English

Další překvapení od Hamásu. Po dvou měsících války v lepším stavu, než se čekalo

Seznam Zprávy

Pásmo Gazy se pomalu proměňuje v zónu smrti, přesto v izraelských městech stále znějí sirény upozorňující na raketové útoky Hamásu. V jaké kondici se nyní teroristické hnutí nachází? Dosáhl Izrael svého cíle ho zničit?

More from Seznam Zprávy

Jun 6

Izrael udeřil na školu v Pásmu Gazy. Uvnitř podle něj byli bojovníci Hamásu

www.seznamzpravy.cz

Podle palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem zemřelo 40 lidí a přes 70 dalších bylo zraněno. Školu, na kterou Izrael provedl vzdušný útok, provozoval Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA).

Apr 23

Izraelská armáda chce evakuovat oblasti na severu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda nařídila evakuace ze čtyř zón na severu Gazy. Považuje je za nebezpečné bojové zóny.

Apr 1

Od útoku Hamásu na Izrael ze 7. října padlo podle izraelské armády 600 vojáků

www.seznamzpravy.cz

„V bojích na jihu Pásma Gazy zemřel 20letý Nadav Kohen z Haify,“ oznámilo na svém webu tiskové oddělení izraelské armády. Počet padlých vojáků se tak podle něj zaokrouhlil na rovných 600.

Mar 28

Izrael: Armáda v nemocnici Šífa zabila více než 200 členů Hamásu

www.seznamzpravy.cz

Izraelské složky provedly razii v největší nemocnici v Pásmu Gazy, kde se ukrývají i palestinští civilisté, 18. března. Učinily tak na základě zpravodajských informací, že se uvnitř ukrývají bojovníci Hamásu.

Mar 13

Izrael zabil v jižním Libanonu člena Hamásu

www.seznamzpravy.cz

Zdroj z teroristického hnutí identifikoval zabitého jako Hádího Mustafu, nešlo podle něj o nějak vysoce postaveného bojovníka. Izrael útok podnikl nedaleko palestinského tábora na jihu sousední země.

Feb 22

Izrael hledá Palestince pro správu Gazy, nejprve musí zničit Hamás

www.seznamzpravy.cz

Podle vysoce postaveného velitele Hamásu je to ale nesmyslný návrh, který prakticky znamená opětovnou okupaci Pásma Gazy.

Feb 12

Izraelská armáda osvobodila dva rukojmí v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Podle agentury AP jde o malý, ale symbolicky významný úspěch Izraele. Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaného islamistickým hnutím Hamás si nejnovější úder vyžádal stovky obětí.

Jan 23

Izraelská armáda: V Pásmu Gazy zemřelo v pondělí 21 izraelských vojáků

www.seznamzpravy.cz

V pondělí zemřelo v Pásmu Gazy 21 izraelských vojáků. Celkový počet padlých izraelských vojáků v Gaze se tak od začátku listopadu vyšplhal na 219.

Dec 30

NYT: Izraelská armáda neměla žádný plán obrany proti útoku Hamásu 7. října

www.seznamzpravy.cz

Izrael byl zcela nepřipraven na útok 7. října, armáda zpočátku neměla ani jasné rozkazy od vedení. Byla v ten den dezorientovaná a špatně organizovaná a několik hodin ani její vedení nechápalo, jak velkého rozsahu útok je.

Dec 8

Fotky: Izraelská armáda ukázala, jak „čistí“ jih Pásma Gazy od Hamásu

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda (IDF) ve válce proti Hamásu v jižní části Pásma Gazy hlásí zničené teroristické základny, sklady zbraní i zajaté a zabité ozbrojence. Za poslední den prý zasáhla 450 cílů. Nabízíme snímky zveřejněné přímo IDF.

Nov 28

Dvanáct rukojmích Hamásu je v Izraeli, potvrzuje armáda

www.seznamzpravy.cz

V rámci páté výměny rukojmích mezi Hamásem a Izraelem již Hamás propustil 12 rukojmích do rukou pracovníků Červeného kříže, potvrzuje Izrael. Ten by měl ještě dnes na oplátku osvobodit dalších 30 Palestinců.

Nov 22

Izrael očekává, že Hamás propustí první rukojmí z Pásma Gazy ve čtvrtek

www.seznamzpravy.cz

Na svobodu se má v první vlně dostat 30 dětí, osm matek a 12 dalších žen držených Hamásem, uvedl deník Haarec.

Oct 26

Izraelská jednotka složená z žen při útoku zlikvidovala 100 členů Hamásu

www.seznamzpravy.cz

„Bojovaly statečně, zachránily životy a vyšly z boje jako hrdinky,“ řekla velitelka praporu přezdívaného Caracal Or Ben-Jehudová o vítězství, kterého ženský oddíl z Caracalu dosáhl proti teroristům z Hamásu v den útoku na Izrael.

Oct 23

Pásmo Gazy v mapách: Jak se žije v místě pod izraelským útokem

Seznam Zprávy

V Pásmu Gazy žijí více než dva miliony lidí. Už před válkou, kterou spustil 7. října útok teroristů z Hamásu na Izrael, oblast do značné míry spoléhala na mezinárodní a humanitární pomoc. Teď se situace ještě zhoršila.

Oct 14

Dva muži z Hamásu, kteří vedli útok, jsou podle Izraele mrtví

www.seznamzpravy.cz

Při rozsáhlých nočních úderech z pátku na sobotu zasáhla izraelská armáda podle svých slov desítky objektů spadajících pod Hamás. Zabila údajně dva strůjce teroristického útoku.

Oct 13

Izraelští vojáci už vešli do Gazy. Čistí pohraniční pásmo od buněk Hamásu

www.seznamzpravy.cz

Na přípravu pozemní operace v Pásmu Gazy bude izraelská armáda zřejmě ještě potřebovat nějaký čas, hranice Gazy už ale překročila a střetla se s buňkou teroristického hnutí Hamás.

Oct 10

Izrael vyzbrojuje dobrovolníky u Gazy, našel 1500 těl členů Hamásu

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda oznámila, že plně obnovila kontrolu nad hranicí s pobřežní enklávou a žádní další teroristé už v noci na úterý do Izraele nepronikli.

Oct 10

Izraelská invaze do Gazy může být součást plánu Hamásu, míní expert

Seznam Zprávy

Pokud Izrael zahájí pozemní invazi do Gazy, „čeká ho dlouhá, velmi komplikovaná operace v zastavěném prostředí, na kterou je Hamás nějakým způsobem už nejspíše připravený,“ říká pro Seznam Zprávy bezpečnostní expert Jan Daniel.

Jun 16

Izraelské nálety zasáhly Pásmo Gazy, odkud vylétly zápalné balony

Seznam Zprávy

Izraelské vzdušné síly v noci na dnešek podnikly nálety na palestinské Pásmo Gazy. Stalo se tak nedlouho poté, co zápalné balony vypuštěné z Pásma Gazy způsobily asi dvacítku požárů na jihu Izraele.

May 12

Izrael rozhodl. Armáda se zaměří na symboly Hamásu

Seznam Zprávy

„Toto je jen začátek,“ varoval izraelský ministr obrany po stovkách útoků na území v Gaze. Současný konflikt, vyvolaný několikadenním napětím vrcholícím v pondělí zásahy na Chrámové hoře, je nejhorší od roku 2014.