemanem šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi.

Sep 1

Obrazem: Miloš Zeman přivítal prvňáky v Lánech, naposledy jako prezident

www.seznamzpravy.cz

Prezident zahájil školní rok na Základní škole Charlotty Garrigue Masarykové v Lánech, do lavic zde poprvé usedlo 28 dětí.

Aug 23

Státní zástupkyně chce pro Baláka za těžbu kamene podmínku a zákaz činnosti

www.seznamzpravy.cz

Žalobkyně Denisa Sotáková navrhla šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky, peněžitý trest 1,6 milionu a na čtyři roky zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek.

Aug 19

Prezident Miloš Zeman opouští nemocnici, jede do Lán

www.seznamzpravy.cz

Prezidenta Miloše Zemana dnes propustili z pražské Ústřední vojenské nemocnice, kde byl hospitalizován.

May 8

Popularita prezidenta se propadla. Lidé nesouhlasí s milostí pro Baláka

Seznam Zprávy

S prací prezidenta Miloše Zemana je podle aktuálního průzkumu agentury Kantar CZ spokojeno 20 procent lidí. V březnu 2017 to bylo 57 procent respondentů.

Apr 26

Senátoři: Milost pro Baláka je nepřijatelná, nic s ní ale nenaděláme

Seznam Zprávy

Podle senátní ústavní komise neexistuje nástroj, jak napadnout prezidentskou milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Žaloba na hlavu státu se proto nejspíše podávat nebude, podle senátorů by neměla šanci na úspěch.

Apr 7

Zeman nabídl nové důvody milosti pro Baláka. Jsou v rozporu s důkazy

Seznam Zprávy

Prezident republiky nabídl vlastní „analýzu“ případu, ve kterém dal minulý týden milost lánskému zaměstnanci Hradu. Rozchází se však s tím, co za několik let zjistila o věci policie a co zdokumentoval soud.

Apr 6

Zemanova milost Balákovi je nepřijatelná, shodl se Senát. Abdikaci ale nechce

www.seznamzpravy.cz

Milost, kterou udělil prezident Zeman šéfovi Lesní správy Lány Balákovi je podle Senátu nepřijatelná. K abdikaci ale Senát Zemana nevyzval.

Apr 6

Milost Balákovi je nepřijatelná, řekl Senát. K abdikaci ho ale nevyzval

www.seznamzpravy.cz

Prezident by měl podle přijaté senátorské výzvy v posledních měsících svého volebního období vykonávat svůj úřad „v souladu s literou a principy ústavního pořádku, ku prospěchu České republiky a jejích občanů“.

Mar 30

Balákův soudce: Lidé to chápou tak, že kamarádi prezidenta jsou beztrestní

Seznam Zprávy

Kladenský soudce Petr Sedlařík v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, jakou roli hrálo postavení a zaměstnání Miloše Baláka pro rozsudek za manipulování veřejné zakázky.

Mar 30

Mohl by začít mluvit, má státní zástupce jasno o důvodech milosti pro Baláka

Seznam Zprávy

Kryje lesmistr Miloš Balák kancléře Vratislava Mynáře? „To nemůžu potvrdit, ani vyvrátit,“ říká státní zástupce Jiří Pražák, který kauzu Lány dozoroval.

Mar 30

Senátoři: Milost pro Baláka? Výsměch, ale nemůžeme nic dělat

Seznam Zprávy

Senátoři nesouhlasí s milostí prezidenta Miloše Zemana pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Přiznávají ale, že milost nelze právně napadnout.

Mar 30

Zeman porušil svůj slib. Žádost o milost pro Baláka nešla oficiální cestou

Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Seznam Zprávám sdělil, že milost pro odsouzeného šéfa lánských lesů se odehrála zcela v režii prezidenta Miloše Zemana. Předpis však nařizuje podání žádosti skrze ministerstvo spravedlnosti.

Sep 14

Prezident Miloš Zeman udělil milost nemocnému muži

Seznam Zprávy

Udělením milosti zastavil prezident Miloš Zeman trestní stíhání těžce chronicky nemocného, který byl obviněn z krácení daně. Zrušil mu také podmíněný trest.