English

Zlom nastane brzy. „Až Putin oznámí připojení okupovaných území k Rusku“

Seznam Zprávy

Rusům už v dubnu měly dojít zásoby. Zelenského zabít vágnerovci. Putina svrhnout sám Kreml. A celé válečné martyrium mělo skončit do konce května. Tak to dopadá, když se scénáře vývoje střetnou s nepředvídatelností války.

More from Seznam Zprávy

Jun 18

Video: Pchjongjang se připravuje na příjezd ruského prezidenta Putina

www.seznamzpravy.cz

Do KLDR pozval Putina severokorejský vůdce Kim Čong-un, když byl loni v září na ruském Dálném východě. V Pchjongjangu ruský prezident nebyl od července 2000, kdy se setkal s otcem současného vůdce KLDR Kim Čong-ilem.

Feb 5

„Ruský Google“ ovládnou Rusové. Kreml to chválí

www.seznamzpravy.cz

Nizozemská společnost Yandex, jejíž hlavní aktivity probíhají v Rusku pod značkou Jandeks, prodá svůj byznys do ruských rukou. Na transakci se kromě jiných podnikatelů podílí i ropná firma Lukoil.

Jan 25

Ještě horší, než se Kreml obával. Rusko vymírá mnohem rychleji

www.seznamzpravy.cz

ANALÝZA. Nové prognózy ukazují, že krize je ještě mnohem hlubší, než Putinův režim čekal. A to i kvůli jím vyvolané válce na Ukrajině. Stárnutí populace a klesající počet obyvatel dlouhodobě podkopávají Rusku výhledy do budoucna.

Oct 27

Hamás kazí Rusům plán. Chválí Putina, kterého se Kreml snaží neušpinit

Seznam Zprávy

Zatímco Rusko tvrdí, že hlavním tématem schůzky se zástupci radikálů z palestinského Hamásu byl návrat rukojmích, hnutí vyzdvihuje postoj Moskvy ke konfliktu.

Aug 6

Kreml to konečně přiznal: Volby v Rusku nejsou demokratické

www.seznamzpravy.cz

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov jasně řekl, o jaká ukrajinská území má Kreml zájem. Jde o všechny regiony, které teď zcela nebo částečně kontroluje.

Jul 18

Zatčením Putina bychom vyhlásili válku Rusku, míní jihoafrický prezident

www.seznamzpravy.cz

Na Vladimira Putina je vydaný zatykač Mezinárodního trestního soudu. Na základě toho by měla Jihoafrická republika ruskou hlavu státu zatknout v případě, že se dostaví na očekávaný summit BRICS. Země se ale bojí o svou bezpečnost.

Jun 22

Kreml volá počítačové experty zpátky do Ruska

Seznam Zprávy

Po zahájení invaze na Ukrajinu opustily Rusko desítky tisíc IT odborníků. Oficiální ruská místa ale tvrdí, že mnozí emigranti se příliš dobře neuchytili.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Nov 15

Kreml: Rusko pokračuje v plnění vojenských cílů na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a ministr zahraničí Sergej Lavrov reagovali na projev Volodymyra Zelenského na summitu G20. Ukrajinský prezident řekl, že válka musí skončit, ale Rusku se nedá důvěřovat.

Oct 26

Kreml popírá slova prezidenta z Afriky. Putin vzkaz do Kyjeva neposlal

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin žádný vzkaz do Kyjeva po prezidentovi Guineje-Bissau nevyslal, oznámil Kreml. Umaro Sissoco Embaló ve středu řekl, že ho Putin požádal o předání vzkazu o nutnosti rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Oct 14

Rusko potvrdilo výbuch muničního skladu v Belgorodské oblasti, viní Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Explozi podle ruských úřadů způsobilo ukrajinské ostřelování. Na místě jsou mrtví a zranění, přesné počty nejsou známy. Mezi mrtvými jsou podle ruských agentur i příslušníci národní gardy.

Oct 9

Putin viní Kyjev za Krymský most. FSB eviduje „značný nárůst“ útoků na Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident označil útok na Krymský most za teroristický čin. Ruská kontrarozvědka FSB mezitím mluví o tom, že za poslední týden zaznamenala „značný nárůst“ útoků na ruské území.

Oct 8

Most zničili Rusové, naznačuje Kyjev. V Rusku volají po tvrdé pomstě

www.seznamzpravy.cz

Zatlačte Ukrajinu zpátky do 18. století, vyzývá na Telegramu zpravodaj oblíbeného Putinova listu. Po pomstě volají i ruští poslanci. V Kyjevě mezitím naznačují, že za zničení Krymského mostu může boj o moc v Moskvě.

Sep 29

Rusko v pátek anektuje okupovaná území, oznámil Kreml

Seznam Zprávy

Kreml po skončení referend slíbil, že brzy podnikne kroky k připojení okupovaných regionů na Ukrajině k Rusku. Teď potvrdil, že v pátek prezident Vladimir Putin podepíše příslušné dekrety.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Apr 21

Česko dalo Rusku ultimátum. „Nemá to perspektivu,“ reagoval Kreml

Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek vyzval Rusko, aby umožnilo návrat českých diplomatů do Moskvy. Kreml v první reakci požadavek odmítl. Postoj může přehodnotit do čtvrtečního poledne.

Jan 26

Kreml: Rusko a USA prodloužily odzbrojovací dohodu

Seznam Zprávy

Rusko a Spojené státy se v úterý dohodly na prodloužení smlouvy o kontrole jaderných zbraní Nový START a obě strany si vyměnily příslušné diplomatické nóty.

Jan 24

Komentář: Rusové se postavili Kremlu, Putin ale ovládá jejich strach

Seznam Zprávy

Mají, nebo nemají Rusové odvahu vzdorovat režimu Vladimira Putina? Dvě události napověděly, že občanská společnost navzdory represím přežívá. Ale jak dlouho?

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?