English

„Kdybych byl geniální prognostik, k Rusku bych se choval jinak,“ řekl Zeman

Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman ukončil návštěvu Ústeckého kraje. Na závěr své cesty hovořil například o válce na Ukrajině. Jeho postoj k Rusku by byl jiný, kdyby dokázal současný konflikt předvídat.

More from Seznam Zprávy

Jun 19

Ruský soud zakázal české innogy Energie vést arbitráž mimo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruský soud zakázal české innogy Energie a francouzské Engie vést arbitráž proti Gazpromu v zahraničí. Při neuposlechnutí hrozí firmám pokuty.

May 5

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Odvolání Vítězslava Pivoňky se skloňovalo delší dobu. Nahradit by ho mohl diplomat a bývalý náměstek na Ministerstvu obrany Daniel Koštoval.

Mar 2

„Je to velmi vážné.“ Německo řeší únik důvěrné armádní diskuze do Ruska

Seznam Zprávy

Německo potvrdilo autenticitu uniklé nahrávky interní porady leteckých důstojníků. Mluvili o možnosti dodání raket Taurus na Ukrajinu. Spolkové úřady incident vyšetřují jako ruskou špionáž.

Feb 12

Nový prezident bude tvrdší k Rusku, říká finský politolog

Seznam Zprávy

Ve finských prezidentských volbách zvítězil Alexander Stubb. Zemi, která sdílí 1300 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem, pod jeho vedením čeká těsnější spolupráce se Západem, říká finský politolog Markus Kröger.

Sep 13

„Podporujeme všechny Putinovy kroky,“ vzkázal Kim Čong-un z návštěvy v Rusku

Seznam Zprávy

Kim Čong-un a Vladimir Putin se setkali v ruském vesmírném středisku Vostočnyj. Analytici dříve odhadli, že se bude ruský prezident od severokorejského lídra během schůzky snažit získat zbraně pro ruskou válku na Ukrajině.

Jun 9

České sankce proti Rusku se zadrhly

Seznam Zprávy

Ministerstvu zahraničních věcí se zatím nepodařilo obsadit oddělení, které se má věnovat sankční politice. Agendu „dočasně“ řeší úředníci z jiných pracovišť. A na českém sankčním seznamu zůstává od jeho spuštění jediná položka.

Apr 8

Nejistý osud Černé Hory. Nový prezident je výhrou Ruska

Seznam Zprávy

Na Západě sice sám působil, ale že by k němu tíhl, to ne, říká o čerstvě zvoleném prezidentovi Černé Hory balkanista František Šístek. Zvolení Jakova Milatoviće by mohlo být spíše geopolitickou výhrou Ruska.

Mar 11

Čučkaři z BIS i obhajoba Ruska. 10 let ve výrocích Miloše Zemana

www.seznamzpravy.cz

Desetileté období Miloše Zemana v roli prezidenta je minulostí. Během svého působení na Pražském hradě pronesl řadu výroků, které mnohdy rezonovaly nejen v Česku, ale i za jeho hranicemi. Často v negativním smyslu.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Nov 10

Moldavský bloger, který parodoval ruského vojáka, byl vyhoštěn z Ruska

www.seznamzpravy.cz

Nikolaje Lebeděva udali kvůli videu, ve kterém imitoval šikovný kousek ruského vojáka s granátem. Moskevský soud potvrdil, že bude vyhoštěn z Ruska, ovšem za porušení migračních předpisů.

Oct 5

Evropská unie přitvrdí proti Rusku. Zavede cenový strop na ruskou ropu

www.seznamzpravy.cz

Státy Evropské unie se shodly na novém balíku protiruských sankcí. Obsahuje i cenový strop na ruskou ropu. Na sankční seznam přibudou desítky Rusů.

Sep 2

Země G7 se dohodly na limitech na ruskou ropu. Nic nedodáme, reaguje Rusko

www.seznamzpravy.cz

Země G7 se dohodly na limitech na ruskou ropu. Rusko to označilo za absurditu a zemím, které takový limit stanoví, přestane ropné produkty dodávat. Šéfka Evropské komise vyzvala k zastropování cen ruského plynu.

Aug 27

Rusko přesouvá k hranicím nově vytvořený armádní sbor, tvrdí investigativci

www.seznamzpravy.cz

Podle organizace Conflict Intelligence Team o přesunu svědčí fotografie a videozáznamy z posledních dní, které zobrazují převoz armádní techniky po železnici k ukrajinským hranicím.

Jul 26

Postavíme si vlastní, Rusko se po roce 2024 stáhne z ISS

www.seznamzpravy.cz

Rusko se po roce 2024 stáhne z projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem to řekl nový šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Jurij Borisov, informovala dnes agentura Interfax.

May 30

Ruský deník: Vše je v Rusku při starém, středověk trvá

www.seznamzpravy.cz

Hrozně bych chtěl věřit, že Rusko morálně implodovalo, v Kremlu sedí falešný Putin a tváře ruské propagandy si začínají uvědomovat realitu. Ale nejde to, píše z Moskvy Jiří Just.

Mar 10

V Rusku není bezpečno, čeští studenti prchají

www.seznamzpravy.cz

Studenti, kteří byli na pobytech v Rusku, se z bezpečnostních důvodů vracejí domů. Kvůli uzavření vzdušného prostoru ale naráží na problémy při odjezdu ze země.

Mar 2

Do Ruska přestává téct české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nesouhlas se zabíjením na Ukrajině vyjádřil lídr Plzeňský Prazdroj, dvojka trhu Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar nebo Bernard. České pivovary se tak v reakci na válku odstřihávají od dodávek do Ruska.

Feb 17

Biden čeká ruskou invazi v příštích dnech, Rusko vyhostilo diplomata USA

Seznam Zprávy

Dění na Ukrajině jsme sledovali v on-line reportáži.

Apr 22

Rusko-česká roztržka lidi v Rusku nezajímá. Ani v byznysu, říká podnikatel

Seznam Zprávy

„Pokud by došlo k další eskalaci, může to mít vliv na akceptaci českého zboží ruskými orgány při dovozu – změnou výše cla nebo různými žertíky se zadržováním kamiónů,“ říká o byznysu s Ruskem Jan Petrák, která tam působí už 7 let.

Feb 27

Video: Urážka veřejných činitelů. Může se u nás kritizovat prezident? A v Rusku?

www.seznamzpravy.cz

Rusko loni přijalo zákon, který trestá urážení státní moci na internetu. Za urážku veřejného činitele hrozí až 15denní vězení. Poprvé byl zákon použit v případě urážky ruského prezidenta Vladimira Putina. Pětice webů v ruském městě…